ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Εμπρηστικοί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
Να ανασκευάσει τα όσα είπε σε συνέντευξή του επιχειρεί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--
Τεράστια ερωτηματικά για το εύρος της δράσης που αναπτύσσουν οι μυστικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», σχετικά με ανάμειξη Τούρκων πρακτόρων σε καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα στο διάστημα 1995 - 1997, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.
Στις επίμαχες δηλώσεις, ο Μ. Γιλμάζ αναφέρεται σε μυστικά κονδύλια που διατέθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο με στόχο να προκληθεί αποσταθεροποίηση με πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν και πυρκαγιές στα ελληνικά δάση ως «αντίποινα», χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα. Κατηγορεί ακόμα την Τανσού Τσιλέρ ότι ήταν η μοναδική πρωθυπουργός που δεν έδωσε στο διάδοχό της «πληροφορίες για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα. Ωστόσο, προκαλούν σειρά ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα των αποκαλύψεων Γιλμάζ και το πλαίσιο των πολιτικών επιδιώξεων στο οποίο εντάσσονται. Χτες, σε γραπτή του δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπάθησε να ανασκευάσει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παρερμηνεία» των δηλώσεών του και ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο της «Μπιργκιούν», ο ίδιος μίλησε για πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια και είχαν σχέση με ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μ. Γιλμάζ ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνες φίλοι μας βιάστηκαν λίγο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις πυρκαγιές στην Τουρκία. Υπήρχαν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους εμπρησμοί σε δάση που είχαν γίνει κατά τη δεκαετία του '90, είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Στη συνέντευξη είπα ότι όσο δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί αυτοί θα ήταν λάθος να δημοσιευτούν, λόγω των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα έχει διαστρεβλωθεί και θυσιάστηκε στην πρόθεση να προκληθεί αίσθηση».
Από την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, διαφαίνεται η πρόθεση να συντηρηθεί η ένταση με την Ελλάδα, καθώς ο Τούρκος υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Ερογλου, δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει ποιος ήταν «ο σκοπός του Γιλμάζ».
Κάνουν τους ανήξερους...
Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ πυροδότησαν αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τα αστικά κόμματα να προσποιούνται ότι έπεσαν από τα σύννεφα, ενώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους επικίνδυνους για το λαό ανταγωνισμούς και τα οικονομικά συμφέροντα που μαίνονται κάτω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης». Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, ο οποίος παρήγγειλε στις κατά τόπους Εισαγγελίες της χώρας επειγόντως να ανασύρουν όλες τις υποθέσεις εμπρησμών κατά τη διετία 1995 - 1997 που είχαν τεθεί στο αρχείο.
Για «βαριές σκιές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας να διαβεβαιώσει ότι «τέτοιου είδους "βρώμικες επιχειρήσεις" έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται». Ο ΛΑ.Ο.Σ. από την πλευρά του διεκδίκησε το πρώτο στασίδι στον εθνικιστικό παροξυσμό, για εσωτερική κατανάλωση, αφού ο βουλευτής του Ι. Κοραντής υπήρξε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο που αφορούν οι αποκαλύψεις Γιλμάζ.
Με σχετικές Ερωτήσεις που κατέθεσαν στελέχη του σε Βουλή και Ευρωβουλή, καλούν τους Ελληνες υπουργούς να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της Αγκυρας για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Μάλιστα, ο Ι. Κοραντής, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», ανέφερε ότι υπήρχαν πληροφορίες εκείνη την περίοδο «ως ενδείξεις, αλλά όχι ως αποδείξεις», ωστόσο οι «πηγές ήταν σοβαρές αλλά δεν ήταν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη».
Συμπλήρωσε ότι είχε «σχηματιστεί ένα corpus πληροφοριών που είχε διαβιβαστεί τότε στην κυβέρνηση», αλλά «από όσα έχω πληροφορηθεί οι τότε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά έναντι της Τουρκίας αυτές τις πληροφορίες». Ο ΣΥΝ με σχόλιό του αναφέρει ότι δημιουργείται «μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών», ενώ η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «αρνητικό πολιτικό περιβάλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Τέλος, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντ. Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση «να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα, να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις».
Αρνήθηκαν βοήθεια Τούρκοι ναυαγοί
Εμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας σε έρευνα και διάσωση
Εμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας στην έρευνα και διάσωση σε όλη την έκταση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου που καλύπτεται από το ελληνικό FIR (έλεγχος των πτήσεων) επιχείρησε χτες για μια ακόμα φορά η τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, στις 10.55 το πρωί, φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Σάμου και Χίου. Αμέσως, στις 10.58 απογειώθηκε με εντολή του ΕΚΣΕΔ, ελικόπτερο «Super Puma» της της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για αποστολή έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οταν το ελληνικό ελικόπτερο έφθασε στη περιοχή, το 12μελές πλήρωμα του τουρκικού πλοίου που κινδύνευε είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο, με την οποία προσέγγισε άλλο παραπλέον τουρκικό φορτηγό πλοίο, ενώ οι Τούρκοι ναυαγοί αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας από τους Ελληνες διασώστες του ελικοπτέρου και επιβιβάστηκαν στο δεύτερο τουρκικό εμπορικό πλοίο, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν. Σημειώνεται πως η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο των διεθνών υδάτων αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του παράκτιου κράτους και μαζί με τον έλεγχο του FIR στοιχειοθετούν ένα πλέγμα αρμοδιοτήτων που στηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο θαλάσσιο χώρο αλλά και την ίδια την άμυνά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου