ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΣΕΒ Σχέδιο για την κατάργηση των κατώτερων μισθών


Μεθοδεύουν «διάλογο» και «συμφωνία» των κοινωνικών εταίρων για να εξανδραποδίσουν τους εργαζόμενους

Το ζήτημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κατώτατων μισθών ανοίγει η κυβέρνηση συνδέοντάς το με την έλευση της Τρόικας. Στην πραγματικότητα, η επιδίωξη για κατάργηση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων, έχει τεθεί ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση - τουλάχιστον επίσημα - και επ' αυτού, κυβέρνηση, Τρόικα και εργοδότες βρίσκονται σε κοινή γραμμή, επιδιώκοντας «συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». Αλλωστε το ξήλωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης άρχισε με το νόμο 3986 και τη διάταξη που προβλέπει η αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών να ανέρχεται στο 80% της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ.
Πάντως, στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Κουτρουμάνης έλαβε το πράσινο φως, για να προωθηθεί το σχέδιο για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, για να έρθει για ψήφιση στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν στις δαπάνες για τα φάρμακα και τα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανεργία.
«Ψήνουν» συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λ. Παπαδήμο, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να πουλά και εκδούλευση στους εργάτες, δηλώνοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ούτε συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά τίθεται μόνο (!) θέμα του κατώτατου μισθού στα πλαίσια της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.
Καταρχήν, το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας το έχει αναδείξει σε... σημαία η ίδια η κυβέρνηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αξιώσεις του ΣΕΒ. Η ανταγωνιστικότητα είναι ο πολιορκητικός κριός για να ισοπεδωθούν τα πάντα. Και οι κλαδικές συμβάσεις και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και να επιτευχθεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες οι βιομήχανοι θεωρούν «βάρος» που πρέπει να απαλλαγούν, αλλά ακόμα και ο 13ος και 14ος μισθός..! Περιλαμβάνεται και στις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο «Σύμφωνο του Ευρώ» για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Βασική παράμετρος είναι η μείωση του «εργατικού κόστους».
Κυβέρνηση, ΣΕΒ, Τρόικα μεθοδικά και με κοινό σχέδιο προχωρούν βήμα - βήμα τις ανατροπές που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού. Θυμίζουμε ότι το ιδεολογικό περίβλημα αυτής της προσπάθειας το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που συνδέουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με τη δυσμενή θέση που δήθεν βρίσκονται εξαιτίας της γειτνίασης με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μισθοί Βουλγαρίας... αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και δεν το κρύβει.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτυπωνόταν και σε κείμενο της Τρόικας που συζητούνταν στις συναντήσεις που έγιναν στην προηγούμενη αξιολόγηση στις αρχές Οκτώβρη, στο οποίο διαπιστώνονταν «...σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις στο σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο χρειάζεται ριζική αναμόρφωση».
Στο ίδιο κείμενο ορίζεται πως «πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική τριμερής συμφωνία για να αναθεωρήσει την εξέλιξη των μισθολογικών κατώτατων ορίων επιτρέποντας την άμεση περικοπή και το πάγωμα του εθνικού κατώτερου μισθού», και σε άλλο σημείο ότι «...ο κατώτερος μισθός πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να παγώσει μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη».
Αλλά δεν νοιάζονται μόνο για το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εξίσου τους ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα, καθώς εκτιμούν πως «ακόμα και πέρα από τη σημερινή κρίση, ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας θα αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της πολιτικής - σύμφωνα με πληροφορίες - το υπουργείο έχει ήδη αρχίσει «άτυπες» συναντήσεις με έναν έναν τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καθοριστεί η «θεματολογία» του διαλόγου που θα γίνει. Το σχέδιο λοιπόν έχει τεθεί σε εφαρμογή και οι μόνοι που μπορούν να το σταματήσουν είναι οι εργάτες με την πάλη τους και έχοντας ξεκάθαρο ότι ο «διάλογος» που θα στηθεί θα είναι εξίσου αποπροσανατολιστικός, όπως ήταν όλοι οι «διάλογοι» των κοινωνικών εταίρων - και της ΓΣΕΕ - που στήθηκαν μέχρι σήμερα.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
«Απαιτούμε άμεσα να πληρωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις μας. Οι οικονομικοί πόροι και ο πλούτος που παράγεται να μην πάνε στους δανειστές τοκογλύφους. Να δοθούν τώρα όλες οι οφειλές του κράτους και των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία». Με τα παραπάνω αιτήματα αιχμής, κόντρα και ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του μαύρου μετώπου της κυβέρνησης, που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους και τους οδηγεί κυριολεκτικά σε ακραία φτώχεια και εξαθλίωση, οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους για την υπεράσπιση της ζωής τους.
Ετσι σήμερα οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 11 το πρωί.
Αύριο Τετάρτη, οι συνταξιούχοι της Κρήτης πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, την ίδια ώρα.
Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος με τη συμμετοχή των συνταξιούχων της Νότιας, της Κεντρικής και της Νησιωτικής Ελλάδας και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ έδωσαν συνέντευξη Τύπου.
«Να απορρίψουμε τα διλήμματα και το φόβο. Αλλος δρόμος από την ενότητα και τον αγώνα δεν υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική με τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, τα απανωτά χαράτσια, τις δραματικές αλλαγές στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας, τις περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, το πετρέλαιο, το ρεύμα, κλπ. οδηγούν τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε ολοκληρωτική χρεοκοπία.
Στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Π. Βαβουγιός και κάλεσε με τη σειρά του σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού απεύθυνε στους συνταξιούχους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Π. Τάτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπει τέλος εδώ και τώρα στις αυταπάτες. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, όπως σημείωσε, που στόχο έχει να μην αφήσει τίποτα όρθιο, πρέπει όλοι να ξεσηκωθούν σε κοινό μέτωπο, εργάτες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες κλπ. Ο Γ. Κοντονάσιος, από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, κατήγγειλε την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (που και χτες απουσίαζαν από τη συνέντευξη) που αποκλείουν τις φωνές αυτών που παλεύουν και κάλεσε σε αποφασιστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Τέλος, ο Γ. Λέκκας, πρόεδρος της ΠΕΣ - ΝΑΤ, τόνισε ότι ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών πρέπει να ατσαλώσει ακόμα περισσότερο τους αγώνες και σε αυτές τις κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι πρέπει να πλημμυρίσουν τους δρόμους.
Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλεί με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας. Μια μέρα πριν, Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 29-31).

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου