ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ «Ευθύνες» για τη διαδικασία όχι για την ουσία



Από τη βιβλική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα
ΤΟΚΙΟ.--«Ευθύνες» στην ιαπωνική κυβέρνηση και στην εταιρεία ηλεκτρισμού «TEPCO» για την έλλειψη μηχανισμών παρεμπόδισης πυρηνικού δυστυχήματος μετά από τσουνάμι και σοβαρότατα σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης και στη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τη διαρροή ραδιενέργειας μετά το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011 επιρρίπτει μεταξύ άλλων η έκθεση 507 σελίδων που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μελέτησε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αποσιωπούν επιμελώς τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις και των οργανωμένων συμφερόντων των εταιρειών ηλεκτρισμού που επιδιώκουν συνεχή μεγιστοποίηση των κερδών ακόμη και με τίμημα τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία του λαού. Πράγμα, άλλωστε, που απεδείχθη περίτρανα με την πυρηνική τραγωδία στη Φουκουσίμα. Επισημάνσεις γίνονται για τη διαδικασία και το «τυπικό» σκέλος της υπόθεσης παρά την ουσία, που δείχνει πώς ένα κοινωνικό αγαθό, η ηλεκτρική ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων γίνεται εμπόρευμα προς πλουτισμό αδιαφορώντας και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κανόνες ασφάλειας.
Οι εμπειρογνώμονες εστιάζουν στην πολύ βολική «έλλειψη συντονισμού» μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, στην «κακή δημόσια ενημέρωση» σε σχέση με τη διαρροή πυρηνικής ενέργειας, στην ανεπαρκή εκπαίδευση των εταιρικών στελεχών, στα ολέθρια σφάλματα που σχετίζονται με το εφεδρικό σύστημα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων...
Στο μεταξύ, χτες οι μετοχές της «TEPCO» έκαναν βουτιά 10% στο χρηματιστήριο του Τόκιο έπειτα από τις πληροφορίες της εφημερίδας «Γιομιούρι» πως επίκειται εθνικοποίησή της και αγορά πάνω από τα 2/3 των μετοχών της ώστε να αποτραπεί ο (ορατός...) κίνδυνος κατάρρευσης της εταιρείας. Η «ΤEPCO» διέψευσε τις πληροφορίας έχοντας νωρίτερα ζητήσει από την κυβέρνηση πρόσθετη βοήθεια 684,4 δισ. γιεν για να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος.
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Καταργούν το δολάριο στις συναλλαγές τους
ΠΕΚΙΝΟ._
Ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, προωθούν Κίνα και Ιαπωνία, μετά την διήμερη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στο Πεκίνο και τις συναντήσεις του τόσο με τον ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, όσο και με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Κίνα και Ιαπωνία συμφώνησαν η μεταξύ τους διεξαγωγή εμπορίου να πραγματοποιείται στα νομίσματά τους (ιαπωνικού γεν και κινεζικού γουάν) και όχι μέσω του δολαρίου.
Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας έγινε από το Πεκίνο τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού με τον Ιάπωνα ομόλογό του. Η κοινή συναλλαγματική συμφωνία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς να παρεμβάλλεται το δολάριο μειώνοντας σημαντικά το κόστος των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 60% των συναλλαγών των δύο χωρών γίνονται με βάση το δολάριο, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας με όγκο εμπορικών συναλλαγών στα 340 δισ. δολάρια το 2010.
Η παρούσα εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για το δολάριο, προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ, αφού θα επηρεάσει και την σχέση με το ευρώ. Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι εξέλιξη η οποία δείχνει «πως είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μία ενωμένη Ευρώπη», ισχυριζόμενος ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κοινό νόμισμα είναι ο σωστός δρόμος».
Οσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στη ΛΔ Κορέας, μετά και το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Κίνα και Ιαπωνία συμφώνησαν επίσης την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Νόντα, κοινός τόπος στη διπλωματία αμφοτέρων των κρατών - Κίνας και Ιαπωνίας - είναι ότι η κορεατική χερσόνησος «θα πρέπει να είναι αποπυρηνικοποιημένη».
Τέλος Κίνα και Ιαπωνία συμφώνησαν την αποτροπή θερμών επεισοδίων με εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού μεταξύ τους με αφορμή τις ιαπωνικές διεκδικήσεις στην Κινεζική Θάλασσα, η οποία θα επιτευχθεί, όπως συμφωνήθηκε με τη λειτουργία μόνιμου Μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν ανώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι και αξιωματικοί του Λιμενικού και θα χειρίζονται τις ναυτικές κρίσεις με απευθείας επικοινωνία.
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της νοθείας
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη νοθεία των πρόσφατων εκλογών και στην πολιτική και κοινωνική αυθαιρεσία των σημερινών ρωσικών αρχών. Στην κεντρική συγκέντρωση της Μόσχας, που ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που είχε γίνει πριν μια βδομάδα, συμμετείχαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι.
Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών χώρων, μεταξύ αυτών, με βίντεο σε γιγαντοοθόνη, προβλήθηκε και η ομιλία του φυλακισμένου αγωνιστή, Σεργκέι Ουνταλτσόφ, συντονιστή του «Ενιαίου Μετώπου των Εργαζομένων της Ρωσίας», που έχει συγκροτήσει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) με άλλες μικρότερες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συνδικάτα. Ο Σ. Ουνταλτσόφ κρατείται με την κατηγορία της «αντίστασης κατά των αρχών» και όπως φαίνεται θα απελευθερωθεί μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και άδικα καταδικασμένων, η ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η τιμωρία όσων εμπλέκονται στη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των πολιτικών κομμάτων και η προκήρυξη νέων εκλογών.
Να σημειωθεί πως την ίδια μέρα και ώρα στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μερικών χιλιάδων ανθρώπων, που διοργάνωσε το κίνημα «Η ουσία της εποχής μας», που έχει φιλο-σοβιετικές αναφορές. Βασική τοποθέτηση των συγκεντρωμένων ήταν να μην επιτραπεί μια «πορτοκαλί επανάσταση», που σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή, Σ. Κουργκινιάν, μπορεί να οδηγήσει στην παραπέρα διάλυση της Ρωσίας, που θα μπορούσε να ακολουθήσει την τύχη της ΕΣΣΔ. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Α. Μπάτοφ, Γραμματέας της ΚΟ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, σημείωσε πως οι σημερινές ρωσικές αρχές και η λεγόμενη «πορτοκαλί» ή «φιλελεύθερη αντιπολίτευση» βρίσκονται στην ίδια πλευρά κι εκπροσωπούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα, καλώντας τους συγκεντρωμένους στην πάλη για τη ρήξη με το σύστημα και όχι με επιμέρους εκπροσώπους του.
Να σημειωθεί, τέλος, πως ο πρωθυπουργός Β. Πούτιν, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε πως αποκλείει την επανάληψη των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.
  • Να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία συμβούλευσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Σήμερα χωρίς καμία υπόληψη και «πολιτικό βάρος» στη Ρωσία (στο εξωτερικό προβάλλεται δεόντως) επιδίδεται σε «διαλέξεις» για τον ...ανθρώπινο καπιταλισμό, όταν δε διαφημίζει από πίτσες και τσάντες της υψηλής κοινωνίας μέχρι ...προφυλακτικά.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου