ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Συμβιβασμός για μια πιο αντιδραστική Ευρωζώνη



Νέους χαλκάδες ετοιμάζουν για τους λαούς, για να εκβιάσουν συναίνεση στα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια
Η ΕΕ του κεφαλαίου γίνεται ολοένα και πιο επιθετική ενάντια στο λαό και τα δικαιώματά του, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα να παλέψει ο λαός για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Σε προσωρινό συμβιβασμό, που προαναγγέλλει νέα συγχρονισμένα πλήγματα κατά των λαών, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης και τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, φαίνεται να κατέληξαν οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί στη συνάντηση που είχαν χτες στο Παρίσι. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο της διάσπασης της Ευρωζώνης και της ΕΕ για όσα κράτη - μέλη δεν μπορούν να «συμμορφωθούν» και να ακολουθήσουν.
Ειδικότερα, η νέα συνθήκη θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά «απείθαρχα» κράτη - μέλη, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και του «χρεόφρενου» χρέους και παραπομπή των απείθαρχων κρατών στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ταυτόχρονα, Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν κατά της έκδοσης του ευρωομολόγου, ενώ εμφανίστηκαν δημόσια να συμφωνούν και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνούν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, τουλάχιστον για τα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, που θα διασφαλίζει ότι «τα πράγματα δεν θα εξακολουθήσουν με τον τρόπο που πηγαίνουν ως τώρα». «Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες, όπως το ύψος του ελλείμματος», είπε ο Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EMS), για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση που δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία, υποστήριξαν οι δύο ηγέτες, διευκρινίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, η ΕΕ θα λειτουργεί όπως το ΔΝΤ. Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν οι αποφάσεις στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EMS), που θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.
Εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ το γαλλογερμανικό σχέδιο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσαν εξάλλου ότι θα προτιμούσαν οι αλλαγές στις συνθήκες να συμφωνηθούν και από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, αν και διευκρίνισαν ότι ενδεχομένως να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένας μικρότερος αριθμός χωρών να προχωρήσει με τις αλλαγές.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση όπως είναι μέχρι σήμερα. Θα προτιμούσαμε μια συνθήκη και για 27 μέλη της ΕΕ (...) αλλά είμαστε ανοικτοί και σε μια συνθήκη μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης, η οποία θα είναι ανοικτή και σε άλλα κράτη που θέλουν να ακολουθήσουν», σημείωσε ο Σαρκοζί. «Θέλουμε δομικές αλλαγές που ξεπερνούν τις τρέχουσες συμφωνίες», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε δεσμευτικά φρένα για το χρέος τα οποία θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Αναφερόμενη στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις μας». Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την αντίθεση της Γερμανίας στην ιδέα των ευρωομολόγων. Ο Σαρκοζί τόνισε ότι επιθυμούν οι διαβουλεύσεις για την τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας να αρχίσουν σύντομα και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη, «γιατί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
Ενδεικτικές, εξάλλου, των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι οι δηλώσεις στο Reuters Ευρωπαίων αξιωματούχων από πολλές χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης, οι οποίοι διαφωνούν με την αλλαγή των Συνθηκών που προωθεί η Γερμανία και ζητούν να αποσύρει το αίτημά της, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή της Συνθήκης θα πάρει χρόνο και θα αποδιοργανώσει την ΕΕ, αν στη διαδικασία αυτή συμμετάσχουν όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, κάποιες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να πείσουν το Βερολίνο ότι πολλά από αυτά που επιδιώκει στο σκέλος της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ισχύουσας νομοθεσίας, χωρίς να αλλάξει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν ικανοποιούν τα δημοσιονομικά κριτήρια της ΕΕ, θα πρέπει να απορρίπτονται. «Αυτή την εβδομάδα διακυβεύεται το σταθερό μέλλον του ευρώ και κατ' επέκταση η οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση» δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, στο Reuters. Ο Ρεν επεσήμανε επίσης την ανάγκη του κεφαλαίου για την υιοθέτηση ενός πειστικού πακέτου μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο φινλανδικό κανάλι ΥLE, ο Ο. Ρεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) νωρίτερα, δηλαδή το 2012, και όχι το 2013, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επισήμανε, μάλιστα, πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες: «Οι ακριβείς συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα διολίσθαινε στην ύφεση, ενώ θα ετίθετο και σε κίνδυνο η επιβίωση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή». Ο Ρεν ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «στην επίλυση της κρίσης».
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα σενάρια για τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση της UBS, το ευρώ, όπως είναι τώρα, δε θα έπρεπε να υπάρχει, επαναλαμβάνοντας ότι «είτε η τρέχουσα δομή πρέπει να αλλάξει ή τα μέλη της». Οπως τονίζει η UBS, είναι πολύ απίθανο να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το ευρώ (στην περίπτωση διάσπασης της ένωσης), ενώ αντίθετα θα δημιουργήσει σειρά νέων ζητημάτων που θα αποδειχθούν καταστροφικά για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και σίγουρα, και την παγκόσμια οικονομία.
Πιθανή θεωρεί η Deutsche Bank την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, πράγμα που δεν αποκλείει ότι ενδεχομένως να συμβεί και εντός του 2012, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης της Γαλλίας και για «χρηματοδοτική κρίση» σε Ισπανία και Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια τράπεζα έως τώρα θεωρούσε αδιανόητη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πάντως, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας δεν βλέπουν κατάρρευση του ευρώ, αλλά διαπιστώνουν σημαντικούς κινδύνους για την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από πρωτοφανείς πιέσεις για την αναχρηματοδότησή τους. Οι ειδικοί της Deutsche Bank δεν αποκλείουν ακόμη και μια πιθανή κρίση ρευστότητας στις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ΕΕ βαδίζει σε μια πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας υποχώρησε τον περασμένο Οκτώβρη σε ποσοστό 4% , καταγράφοντας τη χειρότερη εικόνα της σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να συρρικνωθεί στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μεταβαίνει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να πιέσει για μέτρα αναχαίτισης της κρίσης. Ο Γκάιτνερ θα βρίσκεται σήμερα στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν. Στα πλαίσια της τριήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ισπανίας Μ. Ραχόι.
Πακέτα και μέτρα παντού
Χτες, το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την 6η δόση προς την Ελλάδα. Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της Τρόικας για το νέο πρόγραμμα, σημαντικό μέρος του οποίου θα αφορά νέες ανατροπές σε Υγεία, κοινωνικές παροχές και εργασιακές σχέσεις.
Επιπρόσθετες περικοπές ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν τον προϋπολογισμό των τομέων της εκπαίδευσης και της ασφαλιστικής κάλυψης, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011-12. Ο υπουργός Μπρένταν Χόουλιν, αρμόδιος για τις δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε ότι τα οικογενειακά επιδόματα για το τρίτο παιδί θα μειωθούν, όπως επίσης και οι επιδοτήσεις που δίνονται για τη θέρμανση σε άτομα με χαμηλό εισόδημα. Αντιθέτως, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αυξάνονται κατά 250 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times, ενώ αυξάνεται και ο ΦΠΑ.
Στην Κύπρο, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται τα συνδικάτα, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - κομμάτων για νέο πακέτο μέτρων, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Χτες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας κάλεσε τις συντεχνίες σε σύσκεψη, προκειμένου να αποφευχθούν οι απεργίες, ενώ και ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε να αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν προηγήθηκε επαρκής «διάλογος» με τα συνδικάτα, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο «διάλογος» με τις συντεχνίες θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου