ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ



Ρεαλιστική και αναγκαία η πρόταση για λαϊκή εξουσία
Κατάμεστη η αίθουσα «Σκουφά» της Αρτας, στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Κατάμεστη ήταν χτες η αίθουσα «Σκουφά» της Αρτας, όπου έγινε η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Σήμερα πρέπει να καταλάβει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν πάρει μέρος στους αγώνες, έστω περιστασιακά, έστω και λίγο, πρέπει να καταλάβουν ότι αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία κερδίσει έδαφος μέσα στο λαό και γίνει δύναμη υλική - όχι απλώς μια πρόταση που τη συζητάμε, αλλά αν γίνει υλική δύναμη, γίνει στόχος πάλης - τότε υπάρχει ελπίδα να βάλουμε εμπόδια στα χειρότερα. Και πάνω από όλα, είναι μια πρόταση που εάν ο λαός την υιοθετήσει στην πλειοψηφία του, πατάει στην ελληνική και γενικότερη πραγματικότητα, είναι ρεαλιστική πρόταση.
Και αν θέλετε, δεν έχει άλλη επιλογή ο λαός από το να υιοθετήσει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, για την πάλη για την εξουσία. Δεν έχει άλλη επιλογή. Αν δε σκεφθεί πάνω σε αυτήν την επιλογή, τότε ένα του μένει: Να διαπραγματεύεται συνέχει πόσα θα χάσει...
Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό να αλλάζει και το κράτος να παραμένει -και παραμένει- κράτος των μονοπωλίων, οι βιομήχανοι παραμένουν βιομήχανοι, οι εφοπλιστές εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι το ίδιο. Και μόνο αυτό να σκεφθεί κανείς, δηλαδή, και άμα αλλάξει μια κυβέρνηση τι έγινε; στην Ελλάδα έχουν αλλάξει κυβερνήσεις, πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΝΔ, και τώρα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας... Βεβαίως υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά σήμερα πρέπει να δει κανείς αυτό που λέμε εμείς: Είναι καπιταλιστική οικονομική κρίση που χτυπάει παρά πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Και μάλιστα για πρώτη φορά χτυπιέται ο αναπτυγμένος καπιταλισμός, οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ταυτόχρονα, έχουν κρίση.
Ολες οι αντιφάσεις που υπάρχουν, κυνήγι του υπερκέρδους, ανταγωνισμοί, αναρχία στην παραγωγή, υπόσκαψη της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, όλα αυτά φτάνουν σε ένα σημείο, όπου συγκεντρώνονται τεράστια κεφάλαια, πραγματικά και πλαστά - ας πούμε, σε ένα μέρος - χαρτιά, ομόλογα και δυσκολεύονται να ξαναπραγματοποιήσουν την ίδια κερδοφορία που είχαν. Και παραμένουν τα κεφάλαια λιμνάζοντα, και για να ξαναμπούν στην κυκλοφορία πρέπει να καταστρέψουν πριν από όλα την εργατική δύναμη, να της αφαιρέσουν ό,τι είχε κερδίσει, να εκτοπίσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να τους πάρουν την πελατεία.
Μετά να τσακωθούν μεταξύ τους ποιο μονοπώλιο θα κυριαρχήσει απέναντι στο άλλο. Και τέλος, πρέπει να καταστρέψουν ένα μέρος του υπερβολικού κεφαλαίου που έχουν, γιατί δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αλλά για να ξανακινηθεί η κερδοφορία, πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει το έδαφος με τις εργατικές κατακτήσεις. Αυτό ζούμε αυτήν την περίοδο.
Η πρόταση του ΚΚΕ έχει συνέπεια. Η λαϊκή εξουσία, η κατάργηση, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Τι της λείπει σήμερα; Ο συσχετισμός δύναμης, ακόμα μια πιο οξυμένη κατάσταση, όπου οι επάνω να τρίζουν, να είναι πιο αδύναμοι και ο λαός να είναι αποφασισμένος να παρέμβει. Ομως έχει λογική, εσωτερική λογική, η πρότασή μας. Υπάρχει ένας κόσμος που φοβάται τη ρήξη, ενώ καταλαβαίνει. Ξέρουνε τι λέμε, φοβάται τη ρήξη... Αυτός ο κόσμος που φοβάται τη ρήξη, είναι αυτός που αύριο μπορεί να επιδείξει ηρωισμό, και πρωτόγνωρο, που ούτε εμείς οι κομμουνιστές δεν τον έχουμε δείξει».

Να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά και τα εγγόνια μας
Από το εργοστάσιο της ΙΟΝ ξεκίνησε η χτεσινή περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στην Αρτα
Από τη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων
Από το εργοστάσιο της ΙΟΝ, όπου δουλεύουν 200 περίπου εργαζόμενοι, ξεκίνησε την περιοδεία της στην Αρτα η Αλέκα Παπαρήγα. Συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη γραμμή παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γκοφρέτας, που παράγεται στο εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί από το 1974. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε μεταξύ άλλων το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να τα βγάλουν πέρα.«Μας έχουν αφαιρέσει δύο μισθούς με τις εισφορές και τους φόρους. Δεν μας φτάνουν τα λεφτά, αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε μεροκάματα και αλλού για να θρέψουμε τις οικογένειές μας. Τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και τίποτα δε γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους, ενώ γενική ήταν η εκτίμηση ότι η επιρροή του ΚΚΕ μεγαλώνει.
Στην προτροπή να «χτυπήσουν δυνατά το χέρι στη Βουλή» οι βουλευτές του Κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε ότι δε λύνεται έτσι το πρόβλημα. Εμείς, είπε, έχουμε το νου μας στους εργάτες, τι κάνει ο λαός. Αυτό που πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε μέσα στη Βουλή και κυρίως έξω από τη Βουλή. Μέσα στη Βουλή, δεν είναι δύσκολο να πάμε και να φέρουμε τα ζητήματα, να χτυπήσουμε και τη γροθιά. Είναι το πιο εύκολο πράγμα να το κάνουμε. Ολοι φωνάζουν μέσα στη Βουλή, αλλά ψηφίζουν τα μέτρα.
Το θέμα είναι, συνέχισε, ότι έρχονται πολύ χειρότερα. Κρίση σημαίνει οι εργαζόμενοι πάνε στον πάτο και πιο κάτω και ένα τμήμα επίσης των επιχειρήσεων θα κλείσει. Δεν θέλουμε να κλείνουν εργοστάσια, είπε, για δύο λόγους. Και γιατί οπωσδήποτε την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και γιατί είναι μια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, καταστρέφονται πείρα, μηχανήματα, συνέχεια. Λέμε να γίνουν κοινωνική περιουσία, πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα.
Εγινε ακόμα συζήτηση για το φόβο που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, για την όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, τις επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, για το σχεδιασμό της παραγωγής από κάθε καπιταλιστική επιχείρηση, που έχει σαν γνώμονα το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μη διστάσουν. Οτι τώρα χρειάζεται να γίνουν άλματα στη συνείδηση και τη στάση τους, να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην τάξη τους.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είσαστε εσείς μόνο, είναι και η νεότερη γενιά. Επιτρέπεται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς;», είπε μεταξύ άλλων.

Πλατιά σύσκεψη με αιχμή την ανεργία
Η αύξησης της ανεργίας, η παράλυση της οικοδομικής δραστηριότητας, η απουσία τεχνικών και άλλων αναγκαίων έργων, το ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών, οι λαϊκές οικογένειες που αιμορραγούν και δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις βασικές ανάγκες, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τους πάνω από 300 εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, που είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας συνάντησης, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας, με εργαζόμενους από διάφορους κλάδους και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων. Ανέδειξε τη σύνδεση των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν, με έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως για αντισεισμική θωράκιση, προγράμματα λαϊκής κατοικίας, έργα διαχείρισης νερού, νέα σχολεία, παιδικοί σταθμοί. Σημείωσε ότι η εξάλειψη της ανεργίας, συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα η χώρα να λύσει το πρόβλημα της διατροφής του λαού, με φθηνά υγιεινά προϊόντα και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας με εργατικό έλεγχο, με την αγροτική παραγωγή να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων κλάδων, όπως της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου