ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Αγεφύρωτες αντιθέσεις και αδιέξοδα στην αστική διαχείριση



«Απόνερα» από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και την άρνηση της Μ. Βρετανίας να συνυπογράψει το νέο σύμφωνο
Θέλοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ισχυρών μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας, η Μ. Βρετανία δεν προσυπέγραψε τη συμφωνία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και η αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών πόλων εντός της ΕΕ, καθώς και τα αδιέξοδα από την αστική διαχείριση της κρίσης αναδεικνύονται πιο έντονα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι αποφάσεις της οποίας επιβεβαίωσαν την αντικειμενική αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις αιτίες εκδήλωσης της κρίσης και τις συνέπειες της ανισόμετρης ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, με τη νέα διακυβερνητική συμφωνία κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα κράτη - μέλη, με νέα μνημόνια διαρκείας, φτώχειας και εξαθλίωσης, που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτη πτώχευση χωρών όπως η Ελλάδα.«Εμείς κάναμε τα πάντα, η καγκελάριος της Γερμανίας και εγώ για να βρίσκονται οι Αγγλοι στα εμπλεκόμενα μέρη της συμφωνίας. Ομως, υπάρχουν εφεξής σαφώς δύο Ευρώπες, η μία που θέλει επιπλέον αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της και ρύθμιση και η άλλη που είναι προσηλωμένη μόνο στη λογική της ενιαίας αγοράς», σημειώνει ο Ν. Σαρκοζί σε συνέντευξη στη «Λε Μοντ», κρύβοντας ότι οι «Ευρώπες» ήταν πάντα πολλές και όχι μία, αφού η ανισομετρία στον καπιταλισμό είναι ανυπέρβλητη. Πολύ περισσότερο, οι τελευταίες εξελίξεις αποκάλυψαν ότι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες καπιταλιστικές οικονομίες είναι καθετί άλλο παρά η αλληλεγγύη.
Ο ίδιος, δείχνοντας ότι η ΕΕ και η Μ. Βρετανία παίζουν το ποντίκι με τη γάτα, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται τη Βρετανία» και ότι μια έξοδος του Λονδίνου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά «δεν είναι, πολύ ευτυχώς, θέμα της επικαιρότητας». Η Βρετανία παραμένει ένας «σημαντικός εταίρος» της Γερμανίας στους κόλπους της Ευρώπης, παρά το βέτο της, για το οποίο το Βερολίνο εκφράζει τη λύπη του, δήλωσε χτες και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ. Οι δύο χώρες «μοιράζονται πολλές απόψεις, για παράδειγμα αυτήν της ανταγωνιστικότητας» και «της επιτυχίας της κοινής αγοράς (...) χωρίς να αναφερθούμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, δείχνοντας ότι στο βάθος των ανταγωνισμών βρίσκεται η ενιαία στρατηγική σε βάρος των λαών, η οποία άλλωστε αποτελεί συνεκτικό κρίκο στην ΕΕ.
«Η απόφαση (να μπλοκάρει την περασμένη βδομάδα μια αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ) όσο λυπηρή κι αν είναι, εντάσσεται σε κάποια λογική» της ευρωπαϊκής πολιτικής του Λονδίνου, πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία έχει επιλέξει να παραμείνει εκτός ευρώ από τότε που δημιουργήθηκε.
Αντιθέσεις και μέσα στη Μ. Βρετανία
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ζαν - Πιερ Ζουγέ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών (AMF), κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι αποφάσισε με βάση τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού λόμπι του Σίτι και όχι τα βρετανικά συμφέροντα. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά και τη στάση του Κάμερον «σπάνια στα χρονικά της ΕΕ» και επισήμανε ότι οι προκάτοχοι του Κάμερον, Μπλερ και Μπράουν, δεν έκαναν αυτό το λάθος.
Με την άποψη των Σαρκοζί και Ζουγέ συμφωνεί και ο Ολι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές υποθέσεις, και υπενθυμίζει ότι η Βρετανία συμμετείχε μέχρι τώρα και στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τέλος, τόνισε πως κοινή επιθυμία είναι «μια ισχυρή και εποικοδομητική Βρετανία στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο».
Από την πλευρά του, ο Ντ. Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιλογής του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά διαβεβαίωσε πως η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ. Μιλώντας χτες ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, επισήμανε πως τόσο το βέτο, όσο και η συμμετοχή στην ΕΕ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Το βέτο ήρθε διότι δε δόθηκαν «επαρκείς εγγυήσεις» και δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο Κάμερον, για να υπογραμμίσει ότι η Βρετανία δεν επιχείρησε να εξασφαλίσει ένα άδικο πλεονέκτημα στη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δεν το αλλάζουν αυτό. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε ένα κράτος που συναλλάσσεται και εμπορεύεται, και χρειαζόμαστε την ενιαία αγορά για εμπόριο, επενδύσεις και θέσεις εργασίες», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Είμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να είμαστε». «Ηχηρή» ήταν, πάντως, η απουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού και επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, ο οποίος την Κυριακή είχε χαρακτηρίσει το βέτο «κακή απόφαση» για τη Βρετανία, δείχνοντας ότι και στη Βρετανία η αστική τάξη δεν έχει ενιαία γραμμή σε ό,τι αφορά στις επιλογές του πολιτικού της προσωπικού.
Το ίδιο επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, η οποία τόνισε ότι είναι οπωσδήποτε πρόωρο να αντληθούν συμπεράσματα περί της βρετανικής απομόνωσης στο πλαίσιο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό για τη χώρα της να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την 27μελή ΕΕ. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το ότι (με την 27μελή ΕΕ) διατηρούμε ισχυρούς, καλούς δεσμούς», τόνισε η Αντζελα Νάιτ, μιλώντας σε Συνέδριο στο Λονδίνο.
«Πάσες» για νέα μέτρα από τους «οίκους»
Το προσωρινό χαρακτήρα του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες αναδεικνύουν με τις νέες εκθέσεις τους οι καπιταλιστικοί «οίκοι αξιολόγησης», προαναγγέλλοντας τη λήψη νέων μέτρων, δηλαδή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ο οίκος «Moody's» επιβεβαίωσε χτες ότι θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, εξαιτίας της απουσίας απόφασης για τη λήψη «αποφασιστικών μέτρων» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της περασμένης βδομάδας. Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η «Moody's» αναφέρει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν περιέχουν καινούρια στοιχεία και είναι αντίστοιχα με όσα έχουν ανακοινωθεί κατά το παρελθόν.
Καλύτερη πάσα για μέτρα στην Ευρωζώνη δίνει ο οίκος «Standard & Poor's», καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος του ανέφερε ότι τελειώνει ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι ενδέχεται να απαιτείται ένα νέο χρηματοοικονομικό σοκ για να την ωθήσει σε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση. Ο Ζαν - Μισέλ Σιξ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της περασμένης βδομάδας αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίνονται στην κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη μέσα από «σταδιακές βελτιώσεις», σημειώνει σε έκθεσή της η «Fitch Ratings», ενώ υπογραμμίζει ότι δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα κάποια «ολοκληρωμένη λύση» στην κρίση. «Η κρίση θα συνεχιστεί σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ολόκληρο το 2012 ίσως και στη συνέχεια, μέχρι η Ευρωζώνη να είναι σε θέση να επιστρέψει σε πιο ευρεία οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η «Fitch».
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της μετά τις εκλογές, το Φλεβάρη του 2012, προχώρησε η «JP Morgan». Σε επιστολή προς τους πελάτες του, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως «σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από τους επίσημους πιστωτές της (τρόικα) - εκ των οποίων έχει ήδη λάβει τα 65 δισ. ευρώ - η χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αλληλεγγύη που απορρέει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αν και δεν είναι σαφές εάν οι αρχές αυτές της αλληλεγγύης θα αρκούσαν νομικά για να βγει μια χώρα από το ευρώ, η πολιτική πίεση για την έξοδό της θα ήταν τεράστια».
Δυσκολίες στην παροχή ρευστού
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γνωστό και ως «πακέτο των έξι», που προβλέπει νέους αυστηρούς κανόνες για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, 13 Δεκέμβρη. «Ολες οι χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, καλούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα», υπογράμμισε ο Ολι Ρεν, προειδοποιώντας ότι για τις χώρες της Ευρωζώνης προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει κυρώσεις για την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Μάλτα, οι οποίες έλαβαν το Νοέμβρη προειδοποιητικές επιστολές για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, ο Ολι Ρεν απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί το Γενάρη, δεδομένου ότι η Επιτροπή έλαβε πριν από λίγες μέρες τις απαντήσεις των χωρών αυτών.
Στο μεταξύ, αυξημένα προβλήματα αναχρηματοδότησης για κράτη και αγορές κατά το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», το οποίο παραπέμπει σε δηλώσεις στελέχους του Οργανισμού.
Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ θα φτάσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 10,5 τρισ. δολάρια το 2012 από 10,4 τρισ. δολάρια φέτος. Ο ΟΟΣΑ αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προειδοποιήσει στην έκθεσή του για τις προοπτικές δανεισμού, που θα δημοσιευθεί αυτό το μήνα, ότι οι χρηματοδοτικές πιέσεις πιθανότατα θα συνεχισθούν, με τα «κτηνώδη ένστικτα» των αγορών να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα πολλών χωρών που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Με δεδομένο, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις 8 Δεκέμβρη ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 115 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνη, ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου European Policy Studies στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες: «Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης βάλουν λεφτά στις τράπεζές τους, το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, διογκώνοντας τα προβλήματά τους. Τότε οι ζημιές των τραπεζών θα αυξηθούν καθώς έχουν στην κατοχή τους αρκετό κρατικό χρέος. Είναι φαύλος κύκλος. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα σταθεροποιηθεί πρώτο, τα κρατικά ομόλογα ή οι τράπεζες».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου