ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις προκαλούν οι ανταγωνισμοί


Αποκαλυπτικές των παζαριών και του ρήγματος, που βαθαίνει στην ΕΕ, οι δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου
Την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την όξυνση των αξεπέραστων αντιθέσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσε περίτρανα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ηγέτες της ΕΕ να υποβαθμίσουν τα εμφανή ρήγματα στο οικοδόμημα των μονοπωλίων. Σ' αυτό το πλαίσιο, εμφάνιζαν ως «απομονωμένη» τη Βρετανία και απέρριπταν τις εκτιμήσεις περί «ΕΕ δύο ταχυτήτων».
O πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, στις δηλώσεις του ανακοίνωσε τη διαφωνία της Βρετανίας να συμμετέχει στη νέα συνθήκη και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτή η συνθήκη θα είναι ανοιχτή και σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Εκτός μίας, όλες θεωρούνται ότι συμμετέχουν».
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, υποστήριξε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα», το οποίο και θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του. «Ανέκαθεν έλεγα ότι χρειαζόταν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις το ευρώ μπορεί και θα τα καταφέρει», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ανέφερε ότι οι νέες συνθήκες θα παρουσιαστούν στις αρχές Μάρτη και μετά θα επικυρωθούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή στάσης από τη Μ. Βρετανία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι το Μάρτη του 2012 τα κεφάλαια του ESM (του μόνιμου μηχανισμού στήριξης) δεν θα υπερβούν τα 500 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον έκανε λόγο για μια «δύσκολη, αλλά καλή απόφαση», υποστηρίζοντας ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στις ευρωσυνθήκες δε διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα της χώρας του.
«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό που επιτεύχθηκε δεν ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας και επομένως δεν το δέχτηκα (...) Δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω αυτή τη νέα συνθήκη στο κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε ο Κάμερον, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να προστατευθούν «τα βρετανικά συμφέροντα στους κόλπους της ΕΕ», όπως το άνοιγμα των αγορών και η ελευθερία στις συναλλαγές.
«Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία με τους 27 (δηλαδή όλα τα μέλη της ΕΕ), όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της θέσης των Βρετανών φίλων μας», οι οποίοι παρουσίασαν «απαράδεκτες» απαιτήσεις από όλες τις άλλες χώρες, δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί. Πάντως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέκλεισε την εκδοχή να υιοθετηθεί στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές το Μάη 2012 ο «χρυσός κανόνας», που πρέπει να υιοθετήσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.
«Ας αφήσουμε να περάσουν οι προεδρικές εκλογές καθώς φαίνεται να μην υπάρχει ομοφωνία στη Γαλλία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της πρώτης μέρας της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, δείχνοντας ότι και στο εσωτερικό της Γαλλίας οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου.
Αναταράξεις μετά την απόφαση
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να μη στηρίξει την αλλαγή της συνθήκης, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει «σχετική απομόνωση στο άμεσο μέλλον». «Ο Κάμερον προέβη σε απαιτήσεις που ήταν απαράδεκτες, ακόμα και για μένα. Η Βρετανία μόλις απέκλεισε τον εαυτό της. Θα είναι σε σχετική απομόνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόντι. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν είναι νεκρή, μολονότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. «Μην σας ξεγελάει (...) το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση», δήλωσε ο Μόντι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένα κράτη - μέλη» της ΕΕ ήθελαν τον σαφή αποκλεισμό της εκδοχής αυτής.
Η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την προσχώρησή της σε μια δημοσιονομική ένωση των χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε η υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα. «Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι 50-50 και θα το εξετάσουμε λεπτομερειακά τις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε η Λουσίντα Κράιτον, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποτελούν «μεγάλη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης». Σε ανακοίνωσή της, η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρόοδο στην τόνωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την επιτάχυνση της εφαρμογής του ESM και τη δέσμευση των μελών της ΕΕ να παράσχουν πρόσθετα κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό. «Με αυτούς τους πόρους θα αυξηθεί η δυνατότητα του ΔΝΤ να υποστηρίξει τις συστημικές ευθύνες του», δήλωσε.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόσκαιροι συμβιβασμοί και βάθεμα των αντιθέσεων
Με αποφάσεις που σηματοδοτούν όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες στις Βρυξέλλες
Έδωσαν και πήραν τα παζάρια κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών της Συνόδου της ΕΕ
Την επιβολή μόνιμων μνημονίων λιτότητας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, για να ανακάμψει και να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, σηματοδοτεί ο νέος πρόσκαιρος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η όποια συμφωνία, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει τις κλιμακούμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωένωσης και τις φυγόκεντρες τάσεις που μεγαλώνουν υπό το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης και των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση.Η πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας για πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, που υιοθετήθηκε από 26 κράτη - μέλη της ΕΕ, πλην της Μ. Βρετανίας, θα οδηγήσει εκατομμύρια ευρωπαϊκά λαϊκά νοικοκυριά στη χρεοκοπία. Ανάμεσά τους και τους Βρετανούς εργαζόμενους, αφού η διαφοροποίηση Κάμερον από τις τελικές αποφάσεις αφορά στα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του έχει ήδη δρομολογήσει πλήθος μέτρων λιτότητας και αντεργατικών ανατροπών.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χωρών και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για τη συρρίκνωση της ζώνης του ευρώ, με σταδιακή απομάκρυνση των πιο αδύναμων καπιταλιστικών κρατών. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, βασικοί πυλώνες της χτεσινής απόφασης αποτελούν το Ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και το γνωστό Σύμφωνο για το Ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, εννέα από τις δέκα χώρες - μέλη της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τις 17 χώρες του ευρώ στις διαδικασίες, με στόχο τη διαμόρφωση της νέας Συνθήκης για πιο στενή δημοσιονομική ένωση.
Το ρήγμα ανάμεσα σε Γαλλία - Γερμανία και Βρετανία οδηγεί σε διακυβερνητική συμφωνία και όχι σε νέα Συνθήκη. Κατά τη διάρκεια των παζαριών στη Σύνοδο, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Απείλησε μάλιστα να θέσει βέτο, διεκδικώντας ειδικές παραχωρήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου («Σίτι») και της πλουτοκρατίας της Βρετανίας.
Η Ουγγαρία, που αρχικά είχε συνταχθεί με τη Βρετανία, μαζί με Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία παραπέμπουν το ζήτημα της ένταξης στη δημοσιονομική ένωση στα εθνικά κοινοβούλια. Η Ιρλανδία ενδεχομένως θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την προσχώρηση. Σε κάθε περίπτωση, οι «26» κατέληξαν σ' ένα συνολικό πακέτο μέτρων με στόχο:
Πρώτον, να επιβάλουν μια μόνιμη λιτότητα μέσω της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που θα οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.
Δεύτερον, να προωθήσουν νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας από τη μια πλευρά την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και από την άλλη την ενίσχυση με κάθε μέσο των μονοπωλίων, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί ταχύτερα η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να προλειάνουν το έδαφος για την επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται σχετικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας»
Ο νέος «δημοσιονομικός κανόνας», όπως βάφτισαν οι ηγέτες της ΕΕ το νέο καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής διακυβέρνησης, προβλέπει τα παρακάτω, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι «17» της Ευρωζώνης:
1. «Οι προϋπολογισμοί των γενικών κυβερνήσεων θα είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, με το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο συγκεκριμένος κανόνας θα περιληφθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης. Τις βασικές αρχές θα τις καθορίσει η Κομισιόν, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο Εθνικό Δίκαιο».Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων σημαίνει δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών, τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συρρίκνωση των κρατικών υποδομών και μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
2. «Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματικά διατηρήσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων».Ουσιαστικά, πρόκειται για τη θέσπιση μόνιμων μνημονίων με αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
3.«Οι κανόνες που διέπουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα ενισχυθούν για τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ. Μόλις η Κομισιόν διαπιστώνει ότι ένα κράτος - μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο του 3% του δημοσίου ελλείμματος, θα ακολουθούν αυτομάτως συνέπειες και κυρώσεις».Οι κυρώσεις θα προβλέπουν αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου των κρατών - μελών στα όργανα της ΕΕ, αναστολή των κοινοτικών επιδοτήσεων κ.ά. και θα λειτουργήσουν σαν μορφή πίεσης για να υποτάσσονται οι λαοί στα βάρβαρα μέτρα.
4.. «Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους (κανόνας του 1/20) το χρόνο».Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνει κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το δημόσιο χρέος, με αιματηρές περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες.
5. «Την παρακολούθηση και την αξιολόγηση από την Κομισιόν των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας. Οταν η Κομισιόν εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ζητά αναθεώρηση του προσχεδίου προϋπολογισμού». Ουσιαστικά, η Κομισιόν θα αποκτήσει τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης στους κρατικούς προϋπολογισμούς, κάτι που θα αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών προκειμένου να επιβάλλουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στους λαούς, με άλλοθι την Κομισιόν.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα περιλαμβάνονται σε «διακρατική συμφωνία», η οποία, αφού εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ή τα εθνικά κοινοβούλια, θα έρθει για επικύρωση στην ΕΕ το Μάρτη του 2012.
Επόμενος γύρος αντιλαϊκών ανατροπών
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, επιδιώκοντας την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συμφώνησαν στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:
  • «Εντατική συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα». Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» συμπεριλαμβάνονται: α) Η μείωση του «εργατικού κόστους» με «κινεζικοποίηση» των μισθών προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των «βασικών εμπορικών εταίρων της ΕΕ» (Κίνα, Ινδία, Ρωσία). β) Αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων με ευθυγράμμιση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης προς το προσδόκιμο ζωής, που θα φέρει παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • «Προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης που συνδυάζουν ευελιξία και ασφάλεια».Δηλαδή, παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την επέκταση των μορφών ελαστικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.
  • «Προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».Στόχος, η παραγωγή φτηνού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, για να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
  • Κοινή Φορολογική Πολιτική, που θα συμβάλει στη «δημοσιονομική εξυγίανση» και την «ανάπτυξη».Στόχος είναι η θέσπιση ενιαίων φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ισχυρών ευρωπαϊκών μονοπωλίων και παράλληλα να δοθούν νέα φορολογικά κίνητρα στο κεφάλαιο.
Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί Δανειοδότησης
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), οι «17» κατέληξαν:
-- Να επισπευσθεί η έναρξη της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη - μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.
-- Η δανειοδοτική δυνατότητα τόσο του Προσωρινού όσο και του Μόνιμου Μηχανισμού θα ανέρθει στα 500 δισ. ευρώ.Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι τελική, αφού θα οριστικοποιηθεί το Μάρτη του 2012.
-- Οι αποφάσεις στο ΕSM για τη χορήγηση δανείων στα κράτη - μέλη θα αλλάξουν και ο κανόνας της ομοφωνίας θα αντικατασταθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ κρίνουν ότι απαιτείται επείγουσα απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας και ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15%.
-- Τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν μέσα σε δέκα μέρες τη χορήγηση πρόσθετων πόρων ύψους 200 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόρων του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.Με άλλα λόγια, τα κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να δανείζουν το ΔΝΤ και στη συνέχεια αυτό να δανείζει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Στόχος είναι να επιμεριστεί η ζημιά μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών από μια πιθανή χρεοκοπία ενός κράτους - μέλους που θα δανειστεί.
-- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, οι «17» σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν προσωρινά την ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης (που θα προκαλέσει κατάρρευση των μεγάλων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών), σημείωσαν: «Το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, καθώς ήδη η περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στις αγορές και στους επενδυτές». Ωστόσο, έσπευσαν να σημειώσουν ότι σε περιπτώσεις χρεοκοπίας κρατών - μελών της Ευρωζώνης «θα ισχύουν μελλοντικά οι κανόνες του ΔΝΤ». Σε ό,τι αφορά στο ευρωομόλογο, Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν κάθε συζήτηση.
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Αναφανδόν υπέρ της «οικονομικής διακυβέρνησης»
Παραδέχτηκε ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη νέα μέτρα για το 2012 - 2014, ενδεχόμενα και για το 2011
«Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τώρα και στο μέλλον», χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαιώνοντας την πλήρη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου. Ο ίδιος είπε ότι όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα ισχύουν στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα είναι σε ισχύ το νέο πρόγραμμα.
Ομολόγησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση μελετά τη λήψη νέων μέτρων, με χρονικό ορίζοντα το 2012 έως το 2014, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και το 2011, εκβιάζοντας ότι αυτά είναι αναγκαία, αν δεν πιαστούν οι στόχοι εξαιτίας της λαϊκής ανυπακοής. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι το λεγόμενο «φρένο χρέους» δεν μπορεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά πριν την επόμενη αναθεώρηση, το 2013, διευκρίνισε όμως ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας θα κυρωθεί από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση, ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι αποτελούν «μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», έχοντας πλήρη συνείδηση των νέων αιματηρών θυσιών που θα κληθεί να κάνει ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί για να διασφαλίσουν την τήρηση των δημοσιονομικών όρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα «για την αντιμετώπιση της κρίσης», όπως τα χαρακτήρισε, με «βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν έως το Μάρτη.
Ο Λ. Παπαδήμος επιβεβαίωσε ότι «ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία» και συντονιζόμενος πλήρως με τις γερμανικές θέσεις, πρόσθεσε ότι «τελικός σκοπός είναι η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας». Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, είπε ότι αυτές θα γίνουν «αφού η κυβέρνησή του ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί», δείχνοντας σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία για παράταση της θητείας της.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, το επονομαζόμενο «PSI», ο Λ. Παπαδήμος, υποστήριξε ότι «η προσπάθεια είναι να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI» και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω γιατί να μη συμμετάσχουν οι ιδιώτες. Οι οιωνοί για το "PSI" είναι καλοί»...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου