ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών - προσφύγων


Απάνθρωπες συνθήκες, βία, καταστολή και άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς βιώνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα
Eurokinissi
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιολόγησε αίτημα αιτούντων άσυλο σε Βρετανία και Ιρλανδία, να μη μεταφερθούν στην Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι θα διατρέξουν τον κίνδυνο να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση. Η απόφαση λίγο - πολύ αποτυπώνει τι περνά ένας πρόσφυγας του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να εξωραΐζεται η κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, καθώς παντού στην ΕΕ εφαρμόζεται η ίδια αντιμεταναστευτική αντιδραστική πολιτική.
Θυμίζουμε ότι ο κανονισμός «Δουβλίνο 2» θέτει τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του κράτους-μέλους που είναι αρμόδιο να επιληφθεί αίτησης χορήγησης ασύλου η οποία υποβάλλεται εντός της ΕΕ. Οι εν λόγω 6 μετανάστες, προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράν και Αλγερία που υπέβαλαν αίτηση ασύλου σε Ιρλανδία και Βρετανία, θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι διήλθαν πρώτα από εδώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως, το οποίο ερωτήθηκε από ιρλανδικό και βρετανικό δικαστήριο, αποφάνθηκε ότι «ο αιτών άσυλο δεν πρέπει να μεταφέρεται σε κράτος-μέλος όπου θα διατρέξει τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση», δηλαδή η Ελλάδα...
Οι 6 είχαν συλληφθεί σε Ιρλανδία και Βρετανία και οι εκεί αρχές αποφάσισαν να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα κατ' εφαρμογήν του «Δουβλίνο 2». Οι πρόσφυγες άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης αυτής υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που απελαθούν στην Ελλάδα υπήρχε κίνδυνος προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Τα ιρλανδικά και βρετανικά δικαστήρια επιβεβαίωσαν ότι «οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα εμφανίζουν σοβαρές πλημμέλειες, το ποσοστό των περιπτώσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι εξαιρετικά χαμηλό στη χώρα αυτή (...) και συνθήκες υποδοχής των αιτούντων δεν είναι οι κατάλληλες». Το δε Ευρωδικαστήριο συμφώνησε.
Και πώς αλλιώς εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο 9μηνο 2011 εξετάστηκαν «σε Α' βαθμό» 6.400 αιτήματα ασύλου. Χορηγήθηκε άσυλο σε μόλις 43 περιπτώσεις (ποσοστό 0,67% του συνόλου των αιτημάτων). Στον αντίποδα γίνονται κατά δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις (πάνω από 80.000 υπολογίζεται ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρώτο 10μηνο του 2011), και εκατοντάδες απελαύνονται μετά τις μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων. Χώρια τα περιστατικά κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος τους που στην ουσία μένουν ατιμώρητα.
Θυμίζουμε το πιο πρόσφατο την 1/12 στην Μεταμόρφωση Αττικής όπου κατά καταγγελίες, μετανάστες δέχτηκαν τραμπούκικη επίθεση με χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. 'Η την συγκλονιστική υπόθεση Δεκέμβρη 2004 οπότε ομάδα αστυνομικών μπήκε σε διαμερίσματα της πολυκατοικίας επί της οδού Πιπίνου στην Αθήνα, όπου διέμεναν οικογένειες Αφγανών προσφύγων, με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες για κάποιον συμπατριώτη τους. Αντ' αυτού κακοποίησαν αρκετούς ενοίκους, ενώ δύο τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, μεταξύ άλλων και σε φάλαγγα. Αυτό προέκυψε από τις καταθέσεις θυμάτων αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα αφού η υπόθεση πήρε την δικαστική οδό.
Το αποτέλεσμα όπως προέκυψε από τη δίκη που ολοκληρώθηκε επτά ολόκληρα χρόνια μετά: Από τη συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών παραπέμφθηκαν μόνον δύο. Κατά το βούλευμα, παραπέμφθηκαν για «κακουργηματική και διακεκριμένη μορφή βασανιστηρίων» και επιπλέον για «απρόκλητες σωματικές βλάβες» σε βάρος άλλων 11 προσφύγων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι. Στη διάρκεια των επτά συνεδριάσεων που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η δίκη, το δικαστήριο ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως καταδίκασε τους δύο κατηγορουμένους με την πλημμεληματική διάταξη (κι όχι την κακουργηματική) για τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επιβάλλοντας στον πρώτο ποινή πέντε ετών και στο δεύτερο πέντε ετών και πέντε μηνών. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους χορηγήθηκε αναστολή λόγω της έφεσης που άσκησαν, εφόσον το δικαστήριο είχε ήδη μετατρέψει την ποινή σε πλημμέλημα.
Νεκροί μετανάστες στον Εβρο
Με τη ζωή τους πλήρωσαν την προσπάθεια να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό Εβρο, για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, τρεις απελπισμένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο αγόρι με τη μητέρα του.
Το πτώμα του αγοριού βρέθηκε δίπλα στην παγωμένη σορό της 59χρονης μάνας του, στις όχθες του ποταμού στην περιοχή Φερών, ενώ από τα έγγραφα που βρέθηκαν στα ρούχα τους προκύπτει ότι ήταν ιρανικής καταγωγής. Επίσης ένα πτώμα άνδρα, αφρικανικής καταγωγής και ηλικίας 25 - 30 χρόνων, βρέθηκε στις όχθες του Εβρου στην περιοχή Πετράδων Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, ο θάνατος των τριών μεταναστών επήλθε λόγω των κακουχιών που υπέστησαν και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Δεν είναι πρώτη φορά που ανασύρονται πτώματα στην παρέβρια περιοχή ή στη θαλάσσια της Αλεξανδρούπολης, καθώς κάθε χειμώνα βρίσκουν το θάνατο δεκάδες από την υποθερμία και τις κακουχίες. Και η τραγωδία θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες οπότε και ολοκληρώνεται από την τρικομματική συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου η κατασκευή του διαβόητου φράκτη στο τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Υποστηρικτικά, θα δημιουργηθούν φυλάκια κατά μήκος του φράκτη, θα αναπτυχθούν κάμερες ασφαλείας και θερμικές κάμερες για ευκολότερο εντοπισμό και σύλληψη όσων απελπισμένων ψάχνουν τρόπο να περάσουν. Αυτά τα πρόσθετα εμπόδια, τα ακόμα δυσκολότερα δρομολόγια αναμένεται να συμβάλλουν σε νέους θανάτους προσφύγων.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκροτήθηκε ο νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων
Βασική αποστολή του η παράδοση και του τομέα αυτού στο μεγάλο κεφάλαιο
Την υλοποίηση των κυβερνητικών κατευθύνσεων για την παράδοση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων και την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που συστάθηκε με νόμο και συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό.
Ο νέος Σύνδεσμος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και συγκροτείται κατ' εφαρμογή του «Καλλικράτη» ως διάδοχος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Ως πρώτη του «αποστολή» ορίζεται η προκαταβολή από τους δήμους, ως εισφορά, στα ταμεία του, συνολικά του ποσού των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επιβαρυνθούν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Η συγκρότηση του ΕΔΣΝΑ έγινε χτες παρουσία του υπουργού και υφυπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση και Π. Κουκουλόπουλου αντίστοιχα, και του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι απέδωσαν στο νέο Σύνδεσμο περίπου «ιστορικό» ρόλο για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενα πρόβλημα που δημιούργησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με στόχο την παράδοση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο κεφάλαιο. Και χτες «φωτογραφήθηκε» εκ νέου η επιλογή της μεθόδου της καύσης, καθώς, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, «θα πρέπει να συνδυάσουμε την τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και το ανταγωνιστικό κοστολόγιο». Παράλληλα, ο Λ. Μίχος, μιλώντας χτες ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είμαστε υπέρ της φθηνότερης και καθαρότερης λύσης». Ο δε Γ. Σγουρός είπε ότι πρέπει «να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο» και ξεκαθάρισε ότι ο ΕΔΣΝΑ θα υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα εξακολουθεί να επιβαρύνει τη Δυτική Αθήνα και να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου ένα μήνα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη της πρώτης φάσης των διαγωνισμών για τα απαιτούμενα έργα υποδομών που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Κοκκινόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα νέο χαράτσι που θα επιβάλουν οι δήμοι, καθώς τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπει ως εισφορά ο νόμος, θα «βγουν» από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Συμπλήρωσε δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Καλλικράτη» ο οποίος έχει σκοπό τη χειραγώγηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε την εναντίωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου