ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ενίσχυση φυγόκεντρων τάσεων και ανταγωνισμών



Μέχρι και τις συνέπειες πιθανής εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ εξετάζουν τα διάφορα σενάρια
Η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωζώνη και την ΕΕ έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, μετά την άρνηση της Μεγ. Βρετανίας να συμμετάσχει στη συμφωνία για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις οξυνόμενες αντιθέσεις ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή παρουσίαση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επιτέθηκε στη Μεγ. Βρετανία, σημειώνοντας ότι «μια διακυβερνητική συνθήκη (...) πρέπει να διαπραγματευτεί ως επείγον ζήτημα. Δεν θα είναι εύκολο και από νομικής πλευράς. Καλώ όλους να είναι εποικοδομητικοί, έχοντας κατά νου τι διακυβεύεται». Οπως δήλωσε, η διακρατική συμφωνία αναμένεται να έχει υπογραφεί μέχρι το Μάρτη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να υιοθετήσουν τους κανόνες του ΔΝΤ για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές διασώσεις, παρά το ότι η συμφωνία των «26» από τους «27» δεν είναι και η ιδανική δομή γι' αυτό. Επιχειρώντας και αυτός ευθεία βολή, υπογράμμισε ότι η Μεγ. Βρετανία «για να δώσει τη συγκατάθεσή της, ζήτησε να υπάρξει ένα ειδικό πρωτόκολλο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το οποίο, όπως παρουσιάστηκε, αποτελούσε κίνδυνο στη συνοχή της εσωτερικής αγοράς».
Σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας, οι «Financial Times» σημειώνουν ότι «η Βρετανία (...) ίσως να βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την ΕΕ (...) Το δημοσιονομικό σύμφωνο πρακτικά δεσμεύει όλα τα μέλη της ΕΕ σε σκληρά μέτρα λιτότητας, χωρίς όμως να παρέχει κανέναν μόνιμο μηχανισμό μεταφοράς κεφαλαίων από τα εύπορα τμήματα της Ευρώπης σε εκείνους που βρίσκονται σε ύφεση (..) Καθώς επιδεινώνονται οι οικονομίες, οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα επαναστατήσουν. Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες για το εάν η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ θα τεθεί ποτέ σε ισχύ».
Βαθαίνει περαιτέρω η κρίση
Τη διαπίστωση ότι η κρίση «θα συνεχιστεί σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ολόκληρο το 2012 ίσως και στη συνέχεια, μέχρι η Ευρωζώνη να είναι σε θέση να επιστρέψει σε πιο ευρεία οικονομική ανάκαμψη», διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης «Fitch». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ νωρίς για να κριθεί πόσο αποτελεσματικό θα είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο λόγω και της αβεβαιότητας για το πώς θα υλοποιηθεί». Για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» μιας εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ μιλάει η γαλλική «Les Echos», επιβεβαιώνοντας το μεγάλο εύρος των σεναρίων που επεξεργάζεται η πλουτοκρατία για το μέλλον της ΕΕ - Ευρωζώνης.
Οπως σημειώνει, «η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού». Σύμφωνα με τις προβολές του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, η έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωζώνη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ από τη χώρα σε ορίζοντα 10 ετών, ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα χάνονταν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Οπως σημειώνεται, αν η Γαλλία αποχωρούσε από το ευρώ, τότε το ευρώ θα καταστρεφόταν και μαζί με αυτό η αγροτική οικονομία της Γαλλίας, που θα έχανε πολλούς πόντους ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία, που θα επέστρεφαν σε ακόμα πιο υποτιμημένα εθνικά νομίσματα από το κατά 20% υποτιμημένο (σε σχέση με το ευρώ) «νέο φράγκο». Το γαλλικό κράτος θα έφτανε σύντομα σε δημοσιονομική κατάσταση αντίστοιχη της Ιταλίας με το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από 80% του ΑΕΠ σε ποσοστά άνω του 100%, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού στις αγορές σε «προ μνημονίου» επίπεδα κοντά στο 7%.
Τέλος, ο αναλυτής της «Capital Economics», Μπεν Μέι, εκτιμά ότι «η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' όσο περιμένουν η κυβέρνηση και η τρόικα (...) Η Ελλάδα θα κουραστεί πάρα πολύ για να μειώσει το έλλειμμα και θα πιεστεί πρόσθετα λόγω της λιτότητας... Οπωσδήποτε υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει η Αθήνα στο σημείο όπου θα αποφασίσει πως ίσως είναι καλύτερη η στάση πληρωμών».
ΕΕ - ΗΠΑ
Φακελώνουν όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο
Ενδεχομένως και σήμερα η υπογραφή της σχετικής διμερούς συμφωνίας
Εναν ακόμα μηχανισμό ελέγχου και φακελώματος των επιβατών θωρακίζουν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ
Associated Press
Το φακέλωμα όσων επιβατών ταξιδεύουν αεροπορικώς από την ΕΕ στις ΗΠΑ επισημοποιεί το Συμβούλιο της ΕΕ. Χτες έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή μεταξύ των δύο μερών της νέας συμφωνίας για την ανταλλαγή του λεγόμενου PNR (μητρώου στοιχείων επιβατών). Η υπογραφή ενδέχεται να γίνει ακόμα και σήμερα. Μια τέτοια συμφωνία υπήρχε ήδη από το 2007, αλλά αμφισβητήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερο για τυπικούς και επιμέρους λόγους. Υπογράφεται υποτίθεται καινούργια και θα ακολουθήσει η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο.Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητούσαν και έπαιρναν ήδη από το 2003 προσωπικά στοιχεία που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και τον έλεγχο επιβίβασης (check in). Πρόκειται για ονοματεπώνυμο, ημερομηνία κράτησης της πτήσης, προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης, αριθμός θέσης, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη, κάθε πληροφορία για τον τρόπο πληρωμής (π.χ. αριθμός πιστωτικής κάρτας), τον ταξιδιωτικό του πράκτορα, αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του.
Και το 2003, και το 2007, και το 2011, η δικαιολογία που προβαλλόταν και προβάλλεται για το φακέλωμα, είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και του διασυνοριακού εγκλήματος. Με βάση το νέο κείμενο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεσμεύεται να ενημερώνει τις «αδελφές» ευρωενωσιακές υπηρεσίες ασφαλείας για καθετί επιλήψιμο που πέφτει στην αντίληψή του από την ανάλυση των στοιχείων.
Τα στοιχεία που θα κριθεί ότι πιθανά αφορούν διασυνοριακό έγκλημα, θα φυλάσσονται αποθηκευμένα για 10 χρόνια και για 15 όσα κριθεί ότι αφορούν τρομοκρατικές ενέργειες. Και τίποτε να μην προκύψει άμεσα από την εξέταση αυτών των στοιχείων και προφανώς την παρακολούθηση του «επικίνδυνου» επιβάτη, τα στοιχεία του παραμένουν φακελωμένα για μια πενταετία. Ακολούθως μετακινούνται σε μια δευτερεύουσα βάση δεδομένων όπου θα υπόκεινται σε πρόσθετους ελέγχους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου