ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η επίθεση είναι διαρκής



Ολα δείχνουν ότι νέες ριζικές ανατροπές είναι στα σκαριά

Η κυβέρνηση μόλις προχτές βάφτισε τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων «σπατάλες» και την ίδια στιγμή διατύπωσε τον ωμό εκβιασμό: αν δε μειωθούν οι δαπάνες θα έπρεπε να μειωθούν οι συντάξεις. Παράλληλα, στις αρχές Γενάρη αναμένεται να έρθει το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ολα αυτά φθάνουν για να αποκαλύψουν ολοκάθαρα τι σημαίνει η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, την περασμένη Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1: «σε ό,τι αφορά βέβαια το γενικότερο θέμα του Ασφαλιστικού, είναι ανοιχτό πάντοτε». Δήλωση που προμηνύει νέο χτύπημα σε παροχές και συντάξεις.
Αλλωστε, ο εκβιασμός είναι γνωστός και χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμάσει το έδαφος πριν από κάθε μεγάλη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση: οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αφού πρώτα λεηλατούσαν τους πόρους των ταμείων (μέσω του τζογαρίσματος των αποθεματικών στο χρηματιστήριο κτλ.) και γιγάντωναν τα ελλείμματά τους (ενισχύοντας την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών αλλά και αυξάνοντας την ανεργία και την ημιαπασχόληση που σημαίνει λιγότερες εισφορές κτλ.) φόρτωναν μετά το βάρος στους ασφαλισμένους (που είναι οι μόνοι που δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα ελλείμματα των ταμείων) τους οποίους μετά καλούσαν να «διαλέξουν»: ή θα πετσοκόβονταν κι άλλο οι συντάξεις και οι παροχές τους ή κινδύνευαν να τα χάσουν όλα.
Πέρα από την πρόκληση που εμπεριέχει ο χαρακτηρισμός των δαπανών σαν «σπατάλες», η ουσία είναι ότι οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ανήγγειλαν μέτρα μείωσής τους κατά 34% (από 10,6 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ). Αν δε γινόνταν αυτό, είπαν, θα έπρεπε να μειωθούν οι συντάξεις κατά 12%! Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. για τις περικοπές σε φάρμακα, θεραπείες, ιατρικές εξετάσεις και άλλα. Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή όσων έχουν ανάγκη από αυτές τις δαπάνες.
Των παραπάνω έχει ήδη προηγηθεί η αρχική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε συνδυασμό με την ενοποίηση - «σαλαμοποίηση» επικουρικών Ταμείων και την επιβολή φόρου - «πόρου» στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και γενικά το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», προς το συμφέρον του κεφαλαίου.
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 15%, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Σε ορισμένα ταμεία θα φτάσει και το 25%. Ιδιαίτερα στοχοποιούνται οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), του πολυπληθέστερου επικουρικού Ταμείου. Οι συνταξιούχοι σε αυτό ανέρχονται στους 645.000, οι οποίο αποτελούν σχεδόν το 50% των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική σύνταξη. Στο ΕΤΕΑΜ θα επιβληθεί η ανώτερη μείωση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πολύ υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος των συντάξεων που δίνει το Ταμείο. Οι νέες απώλειες θα προστεθούν στο χαράτσι του 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ που επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, και στην επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ αλλά και σε άλλα Ταμεία, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβρη, με ανάλογες μειώσεις σε εφάπαξ ορισμένων Ταμείων.
Από τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας, η μέση επικουρική σύνταξη για τα 31 επικουρικά Ταμεία και τους 1.300.000 συνταξιούχους, ανέρχεται στα 228,4 ευρώ. Με τη μεσοσταθμική μείωση 15% που θα επιβληθεί από τις αρχές του 2012, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέσει στα 195 ευρώ περίπου. Ειδικά για το ΕΤΕΑΜ, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου θα πέσει ακόμα χαμηλότερα, αφού σήμερα ανέρχεται στα 212,1 ευρώ! Συνολικά, οι ετήσιες απώλειες των συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου το 2015 μόνο για τις επικουρικές οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ενοποίηση Ταμείων
Παράλληλα με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων το νομοσχέδιο θα προωθήσει την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων, που θα καλύπτουν 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνουν το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, το ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΔΕΚΟ), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα). Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα από τα αποθεματικά των ταμείων που είναι πλεονασματικά. Δηλαδή, να τα χρηματοδοτήσει από τα λεφτά των ίδιων των ασφαλισμένων και όχι από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, που χρόνια τώρα καταληστεύουν τα αποθεματικά του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι μόνο στο ΙΚΑ, η ετήσια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος της αφορά και την επικουρική ασφάλιση.
Και εδώ η συγκυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει το στόχο της ενοποίησης, διατυπώνει ανοιχτά και ωμά τον εξής εκβιασμό προς τα συνδικάτα: τα ταμεία που δε θα ενοποιηθούν θα γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θα λειτουργούν με κεφαλαιοποιητικό σύστημα (δηλαδή δε θα υπάρχει εγγύηση για το ύψος της σύνταξης) και θα καταργηθεί η χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους για όποια από αυτά τα Ταμεία είχαν και τέτοιου είδους χρηματοδότηση (π.χ., το πρώην ΤΑΔΚΥ - εργαζομένων στους ΟΤΑ - και το ΤΕΑΠΟΚΑ - εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία).
Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι για όποια ταμεία δεν ενοποιηθούν θα μειωθούν οι επικουρικές με βάση μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Από την άλλη, υποστήριξε ότι για όσα ενοποιηθούν δε θα καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι και πως δήθεν το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 20%. Ομως, την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να δοθεί καμιά εγγύηση από το κράτος συνολικά για τις συντάξεις. Ακόμα, ανέφερε ότι η ενοποίηση θα γίνει την 1 Ιούλη 2012 και τα συνδικάτα θα έχουν τη δυνατότητα να την αποδεχτούν ως τα τέλη του 2012.
Τέλος, αναμένεται η θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου για να καλυφθούν οι πρόσθετες απώλειες από την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ή αλλιώς από τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως αξιώνουν οι βιομήχανοι. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ και αναμένονται νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα. Οι μειώσεις που θα εξασφαλιστούν για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών θα μετακυληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω ενός νέου φόρου - «πόρου», ο οποίος θα κατευθύνεται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν.

Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου