ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα


Λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις για να ανοίξει παράθυρο προς τα μπρος

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την παρουσίαση της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα:
«Καταρχήν ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι τι θα κάνει αυτή η Σύνοδος, όχι τους τίτλους της. Γιατί αυτό που λέγεται είναι ότι θα υπάρχει μια Σύνοδος η οποία θα αποφασίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη - μέλη για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της Συνόδου. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να συζητηθεί το πώς θα καταμεριστεί η ζημιά, σε ποιους κλάδους θα κατανεμηθεί και κυρίως σε ποια κράτη - μέλη, η απαξίωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και των εμπορευμάτων. Αυτό επίσης που φαίνεται ότι θα αποφασιστεί είναι μια μορφή συρρίκνωσης της Ευρωζώνης, που μπορεί να μην περιλαμβάνει από την πρώτη στιγμή την εκδίωξη κάποιων κρατών - μελών, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συρρίκνωσης και φυγόκεντρων τάσεων.
Οι εξελίξεις όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο από αυτά που συζητάνε οι απάνω, τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Και εμείς προβλέπουμε εξελίξεις. Οι εξελίξεις πρέπει να σφραγιστούν με τις παρεμβάσεις των λαών και πριν απ' όλα των ριζοσπαστικών κινημάτων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα είναι αν οι ραγδαίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερα ή αν οι ραγδαίες εξελίξεις θα ανοίξουν ένα παράθυρο προς τα μπρος.
Τελείωσαν οι μύθοι
Αυτό που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε είναι ότι τελείωσαν οι μύθοι που είχαν συνδεθεί με τη δημιουργία της ΕΟΚ και της ΕΕ. Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΕΟΚ είπαμε - δεν μπορούσαμε να βάλουμε χρονικά όρια - ότι όσο διευρύνεται θα δυναμώνουν οι φυγόκεντρες τάσεις, για τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, για τον ταξικό, πάνω απ' όλα, χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν είδα καμία πολιτική δύναμη να βγει και να πει "έπεσα έξω στις προβλέψεις". Δεν είναι κακό να το πεις. Και μιλάω για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ασκούν κριτική τώρα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ, στην κυρία Μέρκελ και στον κύριο Σαρκοζί. Δεν πρέπει να εξηγήσουν γιατί έπεσαν έξω; Και κυρίως να βγάλουν συμπεράσματα γιατί έπεσαν έξω.
Εμείς χρόνια ακούγαμε, όχι μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να είμαστε λίγο περίεργοι και τρελοί - "δογματικούς" μας έλεγαν - που δεν καταλαβαίνουμε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης θα ενταχθούν στην ΕΕ και εμείς λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έξω από την ΕΕ. Λίγο - πολύ την εμφάνιζαν ως νομοτέλεια. Κάποιοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και γι' αυτό η κριτική που κάνουν σήμερα δεν μπορεί να συγκροτήσει εναλλακτική λύση υπέρ των λαών, ούτε να συμβάλει στη λαϊκή αντεπίθεση.
Να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους
Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν οι χώρες που εκδιώκονται από την ΕΕ. Το θέμα είναι να αποφασίσουν να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους. Και αυτά που ακούσαμε στη Βουλή ότι "αν φύγουμε από την ΕΕ δε θα έχουν τα παιδιά μας να πιουν γάλα", αυτό είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα το οποίο λέγεται κάθε φορά που ο λαός πάει να κάνει ένα βήμα μπρος, συνειδητοποιώντας όχι μόνο το δίκιο του, αλλά και τη δύναμή του. Να, με κάτι τέτοιες θεωρίες είχαμε την κυβέρνηση Τσολάκογλου στην Κατοχή, μετά του Λογοθετόπουλου και μετά του Ράλλη. Καλύτερα, λέει, να έχουμε ελληνική κυβέρνηση, παρά να είναι απευθείας γερμανική. Γιατί κάνω αυτήν την εξίσωση; Δεν είναι καθόλου αυθαίρετη. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι η ίδια άποψη.
Αυτοί όμως που θέλουν την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ είναι γνωστοί και καλά κάνουν και τη θέλουν: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα, η αστική τάξη και τα κόμματά της. Αυτοί πραγματικά αισθάνονται ότι θα χάσουν πάρα πολλά ερείσματα, αν βγει η Ελλάδα από την ΕΕ. Για το λαό και για τους λαούς της Ευρώπης, όσο περισσότεροι το αποφασίσουν, θα είναι μια μεγάλη πρώτη νίκη και ένα στέρεο βήμα για να πάμε προς τα μπρος».

ΠΑΣΟΚ
Κοινός στόχος η αναβάπτιση της αντιλαϊκής πολιτικής
Ανεξάρτητα από επιμέρους ανταγωνισμούς, όλοι πασχίζουν να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις στο παλιό με το μανδύα του «νέου»
Σε οργανωμένη επιχείρηση αναβάπτισης και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να παραμείνει ισχυρός πυλώνας διαχείρισης της βάρβαρης πολιτικής στο καπιταλιστικό σύστημα, εξελίσσεται η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Οι παρεμβάσεις των στελεχών του, οι κινήσεις της ηγεσίας και των επίδοξων διαδόχων στην προεδρία, φέρουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια τους γενικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για αναμόρφωση και θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Με δεδομένη τη μαζική αποστροφή λαϊκών στρωμάτων προς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το ένα μετά το άλλο τα πράσινα στελέχη θέτουν σαν προτεραιότητα την αλλαγή στην ηγεσία και στα πρόσωπα, με στόχο να ανακτηθεί η ικανότητα εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων και η παρεμπόδιση της χειραφέτησής τους σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα δρομολογήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ίδια ώρα που άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι «οι διαδικασίες θα ανοίξουν με τον καινούργιο χρόνο». Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας προχτές με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι «έχει περάσει και πιο δύσκολες καταστάσεις», κάτι που ερμηνεύεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως πρόθεση να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρική καρέκλα.
Προχτές συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος με τον Α. Λοβέρδο και πληροφορίες θέλουν τα δυο στελέχη να συμφωνούν σε «εκλογή από τη βάση» για την ανάδειξη του νέου προέδρου, ενώ πυκνώνουν και οι τοποθετήσεις ομάδων που παρουσιάζουν ιδεολογικές πλατφόρμες και ζητούν «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν το Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
«Η αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές (...) αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, εκφράζοντας την αγωνία συνολικά του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας χτες στο «Βήμα Fm» σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά (...) Στις εκλογές πρέπει να πάμε με όσο το δυνατόν καινούργια εικόνα. Και αυτή αφορά από την ηγεσία, τις πολιτικές θέσεις, τις συμμαχίες, ό,τι μπορούμε περισσότερο». Ουσιαστικά, περιέγραψε το σύνολο των εσωκομματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να αναδομήσει την εικόνα του για να συνεχίσει τα ταξικά εγκλήματα εναντίον του λαού.
Παράταση της συγκυβέρνησης
Την επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και την επιμονή στην προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, πρόταξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλος. Συγκεκριμένα, με συνέντευξη του στην τηλεόραση του «Σκάι», τόνισε «την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 ή και μέχρι το 2013», καθώς, όπως είπε, «ακόμα και η ΝΔ καθημερινά συνειδητοποιεί το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο Ηλ. Μόσιαλος μιλώντας και εξ ονόματος της ομάδας Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου στην οποία συμμετέχει, άσκησε κριτική στην επιστολή των «12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», που υποστηρίζουν ότι υπονομεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου και ανατράπηκε από τα μέσα, σημειώνοντας: «Κάποιοι ανακαλύπτουν ότι υπονομεύτηκε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ειρωνεία, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει θέμα συγκυβέρνησης νωρίτερα, από τον Ιούνιο».
Να ανοίξει ο Γ. Παπανδρέου άμεσα τις «συλλογικές διαδικασίες βάσης σύντομα και χωρίς αναβολές» ζήτησε χτες με άρθρο του στα «Νέα» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.«Οφείλουμε όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ να χαράξουμε μια νέα δημιουργική πορεία με επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας μας και των πολιτικών μας», πρόσθεσε ο ίδιος, συμμετέχοντας στην επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. Για «επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ» και «στελέχωσή του με νέους ανθρώπους», μίλησε και ο Μ. Ανδρουλάκης στον «Real Fm».
Εξάλλου με συνέντευξή τους χτες τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Αθ. Οικονόμου, Οδ. Βουδούρης και Φρ. Παρασύρης, μίλησαν για την «ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «δεν είναι αυτοσκοπός να παραμείνει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ παρά μόνο αν υπάρχει κοινό πολιτικό περιεχόμενο».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου