ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ανταγωνισμοί και λυκοσυμμαχίες στο φόντο της κρίσης


Νέα δεδομένα στο νομισματικό πόλεμο δημιουργεί η συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας για τις μεταξύ τους συναλλαγές
Οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα φέρνουν νέες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και προκαλούν το «σπάσιμο» άλλων, στο όνομα των ιδιαίτερων συμφερόντων που έχουν τα μονοπώλια σε κάθε χώρα
Τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας, που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με τα εργαλεία που διέθετε μέχρι τώρα, εκφράζουν όλο και πιο έντονα οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων των καπιταλιστικών κρατών, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την επίθεση για λογαριασμό των μονοπωλίων.Στις διφορούμενες προβλέψεις γύρω από την ανάπτυξη στη Γερμανία έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση της Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, Ελβετής καθηγήτριας οικονομικών και μέλους του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μιλώντας στη γερμανική «Bild» προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κρίση στην Ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη, «είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012». Παράλληλα, επισήμανε ότι αν η Γερμανία έχει αρνητική ανάπτυξη, τότε θα σημειωθεί και αύξηση της ανεργίας.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης «θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως». Προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ».
Στην Ισπανία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας ότι «μετά τη στασιμότητα του τρίτου τριμήνου, οι διαθέσιμες πληροφορίες για το οικονομικό περιβάλλον, παρότι παραμένουν ανολοκλήρωτες, δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του έτους». Η Ισπανία αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα μία χρονιά αναιμικής ανάπτυξης μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2009 και την οριακή αύξησή του κατά 0,1% το 2010. Οικονομικά ινστιτούτα και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προβλέπουν ότι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο.
Για την Ελλάδα, η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι «ωθείται σε μια ιστορική χρεοκοπία. Θα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που δεν θα πληρώσει τα χρέη της». Αντίστοιχα, στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση και επανέλαβε ότι «πρώτα προβήκαμε σε παρεμβάσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τώρα θα αφιερωθούμε στην ανάπτυξη». Ο Μ. Μόντι ισχυρίστηκε ότι «δε νοείται σταθεροποίηση της οικονομίας αν το ΑΕΠ δεν αυξάνεται με ικανοποιητικό ρυθμό», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω χτύπημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Νομισματική συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας
Στο φόντο της βαθιάς κρίσης και του πολέμου των νομισμάτων που κλιμακώνεται, Ιαπωνία και Κίνα υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν ότι οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν σταδιακά τα εθνικά τους νομίσματα, το γουάν και το γιεν, στις διμερείς συναλλαγές τους, εγκαταλείποντας το δολάριο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 340 δισ. δολάρια το 2010.
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο μεγαλύτερης οικονομίας, και συγκεκριμένα το 60%, γίνονται με βάση το δολάριο, όπως δημοσίευσε η «Wall Street Journal». Με τη νέα συμφωνία, οι κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω μείωσης του κόστους, αλλά και προστασία έναντι νομισματικών κινδύνων που απορρέουν από τις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος.
Η σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας Πεκίνου - Τόκιο έγινε στις 26 Δεκέμβρη, κατά τη συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιχίκο Νόντα. Οι εξελίξεις στο Πεκίνο ενισχύουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ, καθώς πλήττουν το δολάριο σε μια κρίσιμη φάση. Ανησυχία όμως υπάρχει και στην Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ υποχώρησε χτες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών έναντι του γιεν. Σύμφωνα με αναλυτές, το ευρώ υποχωρεί εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην Ευρώπη θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα συνεχίσει να διαταράσσει τις «αγορές» το 2012. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών σε μετρητά, οδήγησε το Νοέμβρη σε μείωση των τραπεζικών καταθέσεων κυρίως σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 1,5% περίπου σε μηνιαία βάση, ενώ η πτώση ήταν μικρότερη απ' ό,τι στην Ιταλία. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, από 2,7% τον Οκτώβρη.
Αναμπουμπούλα στη Μ. Βρετανία
Την ίδια στιγμή, αντεγκλήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ξεσπούν και στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης συνεργασίας Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, ο οποίος έχει ήδη δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο βέτο του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προετοιμάζει διάσκεψη στο Λονδίνο στις 9 Γενάρη, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων πολιτικών και υπουργών, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές θέσεις ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουν ότι το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες ήταν επιζήμιο για τα βρετανικά συμφέροντα γιατί οδηγεί τη Βρετανία σε μερική απομόνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 77% των Βρετανών επιχειρηματιών και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος εκφράζονται πολύ θετικά για τη στάση του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο Μαρκ Μάλοχ - Μπράουν, επικεφαλής διεθνών σχέσεων της «FTI Consulting» και πρώην αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, σε άρθρο του στους «Financial Times» εκτιμά: «Οποιες πρόσκαιρες επιδιορθώσεις κι αν γίνουν στην Ευρωζώνη, στα ελλείμματα και την ανεργία της Αμερικής, στην υπερθερμασμένη κινεζική αγορά ακινήτων, στις ανόρεχτες μεταρρυθμίσεις στην Ινδία και τη στασιμότητα στην ανάπτυξη της Βραζιλίας, η κατρακύλα θα συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί όλα τα παραπάνω είναι τα συμπτώματα μιας διαρθρωτικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που γίνεται όλο και πιο άτακτη. Ομως, το δεύτερο μισό αυτής της πρόβλεψης είναι ότι η πολιτική ενδεχομένως να είναι απατηλά ήρεμη το 2012, σε νηνεμία πριν την καταιγίδα».

ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εκτιμήσεις και δηλώσεις για το μεγάλο κοίτασμα
Αναμενόμενη «η προσέλκυση ενεργειακών επενδυτών», λένε κυβερνητικά στελέχη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Αποκομμένη από τους κινδύνους που σηματοδοτεί η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, παρουσιάζεται από την πλειοψηφία των Μέσων η επιβεβαίωση των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που κρύβει το «Οικόπεδο 12» της Κύπρου, την εξόρυξη των οποίων έχει αναλάβει η αμερικανο - ισραηλινή εταιρεία, Noble Energy. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κοίτασμα διαθέτει αποθέματα πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, η ενδεικτική αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πραξούλας Αντωνιάδου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κοίτασμα του «οικοπέδου 12» στην κυπριακή ΑΟΖ, επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 210 χρόνια. Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εκμετάλλευση και διοχέτευσή του στην εγχώρια αγορά, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ετών. Μεγαλύτερο διάστημα απαιτεί η δημιουργία υποδομής υγροποίησης του φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας, θεωρεί φυσική την προσέλκυση ενεργειακών επενδυτών στην Κύπρο, μετά τις θετικές ανακοινώσεις, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενα πιθανώς να προκύψουν από την Τουρκία», σε σχέση με το ζήτημα του φυσικού αερίου. Ικανοποίηση και θετικά σχόλια εξέφρασαν για τις εξελίξεις όλα τα κόμματα, όπως και ο κυπριακός Τύπος.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου