ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Φτιάχνουν το κλίμα για τα επόμενα αντιδραστικά μέτρα



Θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών
Η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών
«Οι συζητήσεις που άρχισαν με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι όχι μόνο κρίσιμες, αλλά είναι και συζητήσεις δύσκολες». Με αυτή την αποστροφή επιχείρησε, χτες, να σκιαγραφήσει ο υπουργός Οικονομικών τα νέα σαρωτικά μέτρα που έχουν να κάνουν με πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα, περαιτέρω πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αυξήσεις φόρων και άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών, που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, που θα υπογραφεί μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του Γενάρη του 2012.
Χτες άρχισαν οι επαφές της κυβέρνησης τόσο με τους εκπροσώπους της τρόικας, όσο και με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη.
Ο Ε. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στο εύρος των καταιγιστικών μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα, τα συνέδεσε όμως με την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού. «Εάν καταγραφούν αποκλίσεις - είπε - πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτές που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτές που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική».
Στην ουσία και με δεδομένο ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει πέσει έξω, οι δηλώσεις Βενιζέλου προαναγγέλλουν τα επερχόμενα νέα μέτρα, τα οποία, όπως φαίνεται, ο υπουργός προτιμά να τα λάβει η επόμενη κυβέρνηση. Αναζητώντας βάση νομιμοποίησης των μέτρων, στράφηκε στο μεγαλύτερο βάθος της οικονομικής κρίσης. Καλυπτόμενος πίσω από τις ατυχείς προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, επικαλέσθηκε τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κρίση το 2011 δε θα ανέρχεται στο -3,8% του ΑΕΠ, αλλά θα προσεγγίσει το -6%!
Για τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ως τα τέλη του Δεκέμβρη, μετά από μεγάλη πίεση των δημοσιογράφων, εξαναγκάστηκε να αναφέρει ότι θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων και στον Οργανισμό Παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν στις κυβερνητικές προθέσεις να σαρώσουν ό,τι έχει εναπομείνει όρθιο στην κατ' ευφημισμόν δημόσια Υγεία και Περίθαλψη. Οπως όμως φαίνεται, αυτά δεν είναι παρά ψήγματα από τα νέα βάρβαρα μέτρα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο.
Για τα υπόλοιπα καυτά θέματα που αφορούν στη μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στους αρμόδιους υπουργούς.
Τακτικισμοί και συναίνεση
Σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο υπουργός επιδόθηκε σε ένα παιγνίδι τακτικής, αφενός να προϊδεάσει για τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται, αφετέρου να επιμερίσει τις ευθύνες και τα βάρη σε όλα τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που γίνεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να φορτώσουν ο ένας στον άλλο τις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στη σημερινή λεηλασία της ζωής του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «δύσκολες και κρίσιμες» τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με την τρόικα, καθώς η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια υπεκφυγής.
Κατανοώντας ότι η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης με στόχο την ολοσχερή υποταγή του λαού και το αλυσόδεμά του στις πολιτικές του ευρωμονόδρομου απαιτεί τη συστράτευση του συνόλου των αστικών πολιτικών δυνάμεων, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευτούν με την κυβέρνηση τώρα, να διαμορφωθεί μία κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης.
ΕΚΘΕΣΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Θα σαρώσουν τα πάντα αν δεν ανατραπούν
Ετοιμάζουν σφοδρή κλιμάκωση απέναντι σε κατώτατους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις. Νέα χαράτσια, κατάργηση «φοροελαφρύνσεων», ανατιμήσεις ΦΠΑ κ.ά.
Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, χαράτσια για το δυνάμωμα και την εξειδίκευση των μέτρων φοροληστείας απέναντι στο λαό, την καρατόμηση συντάξεων, δαπανών, «κοινωνικών επιδομάτων» κ.ά. αναγγέλλουν μέσα από τις εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.
Η λεγόμενη 5η αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΕ αφορά στα μέτρα που ήδη είχαν κλειδώσει μέχρι τον Οκτώβρη του 2011 και τα οποία σκοπεύουν να κλιμακώσουν στη συνέχεια, μαζί με νεότερα που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου δρομολογεί αυτές τις μέρες, με τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.
Ενόψει του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης κλιμακώνουν με τα παρακάτω:
  • Περικοπές στα κατώτατα όρια μισθών για τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Στο στόχαστρο βάζουν ακόμη και τη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε το 2010. Σημειώνουν ότι η αύξηση - κοροϊδία εργοδοτών - εργατοπατέρων στο 1,6% του κατώτατου μισθού τον Ιούλη του 2011 «δεν είναι σύμφωνη με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας».
  • Περικοπές και για το «μη μισθολογικό κόστος», δηλαδή μειώσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Παραπέρα περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Εξαγγέλλουν τις νέες «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα. Με πρώτο βήμα την «επανεξέταση» των αναπηρικών συντάξεων, κλιμακώνουν με το σύνολο των κρατικών δαπανών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τους συνταξιούχους (επικουρικές και κύριες συντάξεις, εφάπαξ κ.ά.).
  • Κατάργηση φορολογικών «ελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους.
  • Κατάργηση «προτιμησιακών καθεστώτων» που ισχύουν για το ΦΠΑ. Αμεσα κάνουν λόγο για «αλλαγές» στο ΦΠΑ των αγροτών, προκειμένου να κλιμακώσουν με τον αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών» και την ένταξή τους σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία! Προχωρούν με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και των «ελαφρύνσεων» που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον ΟΓΑ.
  • Παρεμβάσεις και στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί).
  • Αξιώνουν την επιτάχυνση του προγράμματος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι «δεν έχει αποδώσει τα δημοσιονομικά οφέλη που έχουν συμφωνηθεί», επίσης ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τον αριθμό υπαλλήλων που θα «αποχωρήσουν».
  • Τη μείωση του αριθμού γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ. Μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, θα «επαναξιολογηθεί» το σύνολο του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, θα γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση. Κλιμακώνουν με αυστηρότερη πολιτική δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, επίσης με την επέκταση των αντιγράφων φαρμάκων.
  • Για την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές, κλιμακώνουν με την πλήρη εφαρμογή της κοιναγορίτικης οδηγίας Μπολκεστάιν, τονίζοντας ότι η λίστα θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσα και έξω από την Ελλάδα.
  • Για να βουτήξουν από τις λαϊκές τσέπες μέχρι και την τελευταία δεκάρα, έρχονται να υπενθυμίσουν την «καθυστέρηση στην αύξηση των τιμολογίων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΕ, το μηδενισμό του ελλείμματος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ιδιωτικοποίησή της». Για το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ λένε ότι πρέπει να επιταχυνθούν, να πουληθούν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων, «ακόμη και αν το αντίτιμο είναι κατώτερο από το προβλεπόμενο». 

  • πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου