ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Μακραίνουν οι λίστες της ντροπής



Ολοένα περισσότερα σχολεία ζητούν μερίδες φαγητού για να ταΐσουν υποσιτισμένα παιδιά. Σύλλογοι γονέων απευθύνονται στο Δήμο να εξασφαλίσει τροφή για μαθητές που πεινάνε. Πυκνώνουν οι ουρές σε όλα τα συσσίτια

Associated Press
«
Διακοπές των Χριστουγέννων». Υποτίθεται ότι χαροποιούν το κάθε παιδί και μόνο που διακόπτεται η ρουτίνα του σχολείου. Τι συμβαίνει όμως, όταν το σχολείο είναι το μόνο μέρος που βρίσκει τροφή; ...Στην Αθήνα της κρίσης δεκάδες μαθητές περιμένουν πώς και πώς πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία μόνο και μόνο γιατί είχαν εκεί ένα πιάτο φαΐ. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα, σημάδια της πείνας που αρχίζει να θεριεύει δείχνοντας τα δόντια της σε όλες τις λαϊκές γειτονιές. Κολωνός, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικός, Λόφος Στρέφη, Θησείο, Εξάρχεια, Τρεις Γέφυρες, πλ. Κολιάτσου, Ανω και Κάτω Πατήσια, Γκράβα.
Ολο και μακραίνει η λίστα της ντροπής από περιοχές, όπου δάσκαλοι απευθύνουν εκκλήσεις προς όποιον φορέα βρουν μπροστά τους να τους στείλει μερίδες φαγητού για να ταΐσουν υποσιτισμένα ανήλικα. Το πρόβλημα φαίνεται κυρίως στα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού (ηλικίες 5 - 12 χρόνων) που μένουν στα ολοήμερα τμήματα, μέχρι περίπου τις 4 μ.μ.
Ετσι, με υπομνήματα όπως "θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με την διευθύντρια (...) υπάρχουν οκτώ παιδιά του σχολείου των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με συνέπεια τον υποσιτισμό των παιδιών. Σας παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια του δήμου μας, για τους μικρούς μαθητές που την έχουν ανάγκη», έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας (έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια) αιτήματα από τα ακόλουθα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία να στείλει κι εκεί φαγητό για τα παιδιά τους:
  • 36ο Δημοτικό Σχολείο (στο Λόφο Στρέφη), αίτημα για 6 μερίδες.
  • 49ο Δημοτικό (Θησείο), αίτημα για 25 μερίδες.
  • 66ο Δημοτικό (Ακαδημία Πλάτωνα), 20 μερίδες.
  • 127ο Δημοτικό (Κολωνός), 6 μερίδες.
  • 74ο Νηπιαγωγείο και 24ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 4 μερίδες.
  • 110ο Νηπιαγωγείο και 44ο - 152ο Δημοτικό (Τρεις Γέφυρες), 3 με 4 μερίδες.
  • 62ο Νηπιαγωγείο και 48ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 10 μερίδες.
  • 38ο - 81ο Νηπιαγωγείο και 65ο - 112ο Δημοτικό (Γκράβα), 10 μερίδες.
  • 142ο Νηπιαγωγείο και 79ο Δημοτικό (πλατεία Κολιάτσου), 10 μερίδες.
  • 109ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 3 μερίδες.
  • 35ο Δημοτικό (Εξάρχεια), 8 μερίδες.
  • Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις αιτημάτων, όπως από το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό). Το Δημοτικό Βρεφοκομείο έστελνε και από πριν εκεί μερίδες φαγητού για τα παιδάκια που σιτίζονται στο Κέντρο. Τώρα του ζήτησε επιπλέον δέκα.
  • Μια άλλη τέτοια Οργάνωση, η «Κιβωτός του κόσμου» έστειλε στο Βρεφοκομείο αίτημα για «είκοσι τεμάχια ψωμί ακόμα, μαζί με τις άλλες ποσότητες που παραμένουν ως έχουν», αποτυπώνοντας «μία επιπρόσθετη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο συσσίτιό μας».
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου και η Διοίκηση του Βρεφοκομείου ψάχνουν πώς και πού θα ξεκινήσουν οργανωμένα συσσίτια για τους μαθητές. Μια σκέψη που ακούστηκε να ορίσουν ένα αντίτιμο συμμετοχής (τάχα μικρό, συμβολικό) δεν πρέπει ούτε να συζητείται.
Συσσίτια παντού
Πρόβλημα υποσιτισμού υπάρχει και στα παιδάκια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οι αρμόδιοι δηλώνουν επισήμως ότι έρχονται υποσιτισμένα από το σπίτι τους περίπου 200 μικρά.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη λίστα που καταρτίζεται στο Βρεφοκομείο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Θησείο, Πατήσια, Κυψέλη, με δεκάδες παιδιά στους εκεί σταθμούς να προέρχονται από οικογένειες «με οικονομικά προβλήματα», όπως γράφεται χαρακτηριστικά.
Γενικά, η πείνα έχει αρχίζει να θερίζει στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) του Δήμου Αθήνας, τον Οκτώβρη του 2011 αυξήθηκαν κατά 26% οι αιτήσεις για συσσίτιο σε σχέση με τον Οκτώβρη 2010. Το ΚΥΑΔΑ έφτασε να παρέχει καθημερινά περίπου 2.500 - 3.000 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους. Η Διοίκηση του ΚΥΑΔΑ διαπιστώνει ότι ανάμεσα στους άστεγους είναι συνταξιούχοι, «νεόπτωχοι» (πτωχευμένοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κ.λπ.) και πολύτεκνοι. Εξάλλου, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 200 (σε σχέση με το πρώτο) οι αιτήσεις στο λεγόμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Σύλλογοι γονέων απευθύνονται στο ΚΥΑΔΑ για να δώσουν φαγητό σε μαθητές που πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν να φάνε. Το Κεντρο τους παραπέμπει στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, το οποίο διαθέτει 1.200 μερίδες τη μέρα σε διάφορες φτωχές οικογένειες. Ακόμα 600 οικογένειες προμηθεύονται από την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου.
Τέλος, πυκνώνουν οι ουρές και στα συσσίτια που οργανώνουν ενορίες. Η εικόνα που έρχεται, π.χ., από την εκκλησία του Αγ. Μάρκου στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, τον Αγ. Αιμιλιανό στον Λόφο Σκουζέ, τον Αγ. Μελέτιο στα Σεπόλια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπερδιπλασιάσει τις μερίδες που διανέμουν. Ενδεικτικά στον Αγ. Αιμιλιανό, από τις σαράντα μερίδες που έδινε μέχρι πρότινος, πλέον μετρά εκατό, ενώ το 80% των απόρων που προσέρχονται για τροφή είναι ημεδαποί.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στόλισαν» χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα χαράτσια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Μαρούσι
Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα χαράτσια της ΔΕΗ στόλισαν χτες το πρωί, στον πεζόδρομο απέναντι από τον ηλεκτρικό του Αμαρουσίου, μέλη του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και των Επιτροπών Αγώνα της περιοχής, με σκοπό να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για τους πρακτικούς τρόπους άρνησης πληρωμής των χαρατσιών μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα.Η συμβολική αυτή κίνηση βρήκε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, που σταματούσαν για να ενημερωθούν για το πώς πρακτικά θα πληρώσουν για το ρεύμα και όχι το χαράτσι, αλλά και για το πώς θα οργανωθούν στις γειτονιές ώστε κανένας εργολάβος, κανένα συνεργείο να μη διακόψει το ρεύμα από τα σπίτια των εργαζομένων.
Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Αμαρουσίου έχουν ιδρυθεί 12 Επιτροπές Αγώνα, σχεδόν δηλαδή σε κάθε γειτονιά της πόλης, που δραστηριοποιούνται για τα χαράτσια αλλά και για τον υποσιτισμό των παιδιών στα σχολεία, μιας και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετά τέτοια κρούσματα.
Οπως τονίζει στον «Ρ» η Μαρία Καρλατήρα, πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Μαρούσι, «καλούμε τους εργαζόμενους να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη διακοπή του ρεύματος και με αποφασιστικότητα να στήσουν ανθρώπινα τείχη μπροστά σε όποιον έρθει να κόψει το ρεύμα. Με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών το προηγούμενο διάστημα στήθηκαν οι Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να δρουν στις γειτονιές, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς κυβέρνησης - πλουτοκρατίας».
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δικαστική απόφαση για να μην κοπεί το ρεύμα
Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από το γραφείο δικηγόρου, ο οποίος αρνείται να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Ο 38χρονος δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 27 Γενάρη. Ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι το τέλος για τα ακίνητα είναι «αντισυνταγματικό» και ότι η κοινοτική οδηγία για την παροχή ενέργειας δεν περιέχει διατάξεις που να συνδέουν το δικαίωμα αυτό με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου