ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Επιδιώκουν τη θωράκιση της μαύρης συμμαχίας



Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών τους, ζητούν παράταση της συγκυβέρνησης και διεύρυνση του αντιλαϊκού μετώπου
Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ετοιμάζει τα χειρότερα για το λαό. Η ανατροπή της πολιτικής της και το τσάκισμα των κομμάτων της είναι όρος επιβίωσης για το λαό
Την πολιτική διαχείριση της νέας επέλασης, με στόχο τη χειραγώγηση του λαού, επεξεργάζονται τα επιτελεία των αστικών κομμάτων που απαρτίζουν το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης. Η επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών, έχει ήδη αποφασιστεί από την τρικομματική κυβέρνηση, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.Η συζήτηση που έχει ανοίξει ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη για το χρόνο λήψης των μέτρων, εδράζεται στους πρόσκαιρους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. για την πρωτοκαθεδρία στο τσάκισμα του λαού και την ανάληψη του πολιτικού κόστους. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ζητούν παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμα και μέχρι το 2013.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λ. Παπαδήμος στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι τα νέα μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση συνεργασίας. Τις επόμενες μέρες και μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους υπουργούς. Χτες, ο Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη.
Την απόλυτη προσήλωση των υπουργών στην προώθηση του αντιδραστικού έργου της κυβέρνησης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός και από τους υπουργούς της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη βδομάδα.
Σ' αυτό το φόντο, τα στελέχη των τριών κομμάτων επιδιώκουν να θωρακίσουν το αντιδραστικό αστικό μέτωπο για να αναχαιτίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις που θα φέρουν τα νέα μέτρα. Η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της χτες στο «ΣΚΑΪ», επέμεινε στην πρότασή της για εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα, πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στο πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, «για να επιλέξει στελέχη που δε θα αποτυπώνουν τις μύχιες σκέψεις των κομμάτων ούτε ισορροπίες».
Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να διευρυνθεί η σύνθεση της συγκυβέρνησης με την «επιλογή περισσότερων στελεχών από τη ΝΔ», αλλά και τη συμμετοχή άλλων πρόθυμων κομμάτων, όπως «η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία». Επί της ουσίας, αυτό που προτείνει η Αν. Διαμαντοπούλου είναι να ενισχυθεί το μέτωπο των αστικών κομμάτων απέναντι στο λαό και παράλληλα να επιλεγούν πρόσωπα που δε θα υπολογίζουν το «πολιτικό κόστος».
Συναντήσεις και ζυμώσεις
Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Λοβέρδος και Μόσιαλος, όπου και συμφώνησαν να στηρίξουν τη θέση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στο «Βήμα Fm» και φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε «ορίζοντα τετραετίας» και «άλλη σύνθεση». Ανάλογη θέση διατύπωσε χτες και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρότεινε σε συνέντευξή του παράταση της συγκυβέρνησης, με τη δημιουργία ενός πιο «ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος» όπως «αυτό της Ιταλίας», ώστε «να γίνει πράγματι κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μέσω συνεργατών του, επανέφερε χτες τη θέση του ότι η λήψη των πρόσθετων μέτρων πρέπει να γίνει είτε από μια κυβέρνηση με «νωπή λαϊκή εντολή» είτε «με πραγματική συναίνεση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Τη συγκεκριμένη θέση ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να προτάξει και σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γ. Παπανδρέου. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι η «ημερολογιακή παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν τον βρίσκει αντίθετο».
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εκθεση για τη νέα κόλαση των λαϊκών στρωμάτων
Την ανάγκη λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι ...«αστοχίες» της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού επισημαίνει το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για την Ελλάδα την οποία δημοσιοποίησε χτες και η οποία συντάχθηκε σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-τρόικας.
Στην έκθεση περιγράφονται και αναλύονται οι βασικοί παράμετροι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και με το οποίο οι κυβερνώντες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εντείνουν ακόμα περισσότερο την επιθετική τους πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου αφ' ενός να ελεγχθεί η εξέλιξη του δημόσιου χρέους, αφ' ετέρου να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί όροι ανταγωνιστικότητας και άρα κερδοφορίας για τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Στο στόχαστρο της Εκθεσης του ΔΝΤ μπαίνει και πάλι το ζήτημα της λεγόμενης δραστικής μείωσης του κράτους, η ταχύτατη προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κύρια οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Σαφής είναι πάντως η διατύπωση ότι «οι ελληνικές αρχές παλεύουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων», κάτι για το οποίο αποφεύγουν μέχρι στιγμής να μιλήσουν με ακρίβεια και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και τα στελέχη της τρόικας, παραπέμποντας στον Γενάρη, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί μέσα από την προώθηση «διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων». Στην αναλυτικότερη παρουσίαση των στόχων, μπορεί να κάνει λόγο για «περιορισμό της φοροδιαφυγής», ωστόσο εκεί που φαίνεται ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση είναι ο περιορισμός του δημοσίου, με κλείσιμο των μη αναγκαίων δημόσιων φορέων, μείωση του αριθμού εργαζομένων κατά 150.000 άτομα έως το 2015, αλλά και προσαρμογές στις υψηλές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και παρεμβάσεις στα επίπεδα των συντάξεων.
Σε σχέση με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, αναφέρεται ότι το «ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αναθεωρηθεί» και ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει τόσο για αυτό, όσο και για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Εδώ αποκαλύπτονται για μια ακόμα φορά τα σχέδια που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα, για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Στα πλαίσια αυτά η έκθεση κάνει λόγο για «έναρξη Κοινωνικού διαλόγου σχετικά με τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας», που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομία στο σύνολό της, με στόχο την ολοκλήρωση μιας εθνικής τριμερούς συμφωνίας για την ευελιξία της αγοράς, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Μέχρι τον Ιούνη του 2012, άλλωστε, θα πρέπει να καθιερωθεί νόμος για τη μείωση του φόρου στην εργασία με την μείωση του μεριδίου των εργοδοτικών εισφορών και μέτρα για την διεύρυνση της είσπραξης εισφορών στις μικρομεσαίες εταιρείες «εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις».
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ακόμα 1 δισ. από το πακέτο
Στην εκ νέου προσφυγή στο αρχικό κρατικό πακέτο στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου με τα 28 δισ. ευρώ, προσχώρησε η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ανακοίνωσαν, προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές σε συνέχεια των 350 εκατ. ευρώ που πήραν αρχικά. Η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων τους ορίστηκε για τις 22 Δεκέμβρη καθώς τυπικά η ισχύς του αρχικού πακέτου (της κυβέρνησης ΝΔ) λήγει στο τέλος του 2011. Η επιχειρηματική κίνηση κρίνεται ως προσπάθεια αποφυγής ένταξης στο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Με νομοθετική ρύθμιση της διάδοχης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι τραπεζίτες πήραν το δικαίωμα να μην αποδίδουν στο κράτος ούτε δεκάρα τσακιστή, το μέρισμα 10% που προβλεπόταν αρχικά για τις κρατικές κεφαλαιακές ενισχύσεις. Συνολικά το τραπεζικό κεφάλαιο πετυχαίνει «εξοικονομήσεις» για ποσά που φτάνουν στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου