ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Δραματικές περικοπές στους μισθούς



Εργαζόμενος Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης σε δήμο με 20 χρόνια υπηρεσία έπαιρνε 1.510 ευρώ καθαρά, τον Οκτώβρη του 2011. Σήμερα, μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, παίρνει 1.008 ευρώ. Μείωση 33%!Εργαζόμενος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με δέκα χρόνια υπηρεσίας έπαιρνε 1.900 ευρώ καθαρά. Σήμερα παίρνει 1.340 ευρώ. Μείωση 30%!
Τα παραπάνω αποτελούν πραγματικές περιπτώσεις και είναι ό,τι συμβαίνει τώρα στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ακόμα χειρότερα, όταν εφαρμοστούν στο ακέραιο οι διατάξεις του νέου μισθολογίου, οι μειώσεις θα ξεπεράσουν ακόμα και το 50% για πολλούς εργαζόμενους (η πρόβλεψη για σταδιακή εφαρμογή του έγινε για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις). Τα βασικά χαρακτηριστικά του μισθολογίου, όπως αυτά περιγράφονται στον πολυνόμο 4024/2011, είναι τα εξής:
  • Διαγραφή των επιδομάτων που δίνονταν μέχρι την εφαρμογή του και αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του μισθού (απόρροια της χρόνιας επιδοματικής πολιτικής). Διατηρούνται μόνο τα επιδόματα: τέκνων, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ποιοι το δικαιούνται θα οριστεί με υπουργικές αποφάσεις), απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (αντιστοιχεί σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές από τις σημερινές) και θέσης.
  • Σύνδεση του μισθού με το βαθμό (προβλέπονται έξι βαθμοί). Η βαθμολογική προαγωγή συνοδεύεται από μισθολογική αύξηση η οποία κυμαίνεται από 10% έως 20%. Ομως, τα χρόνια υπηρεσίας που πρέπει να υπηρετήσει κάποιος για να έχει τη δυνατότητα να κριθεί ότι είναι «άξιος» για προαγωγή, είναι από δύο μέχρι και δέκα ολόκληρα χρόνια!
  • «Αξιολόγηση» και «ποσόστωση». Για να προαχθεί ένας εργαζόμενος, πρέπει να κριθεί ότι είναι «προακτέος». Αυτό εξαρτάται από τη «συμπεριφορά στην υπηρεσία» (δηλαδή, τα «πιστεύω» και τη δράση του στο χώρο δουλειάς) και από την «απόδοσή» του (αν πιάνει, δηλαδή, τους στόχους). Αν δεν κριθεί «προακτέος», στερείται το δικαίωμα «για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη». Ομως και όταν χαρακτηριστεί «προακτέος» δεν είναι σίγουρο ότι θα προαχθεί και τούτο γιατί μπαίνουν ποσοστώσεις. Παράδειγμα, από τους «προακτέους» από το βαθμό Ε' στο βαθμό Δ' προάγεται το 90% των ικανών για προαγωγή, ενώ από το βαθμό Γ' στο βαθμό Β' προάγεται το 70%!
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 το ύψος των εισφορών των εργαζομένων παραμένει το ίδιο παρά τη μείωση του μισθού τους (άρθρο 1).
Ακόμα, η συγκυβέρνηση πετά στα σκουπίδια την προϋπηρεσία δύο και τριών ετών των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σε ερμηνευτική εγκύκλιο σημειώνεται ότι μετά τη μισθολογική κατάταξη των υφιστάμενων εργαζομένων στο Δημόσιο, ο πλεονάζων χρόνος διαγράφεται! Παράδειγμα: Ενας εργαζόμενος κατηγορίας ΔΕ, έχει 23 έτη και 23 μήνες υπηρεσίας και προϋπηρεσίας στο φορέα που υπηρετεί. Σύμφωνα με το νόμο 4024 (άρθρο 28), θα ενταχθεί στο βαθμό Γ', για τον οποίο απαιτείται να έχει 19 έτη και μία ημέρα ως ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο. Καθώς του περισσεύουν τέσσερα έτη και 23 μήνες θα καταταγεί στο Μισθολογικό Κλιμάκιο 2 (Μ.Κ.) του Γ' βαθμού (κάθε μισθολογικό κλιμάκιο αντιστοιχεί σε δύο χρόνια υπηρεσίας). Ομως και πάλι του περισσεύουν 23 μήνες, οι οποίοι διαγράφονται!
Επίσης, με τον πολυνόμο επιβάλλεται η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με ό,τι ίσχυε το 2009, ενώ για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις επιβάλλονται ως μέσο «κατά κεφαλή κόστος» τα 1.900 ευρώ το μήνα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Πρόσχημα για το χτύπημα δικαιωμάτων
Εγκύκλιο για την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου νέων ηλικίας 18-25 ετών, με το πρόσχημα της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, εξέδωσε προχτές το υπουργείο Εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο νόμο 3986/2011 που φέρει τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».
Οσο και αν ο νόμος και η εγκύκλιος προσπαθούν να εμφανίσουν σαν στόχο αυτού του μέτρου την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η πραγματικότητα είναι ότι χτυπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και προσφέρουν ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.
Στο άρθρο 43 του νόμου ορίζεται ότι οι νέοι που θα προσλαμβάνονται με αυτό το πρόγραμμα θα αμείβονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ ή της οικείας κλαδικής σύμβασης (αν καλύπτει τους νεοπροσλαμβανόμενους). Υποτίθεται ότι η διάρκεια μιας τέτοιας σύμβασης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών. Ομως, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι μόλις τελειώσει το 24μηνο, αν ο εργαζόμενος πιάσει δουλειά σε άλλον εργοδότη και «αλλάξει ειδικότητα», τότε «ο υπολογισμός του 24μηνου αρχίζει εκ νέου»...
Ακόμα, στο νόμο λέει ότι οι εργοδότες «υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν, αλλά ούτε να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας». Ομως και εδώ η εγκύκλιος λέει καθαρά ότι ο εργοδότης μπορεί να κάνει απολύσεις επικαλούμενος διάφορους λόγους. Ορισμένοι από αυτούς είναι «η κατάργηση της υφιστάμενης θέσης εργασίας ή κύριου και αποκλειστικού αντικειμένου εργασίας», «οι συμβάσεις που λύνονται με υπαιτιότητα του εργαζόμενου» και «οι εργαζόμενοι που (σ.σ. δήθεν) έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς»!
Το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί μια στρατιά περιπλανώμενων ακόμα πιο φθηνών εργαζόμενων για μια 7ετία, δηλαδή από τα 18 έως τα 25 χρόνια, εργαλείο για το χτύπημα των ΣΣΕ και για απολύσεις, χωρίς δικαιώματα και τελικά έρμαιο των εργοδοτικών ορέξεων.
Πληρώνουν μέχρι και για τις μετακινήσεις
Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι κλητήρες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να βάζουν απ' την τσέπη τους τα έξοδα κίνησης για να μεταφέρουν την αλληλογραφία του υπουργείου στα άλλα υπουργεία. Οι εργαζόμενοι εξαιτίας των απανωτών περικοπών έχουν φτάσει να αμείβονται μόλις με 666 ευρώ το μήνα και επιπλέον βάζουν και τα χρήματα για να μετακινούνται σε όλη την Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει κλητήρας που ζει στο ενοίκιο, η γυναίκα του δε δουλεύει και έχει φτάσει κυριολεκτικά σε τραγικό αδιέξοδο. Και, απ' την άλλη, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κανονικά τα δρομολόγια - κι ας μην τους καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ - διότι αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου