ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ανταγωνισμοί και εκβιασμοί ενόψει της Συνόδου



Πληθαίνουν τα σενάρια για Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Συστάσεις» του ΔΝΤ για εμβάθυνση των αντιλαϊκών μέτρων
Ευρωπαϊκές πηγές απέδιδαν στις ΗΠΑ τις απειλές των «οίκων» για υποβάθμιση, την ίδια ώρα που άλλοι αξιωματούχοι ομολογούσαν πως είναι το καλύτερο άλλοθι για μια πιο αντιδραστική ΕΕ
Κορυφώνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της λυσσαλέας αντιπαράθεσης μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας, που πασχίζουν για τη μικρότερη ζημιά από την αντικειμενική καταστροφή μέρους του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκέμβρη και στον απόηχο της συνάντησης κορυφής Μέρκελ - Σαρκοζί φουντώνουν και τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στη γερμανική «Die Welt» επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», τότε είναι αδιανόητη μία Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν φανεί συνεπής, «τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Ομως θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τις αγορές αν η Ευρωζώνη έχανε ένα από τα μέλη της». Ο Ζ. Μπαρόζο δηλώνει «ανοιχτός» σε πιθανές αλλαγές των συνθηκών της ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημοσιονομική συμφωνία, που θα εγγυάται περισσότερη σταθερότητα, ανάπτυξη, πειθαρχία, ευθύνη, σύγκλιση, αλληλεγγύη και έλεγχο», σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε προσωρινή έκθεσή του για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνει ότι η ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στο «πρωτόκολλο 12» της Συνθήκης της ΕΕ, που μπορούν να γίνουν γρήγορα, καθώς απαιτείται μόνο η διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΚΤ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι διαδικασίες κύρωσης της αναθεωρημένης Συνθήκης από τα κράτη - μέλη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος είναι να επιτευχθεί η κατάρτιση μιας «νέας δημοσιονομικής συμφωνίας» που θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τους κανόνες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα χρέη και που θα δίνει στην ΕΚΤ δυνατότητα να ενισχύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», οι Κεντρικές Τράπεζες των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δρομολογούν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί στο ΔΝΤ η δυνατότητα να παρέχει περισσότερα δάνεια στα κράτη - μέλη που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών - μελών μπορούν να χορηγήσουν στο ΔΝΤ άμεσα κονδύλια που θα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και τα οποία μέσω ενός ειδικού ταμείου, που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν δανειακά προγράμματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, συζητάει αυτό το σενάριο με Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους συναντιέται αυτές τις μέρες. Μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Τ. Γκάιτνερ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν μέσω του ΔΝΤ τις προσπάθειες της ΕΕ και τόνισε ότι «το κλειδί της επιτυχίας είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική ένωση και η στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες».
Αντιλαϊκή καταιγίδα χωρίς σταματημό
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την προχτεσινή έγκριση εκταμίευσης του ποσού της έκτης δόσης προς την Ελλάδα που του αναλογεί, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει με πυγμή και αποφασιστικότητα το ξεθεμέλιωμα των εργατικών δικαιωμάτων, τη φοροληστεία του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οπως σημειώνει η Κ. Λαγκάρντ, «η Ελλάδα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα (...) Εντούτοις, το πρόγραμμα διανύει δύσκολη φάση δεδομένου ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργό ρυθμό, η οικονομία κινείται υποτονικά και το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται (...) Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την ευρεία εντολή και να υλοποιήσει αταλάντευτα το πρόγραμμα (...) Οι προσπάθειες ανάταξης πρέπει να υποστηριχθούν με ταχεία εφαρμογή των συναφών φορολογικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων (...) Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης μπορεί να αποφέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση του χρέους (...) Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν (...) Υπάρχουν σχέδια για τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν το κόστος της εργασίας, οι δε αρχές πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Σε αυτό το κλίμα, η γιαπωνέζικη τράπεζα Nomura στην έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 εκτιμά ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε οριακό σημείο και κατρακυλάει σε ύφεση το 2012 και καλεί την ΕΚΤ να δράσει για να αποφύγει μια επώδυνη διάσπαση της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η Nomura υπολογίζει ότι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης η υποτίμηση της «νέας δραχμής» θα έφθανε το 57,6% έναντι του ευρώ. Για την Ισπανία, η υποτίμηση του δικού της νομίσματος θα έφτανε στο 35,5%, για την Πορτογαλία στο 47,2%, για την Ιρλανδία στο 28,6% και για την Ιταλία στο 27,3%.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, δηλώνει ότι «το κόστος της διάλυσης του ευρώ θα ήταν υπερβολικά μεγάλο (...) Ορισμένοι υπολογίζουν το κόστος στο 25% του ΑΕΠ για τις ισχυρές οικονομίες και περίπου 50% για τις πιο αδύναμες οικονομίες. Η ευρωπαϊκή ήπειρος θα καταστρεφόταν».
Πιέσεις και άλλοθι νέων ανατροπών
Σε αυτό το κλίμα των ανταγωνισμών μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας και των εύθραυστων συμφωνιών μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» δηλώνει ότι «τελειώνει ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης» στην Ευρωζώνη και με προειδοποιητική του έκθεση τοποθετεί σε καθεστώς «credit watch» (καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση) με αρνητικές συνέπειες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα 15 κρατών - μελών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας και των άλλων κρατών με «AAA» αξιολόγηση, δηλαδή Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο).
Η τοποθέτηση σε καθεστώς επιτήρησης σημαίνει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί κατά μια ή δυο βαθμίδες, κάτι που θα εξαρτηθεί από την υποβάθμιση που θα έχουν προηγουμένως υποστεί τα έξι κράτη της Ευρωζώνης με «άριστη» αξιολόγηση. «Αποψή μας είναι ότι η χρηματοπιστωτική κρίση την οποία παρακολουθούμε στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος για πιο συστημική ζημιά έχει αυξηθεί σημαντικά και η κρίση εξαπλώνεται και εντείνεται», δηλώνει ο συγγραφέας της προειδοποιητικής έκθεσης Μόριτς Κρέμερ.
Η αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ήταν μια ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι «Βερολίνο και Παρίσι επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι οι κοινές προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική και οικονομική συνεργασία στη Ευρωζώνη και θα στηρίξουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη». «Υπερβολική και άδικη» χαρακτήρισε αυτήν την κίνηση της «Standard & Poor's» ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει την προειδοποίηση της «Standard & Poor's» ως την καλύτερη ώθηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, δηλώνει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική» και επαναλαμβάνει ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης «θα πρέπει σταδιακά να μειώσουν τα ελλείμματά τους».

Δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης
  • Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 11 Δεκέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη (λεωφορείο 66, στάση «Αστυνομία»).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 11.30 π.μ. εκδήλωση με θέμα «Η κρίση, οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος». Η εκδήλωση θα γίνει στο μεζεδοπωλείο «Λαϊκό Στέκι» (πλατεία Πλυτά 1, Γούβα).
  • Συνεχίζονται οι συνελεύσεις της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και των Τοπικών Επιτροπών, με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ». Σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στον Λαγκαδά, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και στον Εύοσμο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Θόδωρο Κυριακίδη, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ.     

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου