ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Επίκαιρες και αναγκαίες οι προτάσεις του ΚΚΕ


Τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Χαλβατζής
Τις καθαρές θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, επανέλαβε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής, στη σχετική συζήτηση που συνεχίζεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη γενικότερη αναφορά του, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε:
«Το ΚΚΕ ελέγχεται όπως όλα τα κόμματα, δηλαδή ελέγχεται όπως ελέγχεται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έχει όπως όλα τα κόμματα αντίστοιχα βιβλία. Οι δραστηριότητες ιδεολογικού, εκδοτικού χαρακτήρα του κόμματος, όπως ο "902", ο "Ριζοσπάστης", η "Σύγχρονη Εποχή", η "Τυποεκδοτική" δέχθηκαν πολλές φορές τις επισκέψεις των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους όπως ο ΣΔΟΕ. Οι εκθέσεις τους είναι αναλυτικές και δεν έχουν βρει κανένα ψεγάδι.
Τα κύρια έσοδα του ΚΚΕ προέρχονται από τις συνδρομές των κομματικών μελών, αφού είναι καταστατική υποχρέωση του κομματικού μέλους η συνδρομή. Αυτό το οποίο δηλώσαμε και επαναλαμβάνουμε είναι ότι: Το ΚΚΕ δεν έδωσε ποτέ και δε θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων, οπαδών και άλλων ανθρώπων οι οποίοι ενισχύουν το ΚΚΕ. Ονόματα στις υπηρεσίες ασφαλείας δεν θα δώσουμε. Αλλωστε, είναι χιλιάδες αυτοί οι άνθρωποι των οποίων τα ονόματα δημοσιεύονται καθημερινά στο "Ριζοσπάστη" και ειδικά τις Κυριακές. Ονόματα ανθρώπων που επιθυμούν να δημοσιευθούν για την προσφορά τους.
Συνεπώς, κάθε αναφορά, κάθε υπαινιγμός και σχόλιο που λέει ότι ΚΚΕ δε δέχεται τον έλεγχο, ενώ όλα τα άλλα κόμματα τον δέχονται, είναι υποκριτικά και για το ΚΚΕ είναι συκοφαντικά. Και είναι υποκριτικές οι αναφορές στη διαφάνεια, από κόμματα τα οποία ξοδεύουν τεράστια ποσά, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, αφού υπήρξαν και υπάρχουν στελέχη κομμάτων, υπουργοί, πρώην υπουργοί, οι οποίοι δαπανούσαν τεράστια ποσά σε προεκλογικές περιόδους. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μόνο ξόδευε όσα περίπου δαπανούσε πανελλαδικά το ΚΚΕ.
Και δεν είναι μόνο αυτό: Διάφορα στελέχη προβάλλονται από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα 365 μέρες το χρόνο, ενώ για το ΚΚΕ βάζουμε τους μεγεθυντικούς φακούς για να δούμε κάτι που το προβάλλει, στις τρεις ή τέσσερις βδομάδες της προεκλογικής περιόδου.
Καμιά παρέμβαση στα εσωκομματικά
Εγινε πολύς λόγος για το ότι η κρατική χρηματοδότηση ταυτίζεται με τη διαφάνεια. Αλλά αυτή η προσδοκία δεν επιβεβαιώθηκε από τη ζωή. Η κύρια πηγή εσόδων του ΚΚΕ είναι τα κομματικά μέλη, οι φίλοι, ο λαός και δε θα διαφωνήσουμε στον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης. Η οικονομική ενίσχυση των κυβερνητικών κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους δεν πρόκειται να σταματήσει. Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι καπιταλιστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι πάντα βρίσκουν τρόπους να ενισχύσουν με ζεστό χρήμα και με άλλες παροχές τα κυβερνητικά κόμματα.
Οπως σε όλα τα κόμματα, έτσι και στο ΚΚΕ, γίνεται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και ελεγκτικά όργανα. Θεωρούμε ότι ο έλεγχος από το σημερινό όργανο στο οποίο μετέχουν βουλευτές και δικαστές, επαρκεί. Σε καμία περίπτωση ο έλεγχος δεν μπορεί να αφορά την λειτουργία των κομμάτων. Η εσωτερική ζωή των κομμάτων σχετίζεται με τα καταστατικά τους και είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης επιδιώκει τον έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων. Σ' αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αρνηθούμε αυτόν τον έλεγχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κόμμα μας.
Η συζήτηση για τη ρύθμιση των οφειλών των κομμάτων στις τράπεζες αφορά τους δανειστές και τους δανειζόμενους. Δε μας αφορά, αφού έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε κανονικά. Λέμε "όχι" στην προνομιακή μεταχείριση των κομμάτων. Το ΚΚΕ υποθήκευσε ακίνητά του για να πάρει δάνειο».
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης καθώς και την κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Επίσης, έχει ζητήσει την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των μετοχών των Ανώνυμων Εταιρειών, τον έλεγχο στην εξαγωγή των κεφαλαίων από τη χώρα και την κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού και επιχειρηματικού απορρήτου, προκειμένου να διασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις ελέγχου του πόθεν έσχες και των βουλευτών.
Τα άλλα κόμματα
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ρ. Σπυρόπουλος, πρότεινε να μείνει η χρηματοδότηση των κομμάτων από τον προϋπολογισμό στο υφιστάμενο ποσοστό (ένα τοις χιλίοις), αλλά το ποσοστό να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού. Είπε επίσης ότι τα κόμματα δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από νομικά πρόσωπα, αλλά από φυσικά, με την προϋπόθεση να υπάρχει όριο τόσο στις ανώνυμες, όσο και τις επώνυμες προσφορές.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων, ο ίδιος εισηγήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, «να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης». Πρότεινε ακόμα να μπει το ελληνικό δημόσιο ως ενδιάμεσος -όχι όμως και ως εγγυητής- «προκειμένου να βεβαιώσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες πως για όσα χρόνια χρειαστεί θα παίρνουν τα χρήματά τους».
Με την πρόταση Σπυρόπουλου συμφώνησε και ο Θ. Σκορδάς, γενικός διευθυντής της ΝΔ, ο οποίος πρότεινε ακόμα η κρατική χρηματοδότηση να λειτουργεί σε τρία επίπεδα: Ενα ποσό για κάθε μονάδα εκλογικής επιρροής, ένα επιπλέον για κάθε ψήφο που θα συνδέεται με τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και ένα τρίτο που θα συνδέεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση. Από το ΛΑ.Ο.Σ., ο αντιπρόεδρος του κόμματος είπε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης από τον κρατική προϋπολογισμό και ισχυρίστηκε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας δήλωσε υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης από τον κρατική προϋπολογισμό και είπε ότι πρέπει να προβλεφθεί η απαγόρευση συμμετοχής κομμάτων σε επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που αφορούν Μέσα Ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων» ζήτησε να τεθεί από μηδενική βάση το ζήτημα της χρηματοδότησης. Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και είπε ότι η υπερχρέωσή τους στις τράπεζες αποτελεί το «ποιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου