ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Λύκειο διαφοροποίησης προσανατολισμένο στην πρόσβαση



Σχέδιο για το εξεταστικό και το «νέο Λύκειο» έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτελεί συνέχεια του σχολείου της «αγοράς» και της αμάθειας. Το «νέο» Λύκειο της διαφοροποίησης μαζί με το εξεταστικό θα διαμορφωθούν σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Ενα προσχέδιο του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε χτες στη Διακομματική Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.Το νέο σύστημα πρόσβασης θα πρωτοδοκιμάσουν οι μαθητές που σήμερα είναι στη Γ' Γυμνασίου και στο σχολικό έτος 2014-2015 θα είναι Γ' Λυκείου. Οι μαθητές που είναι φέτος στην Α' Λυκείου θα δώσουν με ένα «μεταβατικό σύστημα», που έχει, όμως, ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Το σύστημα που προτείνεται στο προσχέδιο έχει ως εξής:
  • Ολοι οι μαθητές στη Γ' Λυκείου, ανεξάρτητα αν θέλουν να συνεχίσουν ή όχι σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα δίνουν εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, σε όλα τα μαθήματα (δε συμπαραλαμβάνονται η «ερευνητική εργασία» και η «Φυσική Αγωγή» που θα αξιολογούνται ενδοσχολικά). Τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Με βάση το νέο πρόγραμμα, οι μαθητές θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου και οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για να λάβουν απολυτήριο. Ο βαθμός τους θα καθορίζει το βαθμό του απολυτηρίου, ο οποίος υπάρχει περίπτωση να προκύπτει και από το μέσο όρο της βαθμολογίας των μαθητών στις τάξεις του Λυκείου.
  • Οι μαθητές για να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα δίνουν άλλες εξετάσεις σε 3 έως 5 μαθήματα και η επίδοσή τους θα καθορίζει το βαθμό πρόσβασης. Οι μαθητές θα «επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις» ανάλογα με το τμήμα που επιθυμούν να εισαχθούν. Τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα «δημοσιοποιούν τα κριτήρια» για τα μαθήματα, τους συντελεστές βαρύτητας κ.ά. Η «Ελληνική Γλώσσα» θα είναι υποχρεωτικά το ένα από 3 έως 5 μαθήματα. Στην εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ μπορεί να προσμετράται και ο βαθμός του απολυτηρίου. Σημειώνεται πως οι εξετάσεις του ίδιου μαθήματος για το απολυτήριο και για την πρόσβαση προτείνεται να γίνονται την ίδια ημέρα!
Κάθε Φλεβάρη οι μαθητές θα υποβάλλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό. Από αυτό θα προκύπτουν τα «τμήματα χαμηλής ζήτησης», για τα οποία δεν θα απαιτούνται άλλες εξετάσεις πέραν αυτών του απολυτηρίου. Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις, τον Ιούνη, οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν το οριστικό μηχανογραφικό τους.
Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α' Λυκείου θα έχουν ένα «μεταβατικό σύστημα», που θα διαφέρει ελάχιστα από αυτό που περιγράψαμε. Για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα δίνουν εξετάσεις σε «τέσσερα μόνο μαθήματα που καθορίζονται από τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ». Τα Τμήματα θα προσδιορίζουν αυτά τα τέσσερα μαθήματα μέχρι το τέλος Μάη. Θα ισχύσει και γι' αυτούς η εισαγωγή «χωρίς εξετάσεις» για τα Τμήματα «χαμηλότερης ζήτησης».
Λύκειο αποκλειστικά προσανατολισμένο στην πρόσβαση
Στο «νέο Λύκειο» οι τελικές εξετάσεις και για την Α' και Β' Λυκείου (όπως και στη Γ') θα διεξάγονται «ενδοσχολικά με θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο» (το μέτρο αυτό δε θα ισχύσει για τους μαθητές της φετινής Α' Λυκείου). Με λίγα λόγια, μιλάμε για τη χαρά των φροντιστηρίων!
Κυρίαρχο στοιχείο του «νέου» Λυκείου θα είναι η διαφοροποίηση, που θα έρχεται σαν μια «φυσιολογική» διαδικασία, αφού γενικότερα προωθούνται τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, απ' το Δημοτικό.
Στην Α' Λυκείου, τα μαθήματα μειώνονται από 16 σε 8, με διάφορες ομαδοποιήσεις που υποβαθμίζουν τα επιστημονικά αντικείμενα των μαθημάτων και την αφομοίωσή τους απ' τους μαθητές. Στο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα» ενοποιούνται τα Αρχαία, η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία, στα «Μαθηματικά» ενοποιείται η Αλγεβρα και η Γεωμετρία, ενώ υπό τον τίτλο «Φυσικές Επιστήμες» θα διδάσκονται Φυσική, Χημεία και Βιολογία!
Από τη Β' Λυκείου ξεκινούν οι ...«επιλογές» και ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12.
Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα μειώνονται από 16 σε 10 και με διάφορους τρόπους, όπως η «εσωτερική συμβουλευτική,» οι μαθητές καθοδηγούνται «ως προς τη σύνθεση των μαθημάτων εκείνων που απαιτούν τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ» στα οποία θέλουν να εισαχθούν.
Σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί ένας «ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων», που θα έχει τη συνολική ευθύνη για τις εξετάσεις. Ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο αν οι μαθητές θα έχουν δυνατότητες να επαναλάβουν τις εξετάσεις (π.χ. Σεπτέμβρη ή Φλεβάρη) για την πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου