ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» Με όλες τις δυνάμεις για την απεργία της Τρίτης


Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Να δυναμώσει και να οργανωθεί ακόμα παραπέρα και με κάθε τρόπο η μάχη της αλληλεγγύης του αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», από σωματεία όλων των κλάδων της Αττικής και τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα, ώστε να τους οπλίσει ακόμα καλύτερα, για να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να τους λυγίσει.Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στη μαζική σύσκεψη σωματείων που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στο χώρο του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη και άμεση μάχη που πρέπει να δοθεί επισημάνθηκε ότι αποτελεί η 24ωρη Πανθριασιακή απεργία την Τρίτη 13 Δεκέμβρη και η συγκέντρωση στις 10 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας. Για αυτό το σκοπό όλα τα σωματεία και οι κλάδοι θα διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις.
Τόσο από την εισήγηση της σύσκεψης όσο και από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων από πλήθος κλάδων και σωματείων επισημάνθηκε ότι έχει αναδειχτεί σε καθήκον και χρέος όλων να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την υλική και ηθική αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς, ανακοινώνοντας και συγκεκριμένες ενέργειες. Τονίστηκε ταυτόχρονα ότι η αλληλεγγύη έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν εκφραστεί με το να μεταφερθεί η φλόγα που έχουν ανάψει οι χαλυβουργοί σε όλους τους χώρους εργασίας, όπου η επίθεση της εργοδοσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η σύσκεψη άνοιξε με χαιρετισμό του Γιώργου Σιφωνιού προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο αγώνας μας είναι σε κρίσιμο σημείο μετά από 40 ημέρες απεργίας. Δίνουμε όμως τη μάχη με αποφασιστικότητα και δείχνουμε το δρόμο για να γίνει ο αγώνας μας κάστρο αντίστασης σε όλους τους τόπους δουλειάς δημιουργώντας παντού νέες χαλυβουργίες».
Ενότητα και δυνάμωμα της αλληλεγγύης
«Με ενότητα και αλληλεγγύη μπορούν να κερδίσουν οι χαλυβουργοί και μαζί τους όλοι οι εργαζόμενοι», τόνισε στην εισήγηση της σύσκεψης ο Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ.
«Σε πολλούς χώρους εργασίας οι εργοδότες πάνε να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα. Γίνεται καθημερινά μια μεγάλη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια βιομηχάνων και επιχειρηματικών ομίλων. Και το παράδειγμα της "Χαλυβουργίας" έδωσε δύναμη να σταθούν οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η καλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των χαλυβουργών και αυτό το παράδειγμα πρέπει να απλωθεί σε κάθε χώρο. Καθοριστικός παράγοντας όμως για την εξέλιξη του αγώνα των απεργών είναι η ενότητα και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Πρέπει σε κάθε χώρο δουλειάς να κουβεντιάσουμε με τους εργαζόμενους, μπροστά στις γιορτές να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να μην επιτρέψουμε να πεινάσουν οι οικογένειες των χαλυβουργών. Θα αποτελέσει απάντηση και στον Μάνεση, που προσπαθεί να σπάσει τον αγώνα τους και να τους τρομοκρατήσει με απολύσεις».
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εκπρόσωποι σωματείων και κλάδων αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν ήδη αποφασίσει, αλλά και εμπειρία από την επιρροή του αγώνα σε διάφορους χώρους δουλειάς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ο Κ. Μαστρολέων από το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας τόνισε ότι θα παρθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία ειδικά για τους απεργούς, ώστε να μην πληρώσουν τα χαράτσια της ΔΕΗ.
Ο Β. Σταμούλης από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνονται από τους εργαζόμενους του κλάδου ρούχα και παπούτσια για τις οικογένειες των απεργών.
Ο Χρήστος Κατσώτης ανακοίνωσε ότι στα σχέδια του ΠΑΜΕ είναι τις ημέρες των γιορτών να μοιραστεί από ένα αρνί σε κάθε εργάτη χαλυβουργό για το τραπέζι της οικογένειάς του.
Ο Μ. Καραντούσας από την Ομοσπονδία Ποτών - Τροφίμων σημείωσε ότι θα συνεχίσει ο κλάδος την υλική βοήθεια.
Η Α. Τσακίρη από το Σωματείο Λογιστών Αθήνας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση φορολογικών δηλώσεων απεργών.
Τη μεγάλη επιρροή του αγώνα των χαλυβουργών στους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι σε πολλά ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι στις Γενικές Συνελεύσεις αξιοποιούν την εμπειρία των χαλυβουργών και αρνήθηκαν αντεργατικά μέτρα που αξίωσαν μεγαλοξενοδόχοι.
Ο Σ. Πουλικόγιαννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στην πλειοψηφία του Σωματείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το οποίο έδωσε χρήματα στους χαλυβουργούς και συμμετείχε και σε μια στάση εργασίας.
Ο Β. Παρασκευόπουλος από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο δήλωσε ότι διοργανώνουν σε μουσικό χώρο συναυλία αλληλεγγύης.
Η Λίλα Καφαντάρη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ανακοίνωσε ότι εξασφάλισαν δύο παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
  • Οι απεργοί χαλυβουργοί αποδέχτηκαν πρόταση που τους έγινε από την ομάδα Hasta la Victoria Siempre και την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε απεργούς και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο του Ασπροπύργου.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «FULGOR»
Προκλητική στήριξη από την κυβέρνηση
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Tους 79 από τους 280 εργαζόμενους έχει απολύσει η ιδιοκτησία του εργοστασίου παραγωγής καλωδίων FULGOR στους Α. Θεοδώρους Κορινθίας και η κυβέρνηση καλύπτει και αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία, λέγοντας απλώς ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι νόμιμες.
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταγγέλλοντας ότι εκτός από τις απολύσεις η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μια εργασιακή σύμβαση στα πρότυπα της κυβερνητικής λογικής με μείωση των αποδοχών, με κατάργηση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων όσον αφορά το ωράριο εργασίας και άλλες κατακτήσεις τις οποίες είχαν.
Εχουμε να κάνουμε - συμπλήρωσε - με το μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος έχει αύξηση του κύκλου εργασιών 22% το πρώτο εννεάμηνο του 2011 και συνολικά ο όμιλος παρουσιάζει κέρδη. Μάλιστα, συνέχισε, πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με μια από τις επιχειρήσεις του Ομίλου ύψους 32,6 εκατομμυρίων Ευρώ για τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι την Μεγαλόπολη. Αυτό δείχνει, κατέληξε, ότι «από την μία μεριά η κυβέρνηση στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους δίνει έργα και ζεστό χρήμα των φορολογουμένων και των ίδιων των εργαζομένων που σήμερα απολύονται από αυτούς τους ομίλους και από την άλλη αυτοί προχωράνε σε εκδικητικές και τρομοκρατικές ενέργειες».
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτσούκος δικαιολόγησε την εργοδοσία, λέγοντας ότι οι απολύσεις στην εταιρεία «είναι νόμιμες» και έδειξε να «συμπονάει» την εταιρεία, λέγοντας ότι «πέρασε μια κρίση το προηγούμενο διάστημα και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. Το μόνο, ομολόγησε, που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι να πραγματοποιήσουν «συμφιλιωτικές διαδικασίες για την υπόθεση των απολύσεων και έχουμε φροντίσει ώστε να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και δήλωσε ότι «θα επιθυμούσα μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το σωματείο να υπάρχει μια συμφωνία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα μέσα στα χέρια μας».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου