ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ


Ισραηλινή πολυεθνική ενδιαφέρεται για Ιόνιο και Κρήτη
Πρόκειται για εταιρεία συνδεδεμένη με την «Noble Energy», που «τρυπάει» σε Ισραήλ και Κύπρο
Ο χάρτης που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση με τις περιοχές όπου το επόμενο διάστημα θα δοθούν προς έρευνα και εκμετάλλευση στις πολυεθνικές της Ενέργειας
Νέους κρίκους στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η είδηση ότι τις επόμενες μέρες φτάνουν στην Αθήνα για επαφές με τις ελληνικές αρχές στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», που μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Η επίσκεψη επιβεβαιώνει το ισραηλινό ενδιαφέρον για πιθανολογούμενα ενεργειακά αποθέματα στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.Σκοπός της επίσκεψης είναι η συλλογή πληροφοριών και η πραγματοποίηση συζητήσεων για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα, κυρίως νότια της Κρήτης. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εν λόγω ισραηλινή εταιρεία, έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον να μελετήσει τη συγκεκριμένη περιοχή, που θεωρείται ότι έχει ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με τις περιοχές του βυθού της Αν. Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα με τη λεκάνη του «Λεβαντινίου», που περιλαμβάνει το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η «Διεθνής Πρόσκληση» (υπ' αριθμ. C 353/ 3.12.2011) εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Με βάση τις σεισμικές έρευνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα ακολουθήσει μέσα στο 2012 η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 10-15 θαλάσσια οικόπεδα (blocks) του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης. Προωθείται επίσης με τη μέθοδο του «Open Door» η προκήρυξη 3 διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η περιοχή νότια της Κρήτης διαθέτει τεράστια λεία για τις πολυεθνικές της Ενέργειας, καθώς το πιθανό δυναμικό της αγγίζει τα 20 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, όταν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρισ. κυβικά μέτρα και τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρισ. κ.μ.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπιστευτήρια υπεύθυνου διαχειριστή μέσα και έξω
Πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το ΕΚΛ επιδιώκει ο Α. Σαμαράς, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η αντιμνημονιακή ψευτοαντιπολίτευση
Την εικόνα του συνεπούς και αποτελεσματικού διαχειριστή της κρίσης για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας επιχειρεί να ενισχύσει εντός και εκτός των συνόρων ο Α. Σαμαράς, επικαλούμενος προς τούτο την ουσιαστική στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει. Το στόχο αυτό υπηρετεί και η συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο που διοργανώνει σήμερα το ΕΛΚ στη Μασσαλία, αλλά και στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ αύριο στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συμμετοχή στην τρικομματική συγκυβέρνηση, τις έγγραφες δεσμεύσεις και την απροσχημάτιστη και άνευ όρων στήριξη του τρέχοντος, αλλά και του επόμενου πολυετούς μνημονίου διαρκείας, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να αποκαταστήσει και να εντατικοποιήσει εκ νέου τις σχέσεις της με το ΕΛΚ και κυρίως το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Α. Μέρκελ, που είχαν διαταραχθεί εξαιτίας των κομματικών παιχνιδιών που, όπως τον κατηγορούσαν, έπαιζε με το μνημόνιο.
«Η απόφασή μας να εμποδίσουμε το δημοψήφισμα, να ψηφίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και να στηρίξουμε πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την έμμεση δικαίωση της αρχικής επιφυλακτικότητάς μας, μας έφεραν δημιουργικά στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», τονίζει χαρακτηριστικά σε χτεσινό άρθρο του (στην «Καθημερινή») ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι «να προχωρήσουμε γρήγορα και συστηματικά στην ανταλλαγή εμπειριών και στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, ώστε να προετοιμάσουμε ένα πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα...».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πλήρης προσαρμογή της τακτικής του κόμματος στη στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής ρητορικής. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ επικροτεί την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ, όπως αυτή προωθείται από Γερμανία και Γαλλία, με την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, προσδοκώντας κι άλλα εργαλεία για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπως η έκδοση ευρωομολόγου ή η έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ.
Στο συνέδριο που διοργανώνει σήμερα στη Μασσαλία το κόμμα του Ν. Σαρκοζί θα παρουσιαστεί η διακήρυξη του ΕΛΚ για τη μελλοντική ΕΕ, με τίτλο «Προχωρώντας την Ευρώπη μπροστά. Μια ισχυρότερη Ευρώπη που υποστηρίζει τις αξίες μας και υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας». Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν 17 πρωθυπουργοί της ΕΕ, πρόεδροι κομμάτων, οι ευρωβουλευτές της Ομάδας του ΕΛΚ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ενωσης και περίπου 1.000 σύνεδροι.
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για διευθετήσεις
Καταλύτης για τις εξελίξεις στα διμερή η απόφαση της Χάγης
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, μετά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία κρίνει «παράνομη» την παρεμπόδιση από την πλευρά της Αθήνας να ενταχθεί η χώρα των Σκοπίων στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωένωσης. Χτες, μια ημέρα μετά τη σχετική απόφαση, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι και κατά δήλωση του πρώτου «ανταλλάξαμε απόψεις (...) με το βλέμμα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Δεκέμβρη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΕΕ χαιρετίζει και επικροτεί πλήρως τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ» και ενθαρρύνει τον Γκρουέφσκι «να συνεχίσει να αναζητά μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες αυτές». Θα αξιοποιηθεί δηλαδή σαν μέσο πίεσης, για να προχωρήσει άμεσα η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, με ένταξη όλων των χωρών, και της ΠΓΔΜ, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Η διεύρυνση της ΕΕ ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε για να προετοιμάσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Σε μια περίοδο που η κρίση κάνει αβέβαιο το μέλλον της ίδιας της καπιταλιστικής ΕΕ, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη προεδρία. Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι συνέδεσαν άμεσα την απόφαση της Χάγης με το ζήτημα της ονομασίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου