ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Καταλύτης για ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επί της ουσίας, το ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμποδίζει τα Σκόπια να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο
Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όταν τον Απρίλη του 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, απείλησε με βέτο, αποτρέποντας τελικά να συζητηθεί η ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η απόφαση του Δικαστηρίου των ιμπεριαλιστών, αν και δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή, αποτελεί κλιμάκωση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι λίγες μόλις μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης και ενώ αυτή ήταν γνωστή στα δυο μέρη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρουέφσκι, με επιστολή του προς τον Λ. Παπαδήμο ζητούσε να πάρει η Ελλάδα την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών που θα φέρουν τη χώρα του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς, ανακοίνωσε χτες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις δύο κυβερνήσεις και τις κάλεσε να θεωρήσουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως «μία ευκαιρία» να σκεφτούν εποικοδομητικά για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να εξετάσουν μία νέα πρωτοβουλία για να φθάσουν σε λύση του προβλήματος. Οπως λέει ο ίδιος, «ενημέρωσα τα δύο μέρη ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ μαζί τους στην πρώτη ευκαιρία και να συστήσω την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης».
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε στις 4 Σεπτέμβρη του 1995 και από τότε ρυθμίζει τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων. Το δικαστήριο έκρινε ότι έχει ευρεία ερμηνεία η πρόβλεψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δε θα φέρει αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, εφόσον η χώρα αποπειράται να εισέλθει με το προσωρινό της όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)». Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογή των μελών γίνεται με ψηφοφορία.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι η ΠΓΔΜ, αφού γίνει δεκτή σε κάποιον διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με βάση το άρθρο 11, παράγραφος 2, αλλά επίσης με βάση το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το αίτημα της ελληνικής πλευράς δε δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι «μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν». Από την πλευρά της Ελλάδας, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο της Χάγης και εμμένοντας στην αδιέξοδη ονοματολογία επιχαίρει για το γεγονός ότι η Χάγη δικαίωσε τα Σκόπια μόνο σε ένα από τα δυο ζητήματα για τα οποία είχε προσφύγει. Οπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΓΔΜ να διατάξει την Ελλάδα «να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον».
Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνει ότι το Δικαστήριο «δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ομοίως, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε μεταξύ άλλων την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Ευκαιρία να σηκώσει εθνικιστικές κορόνες βρήκε ο ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας» και τάχθηκε κατά μίας σύνθετης ονομασίας, λέγοντας ότι αν υπάρχει όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ χαρακτηρίζει «αδιέξοδη επί δεκαετίες» την εξωτερική πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να κρύψει ότι την ίδια πολιτική στήριζε και ο ίδιος όταν συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ. «Δυστυχώς αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, αλλά και εκ του αποτελέσματος η πλήρης αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επισταμένα και διαχρονικά είχε επισημάνει ο ΣΥΝ», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω για να πετάξει στάχτη στα μάτια του λαού.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους (...) να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, επικροτώντας την ένταξη της ΠΓΔΜ και των άλλων βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Την πολιτική της ΝΔ και της ίδιας ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή υπερασπίζεται η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται η αδιέξοδη τακτική της ονοματολογίας
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
Σε ανακοίνωση για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα όργανο προώθησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, δικαιολόγησης επεμβάσεων και πολέμων και βαρύνεται με φρικτά εγκλήματα σε βάρος των λαών, τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οπως το "διεθνές δίκαιο" έγινε χειρότερο τα τελευταία 20 χρόνια, αφού είναι πλέον αποτέλεσμα του συσχετισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έτσι κι η "τήρησή" του, είναι αποτέλεσμα των "λυκο-συμμαχιών", που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας, και δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της απόδοσης δικαιοσύνης.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση, που εξέδωσε το δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων.
Επιπλέον, επαληθεύεται ότι η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία του ελληνικού και των άλλων λαών, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού. Αποτελεί εργαλείο για την υποταγή των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κι όχι εγγύηση των λαϊκών συμφερόντων.
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ πράττει ό,τι έπραξαν στο παρελθόν και μέχρι σήμερα τα αστικά κόμματα της Ελλάδας, περιγράφοντας στο λαό της χώρας της την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ως ένα δρόμο στρωμένο με "ροδοπέταλα". Η καπιταλιστική κρίση, οι κλυδωνισμοί της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τούς διαψεύδουν. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν ιμπεριαλιστικές ενώσεις - θεματοφύλακες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οπως τόνισαν και τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των Βαλκανίων στην τελευταία τους συνάντηση, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνον δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή των χωρών μας σ' αυτές τις ενώσεις, αλλά έχουν όφελος να παλέψουν για την αποδέσμευση, τη μη ένταξη σ' αυτές και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά πως η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό τη χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια. Η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: Πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του. Ετσι, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί "λαβή" για να ανακινηθούν διεκδικήσεις.
Απαιτείται ακόμη αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για το αδυνάτισμά τους, για ανατροπή των σχεδιασμών τους, γιατί ακόμη κι αν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα, αυτή δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει τους κινδύνους για τους λαούς που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου