ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ Βουλευτικές εκλογές με αποκλεισμούς και χειραγώγηση


Γιγαντοπανό με τον Πούτιν, που φέρεται να λέει - με την εύστοχη παρέμβαση κάποιων - την πραγματικότητα: «Ψηφίσεις, δεν ψηφίσεις, έτσι ή αλλιώς θα με 'χεις»
Σήμερα, 4 Δεκέμβρη, θα διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για πρώτη φορά, οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, που αποτελεί την Κάτω Ρωσική Βουλή, θα εκλεγούν για ένα διάστημα πέντε χρόνων, αντί τεσσάρων.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Βλαντίμιρ Τσούροφ, σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν περίπου 110 εκατομμύρια ψηφοφόροι, εκ των οποίων 108 εκατομμύρια ζούνε στη Ρωσία. Στο εξωτερικό δημιουργήθηκαν 369 εκλογικά τμήματα όπου καλούνται να ψηφίσουν 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που ζούνε σήμερα πέρα από τα σύνορα της χώρας τους.
Στις φετινές εκλογές, για να μπορέσουν τα κόμματα να εκλέξουν βουλευτές θα πρέπει να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 7%. Ωστόσο, η εκλογική νομοθεσία προβλέπει πως εάν ένα κόμμα συγκεντρώσει από 5% έως 6% ψήφους τότε θα εξασφαλίσει μια έδρα στην Kάτω Βουλή, ενώ εάν συγκεντρώσει από 6% έως 7% ψήφους θα εξασφαλίσει 2 έδρες.
Οι ρωσικές αρχές περηφανεύονται για το ότι το 10% των εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα η ψηφοφορία θα γίνει με «ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο» και η καταμέτρηση θα γίνει με σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής επεξεργασίας των ψηφοδελτίων, κάτι που, ωστόσο, μάλλον προβληματίζει παρά ικανοποιεί, όταν στα τελευταία 20 χρόνια της ... «δημοκρατίας», είναι πολλές και χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των κομμάτων της ρωσικής αντιπολίτευσης για τα μεγέθη της νοθείας που γίνεται.
Επιλογή μεταξύ 7 κομμάτων
Γελοιογραφία από την εφημερίδα του ΚΕΚΡ «Εργαζόμενη Ρωσία»: Η ρώσικη αρκούδα, το σύμβολο του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», στρουθοκαμηλίζει στην κάλπη των ρωσικών εκλογών
Στις εκλογές, θα πάρουν μέρος μόλις 7 πολιτικά κόμματα της Ρωσίας, που διέφυγαν το «σκόπελο» του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο «μοιράζει» και αφαιρεί τις άδειες λειτουργίας των κομμάτων. Μόνο όσα κόμματα παραδώσουν τα λεπτομερή στοιχεία 50 χιλιάδων μελών τους, αναλογικά κατανεμημένα στη χώρα και περάσουν από ελέγχους πολιτικούς και οικονομικούς, χαρακτηρίζονται από τον παραπάνω κρατικό οργανισμό ως «πολιτικά κόμματα» και τους επιτρέπεται να λάβουν μέρος στις εκλογές. Σήμερα, λοιπόν, θα αναμετρηθούν: το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας» (ΚΚΡΟ), το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (ΛΔΠΡ), το κεντροαριστερό «Δίκαιη Ρωσία», το κεντροδεξιό «Γιάμπλοκο», οι «Πατριώτες της Ρωσίας», και το δεξιό «Δίκαια Υπόθεση».Συνολικά 3.003 υποψήφιοι από 7 πολιτικά κόμματα θα διεκδικήσουν τις 450 έδρες στην Κάτω Βουλή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα των Πούτιν - Μεντβέντιεφ, «Ενιαία Ρωσία» φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των προσεχών βουλευτικών εκλογών στις 4 Δεκέμβρη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «Ενιαία Ρωσία» θα εξασφαλίσει το 50% - 54% των ψήφων και περίπου 252 - 253 έδρες στην Κάτω Βουλή. Ωστόσο, αρκετά λιγότερες από τις 315 που διαθέτει σήμερα.
Με βάση τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων τη δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θα συγκεντρώσει από 16% έως 22% και πάνω από 90 έδρες. Σαφώς περισσότερες από τις 57, που διαθέτει σήμερα.
Στην τρίτη θέση φαίνεται να βρίσκεται το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» με ποσοστά 12% - 13% και έως 60 έδρες, ενώ το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» θα συγκεντρώσει από 8% έως 12% και αν, από 40 έως 60 έδρες.
Πρέπει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο έγιναν από το σύστημα απανωτές προσπάθειες να παρουσιαστεί η «Δίκαιη Ρωσία» ως αντιπολιτευτικό κόμμα. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του κόμματος, Σ. Μιρόνοφ, «εκδιώχθηκε» από την Προεδρία της Ανω Ρωσικής Βουλής και πέρασε στην «αντιπολίτευση». Η τακτική φαίνεται να αποδίδει, αφού πριν 10 μήνες οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα αυτό ποσοστά χαμηλότερα του εκλογικού ορίου, ενώ τώρα αυτό φαίνεται να προσεγγίζει διψήφια νούμερα.
Τα υπόλοιπα 3 κόμματα δεν προβλέπεται να συγκεντρώσουν πάνω από το 1% - 2%.
Με διαχειριστικό και «κεντροαριστερό» πρόγραμμα το ΚΚΡΟ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) συμμετέχει στις εκλογές της 4ης Δεκέμβρη με ένα κεντροαριστερό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να εφαρμόσει σε σύντομα χρονικά πλαίσια. Αυτό υποστήριξε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα στο πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».
Ο Πρόεδρος της ΚΚΡΟ, για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στο «χέρι βοήθειας», που έδωσε το ΚΚΡΟ στο αστικό πολιτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998, η οποία τότε είχε «χτυπήσει» τη Ρωσία. Οπως είπε, το ΚΚΡΟ είχε «αποστείλει» στην κυβέρνηση του Γιεβγκένι Πριμακόφ στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον Γιούρι Μασλιουκόφ, τότε μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Κι όπως πρόσθεσε, εκείνη η κυβέρνηση «είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την άκρη του γκρεμού».
Βεβαίως, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ παρέλειψε να αναφέρει πως μ' εκείνη την αστική «κεντροαριστερή» κυβέρνηση τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης τα είχαν επωμιστεί οι εργαζόμενοι, που είδαν σε μια νύχτα να εξανεμίζονται οι οφειλές δεκάδων μισθών, που τους χρωστούσαν επιχειρηματίες και κράτος, μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Ωστόσο, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα των «15 βημάτων», που έχει καταθέσει το ΚΚΡΟ και, όπως είπε, προβλέπει μια «αξιοπρεπή ζωή», με βασικά εργαλεία την εθνικοποίηση των πρώτων υλών και την κλιμακωτή φορολογία. Διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία, γιατί σε περίπτωση διακυβέρνησης από το ΚΚΡΟ δε θα πειραχθούν οι πλούσιοι, αλλά θα κληθούν να μοιραστούν με την κοινωνία τα κέρδη τους, ενώ το κράτος θα προχωρήσει σε εξαγορά των ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα θεωρήσει πως πρέπει να γίνουν δημόσια περιουσία.
Αποκλεισμένο από τις εκλογές το ΚΕΚΡ
Να σημειωθεί πως στην πολιτική του ΚΚΡΟ ασκεί σφοδρή κριτική το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ), το οποίο έχει αποκλειστεί με αυθαίρετο τρόπο από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Το ΚΕΚΡ, τις δύο φορές που του είχε επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές (το 1995 και το 1999) είχε αναδειχτεί στη μεγαλύτερη μη κοινοβουλευτική δύναμη, συγκεντρώνοντας από 2,2% έως 4,5% (από 1,4 έως 3,1 εκατομμύρια ψήφους).
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αφαίρεσε με απαράδεκτο τρόπο από το ΚΕΚΡ την άδεια λειτουργίας, ενώ χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι νέες προσπάθειες του ΚΕΚΡ να χαρακτηριστεί ως «πολιτικό κόμμα» και να έχει συμμετοχή στις εκλογές.
Για τη συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ συγκρότησε το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ), μαζί με άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις και ταξικά συνδικάτα. Ωστόσο, και αυτή η προσπάθεια για 6 συνεχόμενες φορές είχε την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να επικυρώσει το «Μέτωπο» ως «πολιτικό κόμμα», ώστε αυτό να μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.
Ο παραλογισμός έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε στην τελευταία άρνηση των αρχών (τον Απρίλη του 2011) ως λόγος άρνησης ήταν το ίδιο το έμβλημα του «Μετώπου», η γροθιά με το κόκκινο αστέρι, που χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστικό σύμβολο». Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε στην απόφαση που κοινοποίησε πως «το έμβλημα του κόμματος με τη μορφή της σφιγμένης γροθιάς μέσα στο πεντάγωνο κόκκινο αστέρι, που συμβολίζει τη στρατιωτική διάσταση του σοβιετικού κράτους και ταυτόχρονα τον αγώνα κατά του υπάρχοντος κρατικού καθεστώτος, μπορεί να ερμηνευτεί σαν σύμβολο εξτρεμισμού».
Στις συνθήκες αυτές, το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ καθώς και οι εκπρόσωποι των ταξικών εργατικών συνδικάτων που συμμετέχουν στο «Μέτωπο» απευθύνθηκαν στο ΚΚΡΟ με την πρόταση για τη συσπείρωση γύρω του όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Η ηγεσία του ΚΚΡΟ αρνήθηκε να κατεβεί στις εκλογές μαζί με το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ καθώς και με τις εργατικές οργανώσεις, ενώ αρνήθηκε να εντάξει στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος εκπροσώπους των νέων ταξικών εργατικών συνδικάτων.
Στην κριτική του το ΚΕΚΡ, εκτός άλλων, σημειώνει πως στα προεκλογικά προγράμματα του ΚΚΡΟ δεν γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις για την οργάνωση κι ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και των εργατικών συνδικάτων, ενώ το βάρος δίνεται στην προοπτική συγκρότησης μιας κυβέρνησης «λαϊκής εμπιστοσύνης», από «επαγγελματίες» και πατριώτες, που θα υλοποιήσει ένα διαχειριστικό πρόγραμμα ελάφρυνσης των αντιλαϊκών βαρών και θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά.
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ καλεί σ' αυτές τις εκλογές σε ενεργή αποχή και δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την καταγραφή του «Μετώπου», που θα του επιτρέψει την έξοδό του στην αρένα του επίσημου πολιτικού αγώνα, στην αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών δυνατοτήτων, για τη διερεύνηση του επαναστατικού κινήματος με τη συμμετοχή των πιο πλατιών εργατικών δυνάμεων.
Σε υποτονικό κλίμα
Πρέπει να σημειωθεί, πως όλη η προεκλογική περίοδος ήταν υποτονική, χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις και πολιτικές ομιλίες, με μεγάλο ποσοστό των Ρώσων (γύρω στο 40% - 50%) που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την επιλογή μεταξύ των 7 μόλις πολιτικών κομμάτων, που οι αρχές επέτρεψαν την κάθοδό τους στις εκλογές. Επίσης, η προαποφασισμένη εναλλαγή των αξιωμάτων του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ανάμεσα στους Β. Πούτιν - Ντ. Μεντβέντιεφ, δυναμώνει στα λαϊκά στρώματα την αίσθηση πως όλα έχουν προαποφασιστεί χωρίς τη φυσική παρουσία τους.
Το γεγονός αυτό το ενισχύουν όχι μόνον τα εμπόδια που έχουν τεθεί σε κόμματα, όπως στο ΚΕΚΡ, να κατέβουν στις εκλογές, αλλά κι από τα αξιοπερίεργα του ρωσικού εκλογικού νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει πως η ψηφοφορία μπορεί να γίνει και με ... μεταφερόμενες κάλπες.
Παρόλα αυτά, το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», αν κι έχει ως σύμβολο την αρκούδα, συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει, αγνοώντας τη λαϊκή δυσφορία και δυσαρέσκεια.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου