ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Καλεί σε στήριξη των εργατών στον «Ομιλο Σαράντη»


Ανακοίνωση που αναδεικνύει ότι οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου χτυπούν ταυτόχρονα τους εργάτες, τους μικροκτηνοτρόφους και τις διατροφικές ανάγκες του λαού
Στιγμιότυπο από πρόσφατη απεργία στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών
Το πώς η παράδοση του κλάδου των Τροφίμων - Ποτών στα μονοπώλια χτυπά τους εργάτες του κλάδου, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και γενικά το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας σε ασφαλή και θρεπτική διατροφή αναδεικνύει η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στις γαλακτοβιομηχανίες ΟΛΥΜΠΟΣ Λάρισας, ΤΥΡΑΣ Τρικάλων, ΡΟΔΟΠΗ Ξάνθης (ανήκουν στους αδελφούς Σαράντη).Οι εργοδότες «αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση και τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ.), πρωτοστατούν σε επίπεδο κλάδου, στο τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, στη μείωση της τιμής του πρόβειου και γίδινου γάλακτος στους κτηνοτρόφους, στη μείωση των κομίστρων των μεταφορέων, την ώρα που αυτοί πουλάνε ακριβά τα προϊόντα στους καταναλωτές, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους».
Μείωση έως 50% στους μισθούς!
Οι εργοδότες, αναφέρει το ΕΚΛ, «με παραπλανητικές και εκφοβιστικές πρακτικές, υποχρέωσαν τους εργαζόμενους στον ΟΛΥΜΠΟ, να υπογράψουν ένα κείμενο που δε γνώριζαν το περιεχόμενό του και το οποίο πρόβλεπε τη μείωση των μισθών από 16,2% έως και 50%, με αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την ανατροπή του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Οχι γιατί δεν πάνε καλά όπως ψευδώς ισχυρίζονται, αλλά για να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία και να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.
Μόνο τη διετία 2010-2011 έβγαλαν από τον ΟΛΥΜΠΟ 15 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη και μαζί με το ΤΥΡΑΣ και ΡΟΔΟΠΗ, ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ!
Από το 2000 που αγόρασαν τον ΟΛΥΜΠΟ από την ΕΑΣ Λάρισας, μέσα σε μια δεκαετία, έφτιαξαν εργοστάσιο στη Βουλγαρία, αγόρασαν τη γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ στην Ξάνθη και το 2011, χρονιά κρίσης, έφτιαξαν νέο μεγάλο εργοστάσιο στη Ρουμανία, αξίας 55 εκατ. ευρώ! Αλήθεια, πού βρήκαν αυτά τα τεράστια ποσά;
Σε βάρος μικροκτηνοτρόφων αλλά και καταναλωτών
Αυτά τα κέρδη και τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν και θέλουν να αυξήσουν (...) ήρθαν από τη μεγάλη εκμετάλλευση της δουλειάς των εκατοντάδων εργαζομένων που βγάζουν μεγάλη υπεραξία, των μικροκτηνοτρόφων που τους παίρνουν σε χαμηλές τιμές το γάλα και τις υψηλές τιμές των προϊόντων που πουλάνε στους καταναλωτές, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ».
Το ΕΚΛ υπογραμμίζει: «Αυτή η βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να ανακοπεί με την οργανωμένη και αποφασιστική αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων τόσο στον ΟΛΥΜΠΟ, στα άλλα εργοστάσια των αδελφών Σαράντη, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων σε συμμαχία με τους μικρούς κτηνοτρόφους - αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης».
Τονίζει πως το ίδιο, μαζί με την κλαδική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση αυτού του αγώνα που θα διεκδικεί:
«Απαιτούμε καμία μείωση σε μισθούς - δώρα - άδειες, αλλά αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τα έτη 2010-2011-2012 με υπογραφή ΚΣΣΕ, καμία αλλαγή προς το χειρότερο στο σταθερό εργάσιμο χρόνο (8ωρο-5θήμερο), καμία μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καμία απόλυση.
Παλεύουμε για φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τους καταναλωτές.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για τιμές παραγωγού στο γάλα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για να μπορεί να ζήσουν αξιοπρεπώς οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, για προστασία της ντόπιας κτηνοτροφίας από τις αθρόες εισαγωγές, για την ανάπτυξή της με επίκεντρο τον παραγωγικό συνεταιρισμό και κρατική στήριξη».
Καταλήγοντας, αναδεικνύει την ανάγκη ο αγώνας «να στηριχτεί από όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Χρειάζεται αλληλεγγύη των κτηνοτρόφων που και αυτούς τους εκμεταλλεύονται τον κόπο τους οι βιομήχανοι και οι κυβερνώντες, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών μεταφορέων, που και αυτούς τους μείωσε τα κόμιστρα ο όμιλος Σαράντη και η κυβέρνηση με την πολιτική τής απελευθέρωσης των μεταφορών τους οδηγεί βορά στις μεγάλες μεταφορικές εταιρείες, αλλά και όλων των καταναλωτών που πληρώνουν ακριβά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου