ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ 2011 Ετήσια βύθιση 9,5%!


Συρρίκνωση 28% καταγράφτηκε για την 4ετία 2008 με 2011
Σε διαδικασία συρρίκνωσης με ραγδαία επιταχυνόμενους και τους ρυθμούς της κατρακύλας συνέχισε στο 12μηνο του 2011 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα ντόπια εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση-ορυχεία-ηλεκτρισμός-παροχή νερού).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η κατρακύλα στη μεταποίηση για μήνα ανέβασε ρυθμό στο 15,7% για το μήνα Δεκέμβρη του 2012, για να διαμορφωθεί στο 9,5% σε μέσα επίπεδα 12μηνου (Γενάρης - Δεκέμβρης 2011). Είναι απόλυτα φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς. Σωρευτικά στην τελευταία τετραετία - 2008 με 2011 - έχει φτάσει στο 28% (2011 : 9,5%, 2010 : 5,1%, 2009 : 9,4%, 2008 : 3,7%). Η οπισθοδρόμηση, που εντείνεται σήμερα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει ξεκινήσει δεκαετίες πίσω, είναι αποτέλεσμα και της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, επιταχύνθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την πρόσδεση στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, συνολικά της εγκληματικής πολιτικής για την ενίσχυση των μονοπωλίων, την υπερσυσσώρευση κερδών που γέννησαν την καπιταλιστική κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 12μηνο του 2011:
Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 9,5%. Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 21 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: τρόφιμα 4,5%, είδη ένδυσης 25,8%, μη μεταλλικά ορυκτά 35,9%, εκτυπώσεις 24,6%, ποτά 9,3%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 22%, έπιπλα 20,9% κ.ά.
Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 8,4%. Η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος» υποχωρεί 8,8%, η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» 1,9% και η εξορυκτική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη στα επίπεδα του 2010.
Με ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισαν και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά : 15,9%. Κεφαλαιουχικά αγαθά: 10%. Ενέργεια : 8,4%. Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά : 6,4%. Ενδιάμεσα αγαθά: 9,7%.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Μισθοί στην άβυσσο - τιμές στα ύψη
Ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά

Motion Team
Οι μισθοί καταβαραθρώνονται, συμπαρασύροντας στα τάρταρα και την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων οικογενειών και την ίδια στιγμή οι τιμές σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης διατηρούν μια επιθετικά ανοδική κίνηση.
Το διπλό αυτό έγκλημα, το οποίο συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων χρόνια τώρα, εμφανίζεται με ιδιαίτερα οξυμένη μορφή την περίοδο εφαρμογής του μισητού μνημονίου. Από τη μία το αστικό κράτος κατεδαφίζει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και από την άλλη, το μονοπωλιακό κεφάλαιο λεηλατεί το τσακισμένο, από τις συνεχόμενες περικοπές, εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, μέσα από απανωτές αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών που αφορούν άμεσα τη λαϊκή οικογένεια.
Ενδεικτική της κατάστασης αυτής είναι η εικόνα που εμφανίζει ο πληθωρισμός το μήνα Γενάρη του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Στατιστικής Υπηρεσίας), τον προηγούμενο μήνα και εν μέσω της χειμερινής περιόδου - σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2011 - η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε αύξηση 13,9%, του πετρελαίου θέρμανσης 4,5% και της βενζίνης 4,3%.
Με δεδομένο αυτό, μικρή σημασία έχει η ανεπαίσθητη στατιστική υποχώρηση του πληθωρισμού το Γενάρη - σε ετήσια βάση - στο 2,3%, από 2,4% το Δεκέμβρη και 5,2% από το Γενάρη του 2011. Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 3,3% το Δεκέμβρη του 2011 και 4,9% το Γενάρη του 2011. Από τη σύγκριση Γενάρη 2012 - Δεκέμβρη 2011, προκύπτει μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οφείλεται στις χειμερινές εκπτώσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.
Η στατιστική αυτή μείωση του συνόλου των ομάδων που συγκροτούν το γενικό δείκτη του πληθωρισμού, εμφανίζει πλασματική εικόνα για την πραγματική κατάσταση της ακρίβειας, γιατί την ίδια στιγμή οι ομάδες των «ειδών διατροφής» και της «στέγασης», όπου καταναλώνεται ένα σεβαστό ποσό του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, εμφανίζουν ετήσια άνοδο 3% και 8,5% αντίστοιχα και με τις επιδόσεις αυτές διατηρούν την τρίτη και την πρώτη θέση μεταξύ των ομάδων με το μεγαλύτερο επίπεδο αυξήσεων. Η ομάδα «αλκοολούχα ποτά - καπνός» σημείωσε ετήσια αύξηση 4,1% - τη δεύτερη μεγαλύτερη - οι «μεταφορές» 2,8%, ενώ μικρότερες αυξήσεις ή και μειώσεις εμφάνισαν οι άλλες ομάδες που συγκροτούν το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Την περίοδο Γενάρης 2012 - Γενάρης 2011 οι κυριότερες αυξήσεις που σημειώθηκαν σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:
  • φυσικό αέριο 32,3%
  • αστικές συγκοινωνίες 28,3%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 26,4%
  • ηλεκτρισμός 13,9%
  • νωπά φρούτα 9,8%
  • τέλη κυκλοφορίας - διόδια 9,7%
  • καφές 8,2%
  • χυμοί φρούτων 6,7%
  • αναψυκτικά 6,5%
  • βενζίνη 5,5%
  • ασφάλιστρα μεταφορών 5,2%
  • καπνός (τσιγάρα) 4,9%
  • ψάρια γενικά 4,6%
  • δημητριακά και παρασκευάσματα 3,2%
  • γαλακτοκομικά και αυγά 3,1%.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμο 16 εκατ. ευρώ στην «Τasty Foods»
Δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 16,177 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην «Tasty Foods» για επί σειρά ετών άσκηση πρακτικών που συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των σνακς (πρόστιμο 11,739 εκατ. ευρώ) και περιορισμό του ανταγωνισμού (πρόστιμο 4,438 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οπως διαπίστωσε η Επιτροπή, εξετάζοντας καταγγελία του ανταγωνιστικού μονοπωλίου, της «ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ», από το 2002 μέχρι το 2008 τουλάχιστον η «Tasty» χρησιμοποιούσε ποικίλες πρακτικές προκειμένου να εκτοπίζει από τα ράφια τους ανταγωνιστές της. Σ' αυτές περιλαμβάνονταν ρήτρες αποκλειστικότητας και εκπτώσεις για την εξασφάλιση αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής, καθώς και αντίστοιχες ρήτρες στη χρήση ραφιών και ανάλογες πρακτικές με στόχο την κατάληψη όλου ή σχεδόν όλου του διαθέσιμου χώρου στα μικρά καταστήματα. Ακόμη, παρείχε εκπτώσεις έναντι δέσμευσης χώρου για την τοποθέτηση των δικών της προϊόντων με αποκλεισμό των ανταγωνιστών της, καθώς και συμφωνίες με εξατομικευμένες εκπτώσεις στόχου τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και σε επίπεδο λιανικής με τις οποίες δέσμευε τους πελάτες της περιορίζοντας τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε άλλους προμηθευτές. Τέλος, προέβαινε σε συντονισμένες ενέργειες αντικατάστασης και εξαφάνισης από την αγορά, «με ακραίες και ανορθόδοξες», όπως αναφέρεται, μεθόδους, προϊόντων και παγίων (σκαλιέρες) των ανταγωνιστών της.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου