ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Προγράμματα «ελεημοσύνης» αντί για σταθερή δουλειά και προστασία



Κυβέρνηση, Εκκλησία και Δήμοι, πετούν ένα ξεροκόμματο σε ανέργους, ενώ την ίδια στιγμή διαλύουν τις ΣΣΕ και χτυπούν τη σταθερή εργασία
Αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων η κυβέρνηση παρέχει «ελεημοσύνη»
ΚΟΥΚΟΣ
Η διευρυμένη σύσκεψη, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, και θέμα τις «Δράσεις Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» - δηλαδή την αντιμετώπιση της ανεργίας και την Πρόνοια - έδειξε, για μια ακόμη φορά, την άγρια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Με «προγράμματα» 5μηνης διάρκειας των 625 ευρώ ή και 500 ευρώ το μήνα για τους νέους και «επιταγές κατάρτισης» (δηλαδή κουπόνια με τα οποία οι άνεργοι θα επανακαταρτίζονται), η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργατικών λαϊκών οικογενειών για ένα μεροκάματο. Τα προγράμματα αυτά αφορούν συνολικά 153.000 ανέργους.
Επιπρόσθετα, μέσα από αυτά ακριβώς τα «προγράμματα» για τη δήθεν «αντιμετώπιση της ανεργίας», προωθούνται οι νέες εργασιακές σχέσεις για εργατικό δυναμικό φθηνό και ευέλικτο, δίχως σταθερή δουλειά, δίχως δικαιώματα. Εργατικό δυναμικό που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές απαιτήσεις της εργοδοσίας για άκρατη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα. Ετσι, λοιπόν, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας «πατά» πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων για να εφαρμόσει αυτή την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται για στοχευμένες δράσεις, με στόχο τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δράσεις πρόνοιας, με στόχο τη διαμόρφωση «κοινωνικών παντοπωλείων» με την εμπλοκή επιχειρηματιών - μεγαλεμπόρων, με το αζημίωτο, και ψήγματα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως π.χ. συσσίτια από την πάμπλουτη Εκκλησία.
Τα «προγράμματα»
Σε μια περίοδο που οι άνεργοι προσεγγίζουν το 1 εκατ. και οι οικογένειές τους δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν, κυβέρνηση και Εκκλησία αποφάσισαν να δείξουν τάχα κοινωνική ευαισθησία. Και εκεί που η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που φούσκωσαν στα κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις τους σε όφελός τους με πολιτική που εξαθλιώνει το λαό, ετοιμάζονται να πετάξουν κυριολεκτικά στους εξαθλιωμένους ένα ξεροκόμματο για να μην πεθάνουν από την πείνα. Ετσι, συζήτησαν για ακόμη μία φορά για τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» και αυτά είναι:
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους. Είναι αυτά της πεντάμηνης διάρκειας με 625 ευρώ μισθό που θα εκτελούνται σε συνεργασία κυρίως με ΜΚΟ.
  • Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης. Είναι 5μηνες συμβάσεις με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Φορείς εφαρμογής των προγραμμάτων θα είναι Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις.
  • Επιταγές κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα δίνει «κουπόνια» σε ανέργους και εργαζόμενους που επιθυμούν να επανακαταρτιστούν, οι οποίοι στη συνέχεια θα το «εξαργυρώνουν» πηγαίνοντας σε κάποιον «φορέα κατάρτισης» (π.χ. ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.λπ.) ή απευθείας σε εργοδότες. Το επίδομα κατάρτισης είναι 5 ευρώ την ώρα. Και, βέβαια, η κατάρτιση δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση δουλειά.
Σε μια περίοδο που οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι - δηλαδή η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων - έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν και αναβαθμισμένες δημόσιες δομές πρόνοιας, την ώρα που κόβονται επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, η κυβέρνηση μαζί με την Εκκλησία απαντούν με ελεημοσύνες. Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Κουτρουμάνης, πρότεινε να αξιοποιηθούν τα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων και σε συνεργασία με τους Δήμους και την Εκκλησία να αναλάβουν διάφορες «κοινωνικές πολιτικές», ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικά παντοπωλεία και μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας. Στο παιχνίδι σίγουρα θα μπουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα πλασάρονται ως «φιλάνθρωποι» και «ευεργέτες» κι ας είναι οι ίδιοι που απολύουν, που απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές, που ευθύνονται για τα χρέη και τα ελλείμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η «Εκκλησία αντέχει την παροχή μέχρι και 10.000 συσσιτίων τη μέρα», ενώ στην τελευταία σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο ρόλος της Εκκλησίας, ώστε να συμμετέχει και να αναλάβει τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, εκφράστηκε η πρόθεση των υπουργών Υγείας και Εργασίας, εάν και εφόσον συνεχισθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, να έχουν μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα (σ.σ. αντίγραφα) φάρμακα που θα τους συνταγογραφούνται. Αποσπασματικές, υποβαθμισμένες και με ημερομηνία λήξης υπηρεσίες είναι όλες οι πιο πάνω, ενώ τις ίδιες πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Δήμους, όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)/Κέντρα Διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και λοιπά κέντρα για ΑμΕΑ, συνταγή δοκιμασμένη και στο παρελθόν με τις δομές πρόνοιας και αποασυλοποίησης να κλείνουν ή να συρρικνώνονται.
Για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο για την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου νέων ηλικίας 18-25 ετών, με το πρόσχημα της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο νόμο 3986/2011 (μεσοπρόθεσμο) που φέρει τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και στην ουσία χτυπάνε τις ΣΣΕ και προσφέρουν ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.
Στο άρθρο 43 του νόμου ορίζεται ότι οι νέοι που θα προσλαμβάνονται με αυτό το πρόγραμμα θα αμείβονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ, ή της οικείας κλαδικής σύμβασης (αν καλύπτει τους νεοπροσλαμβανόμενους). Υποτίθεται ότι η διάρκεια μιας τέτοιας σύμβασης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών. Ομως η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι μόλις τελειώσει το 24μηνο αν ο εργαζόμενος πιάσει δουλειά σε άλλον εργοδότη και «αλλάξει ειδικότητα» τότε «ο υπολογισμός του 24μηνου αρχίζει εκ νέου».
Ακόμα, στο νόμο λέει ότι οι εργοδότες «υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν, αλλά ούτε να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας». Παρ' όλα αυτά, παρακάτω η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να κάνει απολύσεις επικαλούμενος διάφορους λόγους. Ορισμένοι από αυτούς είναι «η κατάργηση της υφιστάμενης θέσης εργασίας ή κύριου και αποκλειστικού αντικειμένου εργασίας», «οι συμβάσεις που λύνονται με υπαιτιότητα του εργαζόμενου» και «οι εργαζόμενοι που (σ.σ. δήθεν) έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς»!

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου