ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ Νέα επιβάρυνση 12,2% στα λαϊκά νοικοκυριά



Αυξήσεις αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μετόχων της επιχείρησης και των άλλων ιδιωτών
Με το ταξικό κίνημα, ο λαός να παλέψει για καμιά αύξηση στη ΔΕΗ, κανένα νέο φόρο, κατάργηση των χαρατσιών. Να μειωθούν εδώ και τώρα τα τιμολόγια για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους
Μια νέα «ευθεία βολή» στα δοκιμαζόμενα από την αντιλαϊκή πολιτική της λαϊκά νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χτες μεσοσταθμικές αυξήσεις στη ΔΕΗ ύψους 9,2%, στις οποίες θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση - της τάξης του 3% - που έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).Η συνολική αύξηση του 12,2%, η οποία μπορεί να είναι και μεγαλύτερη για ορισμένες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών, συνοδεύεται από ψευτοδιλήμματα προς το λαό για το αν η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της και άρα τη θέση της στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων σχετίζεται με φόρους που αυτή έβαλε στην ηλεκτρική ενέργεια!
Βασικός ένοχος των νέων αυξήσεων είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνει τόσο τις αντιδραστικές προβλέψεις των μνημονίων, όσο και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του «3ου ενεργειακού πακέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς και επιβάλλει νέα κόστη και αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγάλο κέρδος για τους ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί κατά 1,1 μονάδα από το συνολικό ποσοστό αυξήσεων. Ακόμη 3,5 μονάδες αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και οι υπόλοιπες 4,6 μονάδες από την αύξηση του 9,2% έχουν να κάνουν με φόρους που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση, όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου, του τέλους λιγνίτη και του ΦΠΑ, που μετακυλίονται όλοι στους καταναλωτές, όπως ζητούσαν οι επιχειρηματίες της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβερνητική εισήγηση δε σταματά στο ποσοστό αύξησης. Δρομολογεί - κάτι που θα φανεί, όπως είπε ο υπουργός, και στην αναλυτική παρουσίαση των αυξήσεων με την υπουργική απόφαση - «λελογισμένη» αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, παρότι οι μικρότερες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Προβλέπεται ακόμη προοδευτική επιβάρυνση ανάλογη με την αύξηση της κατανάλωσης, «πάγωμα» των τιμολογίων ΚΟΤ («κοινωνικού») και πολυτέκνων.
Επίθεση στους εργαζόμενους
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ ζητά από τη ΔΕΗ να επιδεινώσει κι άλλο τη θέση των εργαζομένων στην επιχείρηση προκειμένου να πετύχει κερδοφορία μέσα στο 2012. Μάλιστα, επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση με τους εργαζόμενους - καταναλωτές, καθώς κρίνει ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι αρκετές, εάν παράλληλα η ΔΕΗ μειώσει κατά 10-15% το λειτουργικό κόστος, αλλά και το εργατικό κόστος, που έχει μειωθεί ήδη το 2011 περίπου 200 εκατ. ευρώ!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατάργηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του προσωπικού της, μειώνοντας άτυπα τις αποδοχές τους ακόμη περισσότερο. Προσδιορίζει μάλιστα το σχετικό κόστος στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Περαιτέρω, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε «μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων», που σημαίνει ξεπουλήματα, πέρα από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση. Τέλος, η ΔΕΗ καλείται σε συμψηφισμό οφειλών με το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται και η μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ.
Βήμα το βήμα η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών, σαν όχημα για την εδραίωση των ιδιωτών, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το νόμο - πλαίσιο για τα απόβλητα, που αναβαθμίζει την καύση σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση στηρίζει τις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβολή της καύσης (σε συνδυασμό με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης) στο σχεδιασμό της Αττικής και όλων των άλλων περιφερειών της χώρας, σε όφελος ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων που την προωθούν και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η οποία θα υποχρεωθεί να πληρώνει πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.
Σημειώνεται ότι ο νόμος - πλαίσιο αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία η καύση αναβαθμίζεται στην πενταβάθμια κλίμακα της διαχείρισης απορριμμάτων (από την 5η στην 4η θέση) αν πετυχαίνει ένα βαθμό ενεργειακής αξιοποίησης π.χ. για τηλεθέρμανση. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με άλλο νόμο έχει φροντίσει να συμπεριλάβει την καύση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Παραχωρεί έτσι στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες καύσης, οι οποίες μάλιστα θα επιδοτούνται επιπλέον από τον ελληνικό λαό για την ενέργεια που παράγουν...
Με άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου:
  • Καθιερώνεται από το 2014 ειδικό τέλος (χαράτσι) ταφής για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων, όταν οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.
  • Θεσπίζεται η παρακράτηση των ποσών, που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ή στα οποία υπάρχουν ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι τέτοιοι χώροι! Θα πληρώνουν, δηλαδή οι δήμοι τα πρόστιμα μέσω παρακράτησης πόρων τους.
  • Επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις (ενσωμάτωση Οδηγίας 2008/99/ΕΚ σχετικά με «την προστασία του περιβάλλοντος μέσω Ποινικού Δικαίου»).
  • Ρυθμίζονται διάφορα θέματα που αφορούν την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, όπως η παράταση του εισπρακτικού μέτρου ως τις 28 Φλεβάρη 2012 και ο καθορισμός τιμής ζώνης για αυθαίρετα σε περιφερειακές ζώνες όπου δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή.
  • Διευκολύνεται η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να κατασκευάζονται κάτω από πάρκα ή άλση έργα που εξυπηρετούν το μετρό.
  • Παραχωρείται στην ΕΤΑ ΑΕ η χρήση δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Περιοδεία στην αγορά της Θεσσαλονίκης
Περιοδεία στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.30 π.μ., οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου, μαζί με κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 12.30 το μεσημέρι θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου