ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Στο κόκκινο οι αντιθέσεις σε Ευρωζώνη και ΕΕ

Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι εργασίες, εν μέσω αντεγκλήσεων και σεναρίων για διάσπαση
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σήμερα και αύριο οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιδίδονται σε αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις που αποκαλύπτουν ότι ο καυγάς γίνεται για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αντικειμενική καταστροφή μέρους του κεφαλαίου για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της, για να θωρακίσει τη γερμανική πλουτοκρατία και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να επανενεργοποιήσει το ταμείο διάσωσης των τραπεζών, το SoFFin, που είχε συσταθεί για τη χρηματοδότηση των τραπεζών στο πλαίσιο της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης το 2008. Το SoFFin δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας των γερμανικών τραπεζών και είχε τη δυνατότητα να προσφέρει εγγυήσεις ύψους έως και 480 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, όμως, έληξαν στα τέλη του 2010.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το BBC, στην ενδιάμεση έκθεση που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν και θα συζητηθεί στη Σύνοδο, προτείνεται μια ταχεία αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, που δε χρειάζεται να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών. Ωστόσο, παραδέχονται ότι πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μια αλλαγή στις συνθήκες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση περιλαμβάνει ήδη διατυπωμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, καθώς και την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν, σε σημείο που να μπορεί να επιβάλλει μέτρα στα κράτη - μέλη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σημεία - κλειδιά της ενδιάμεσης έκθεσης Μπαρόζο - Ρομπάι είναι:
  • Το έλλειμμα κάθε κράτους - μέλους της Ευρωζώνης πρέπει να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το εθνικό χρέος κάτω από 60%.
  • Ενας «χρυσός κανόνας» για το χρέος που θα εγγυάται έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα πρέπει να κατοχυρωθεί στις εθνικές νομοθεσίες.
  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο και στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα πρέπει να έχει την άδεια να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ.
  • Η Κομισιόν να έχει την εξουσία να επιβάλλει μέτρα λιτότητας αυτόματα σε κράτη - μέλη τα οποία απαιτούν «διάσωση».
Αντιθέσεις και σενάρια
Σχολιάζοντας τις προτάσεις ΕΕ - Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ δήλωσε χτες ότι «είμαι πιο απαισιόδοξος, από ό,τι ήμουν πριν από μια, ή δυο εβδομάδες», επειδή «ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κι αυτό δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης για το ευρώ». Στους κύκλους αυτούς συμπεριέλαβε τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΕΕ, λέγοντας ότι έχουν ανοίξει πάλι το «κιβώτιο με τα τεχνάσματα» για να επιτύχουν στη σύνοδο έναν «κίβδηλο συμβιβασμό» που θα αποτρέψει την αναγκαία αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την υποκατάσταση της αλλαγής των συνθηκών από οποιαδήποτε «δημιουργική ερμηνεία των ήδη υπαρχουσών Συνθηκών» και πρόσθεσε ότι τόσο το πρωτόκολλο 12, όσο και το άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν μπορούν να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές στα γενετικά λάθη του ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι η συζήτηση των νέων μέτρων και η επικύρωσή τους από τα εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μάρτη 2012.
«Αν αυτό δεν γίνει δυνατό με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιδιώξουμε να γίνει με τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, συν τις άλλες χώρες, από τις υπόλοιπες 10, που συμφωνούν με τις αλλαγές» είπε, υπολογίζοντας τον αριθμό όσων αναμένεται να ανταποκριθούν σε 4-5, ή και περισσότερες. Σε αυτήν την περίπτωση, η αλλαγή θα γίνει μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των «θιγόμενων», δηλαδή των «17 συν» χωρών, η οποία θα εντάσσεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι ανάλογη με εκείνη για το μόνιμο ταμείο στήριξης ESM.
Παράλληλα, στην πρόταση που απέστειλαν προς τον πρόεδρο της ΕΕ η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, ζητούν οι προτάσεις τους «να συμπεριληφθούν στις ευρωπαϊκές συνθήκες», αποσαφηνίζοντας ότι αν δεν είναι εφικτό αυτό να γίνει με τη συμφωνία των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, «τότε οι 17 της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτήν την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, απείλησε ότι θα μπλοκάρει τις αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ στην περίπτωση που αυτές απειλούν τα βρετανικά συμφέροντα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Μπαρουάν, δηλώνει αισιόδοξος από τις προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ «όχι μόνο για την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιο ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον, αλλά και για να δημιουργηθεί μια πιο ισχυρή αρχιτεκτονική για τη δημοσιονομική ένωση».
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των «Financial Times» προβάλλει ένα ακόμα σενάριο για την παροχή ρευστότητας στις υπερχρεωμένες χώρες, που προβλέπει «σύστημα διάσωσης», το οποίο «θα περιλαμβάνει την παράλληλη λειτουργία δύο ταμείων διασώσεων και αυξημένη στήριξη από το ΔΝΤ (...) παράλληλα με τις προτάσεις να ξαναγραφτούν οι Συνθήκες της ΕΕ με πολύ σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα μέλη της ευρωζώνης (...) Μελετάται να επιτραπεί στο υπάρχον ταμείο διασώσεων EFSF, ύψους 440 δισ. ευρώ, να συνεχίσει να λειτουργεί και όταν θα δημιουργηθεί το νέο ταμείο ESΜ των 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2012, διπλασιάζοντας σχεδόν τα πυρομαχικά του συστήματος διασώσεων (...) Για να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το ESM, ορισμένοι Ευρωπαίοι μελετούν μήπως του δοθεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ - αυτό η ΕΚΤ και η Γερμανία το απέκλειαν για το υπάρχον EFSF».
Πιθανή η διάσπαση της Ευρωζώνης
Την ίδια στιγμή και παρόλο που Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκύπτουν, αυτή τη φορά σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την αναδιάρθρωση του χρέους κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, που αποτελεί πάγια απαίτηση της Γερμανίας.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, υποστήριξε ότι «η Γερμανία συμφώνησε να απαλλάξει τον ιδιωτικό τομέα, τους ιδιώτες επενδυτές, από τη συμμετοχή τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους». Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ιδιώτες επενδυτές δε θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των ομολόγων τους σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους κράτους - μέλους της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα «UBS» προειδοποιεί ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί λύση για την κρίση, αλλά εκτιμά ότι αυτό δε σημαίνει πως «η διάσπαση δεν μπορεί να συμβεί». Ακόμα, επισημαίνει ότι στην περίπτωση που αποπεμφθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κανείς δεν θα μπορεί να υποστηρίξει «με αφέλεια» ότι θα είναι «μόνο» η Ελλάδα, καθώς «μόλις μια χώρα βγει από το ευρώ, οι κάτοικοι σε άλλες υποψήφιες χώρες με προβλήματα θα σκεφτούν λογικά πως ίσως έρθει και η σειρά τους. Η λογική υπαγορεύει ότι θα στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οδηγώντας σε κατάρρευση και άλλων χρηματοπιστωτικών κλάδων και οικονομιών. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε τη μετάδοση».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
Κράχτης για τα μονοπώλια η συγκυβέρνηση
Παραπέρα μείωση της φορολογίας για όποιες εταιρείες ενδιαφερθούν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο
Οι πολυεθνικές της Ενέργειας ετοιμάζονται να ορμήσουν στο φυσικό πλούτο της χώρας, με τη συγκυβέρνηση να δίνει το πράσινο φως
Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων είναι υπόθεση των ιδιωτών, είπε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ι. Μανιάτης, ενημερώνοντας για το θέμα τη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδρίασε για το θέμα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που μίλησε για πολιτική που θα οδηγήσει στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ενώ ζήτησε και την ανακήρυξη ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Μανιάτης, «όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης του συγκεκριμένου ορυκτού πλούτου, που κάθε φορά θα εντοπίζεται, θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ανοιχτές δημόσιες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες». Μάλιστα, παρουσίασε ως επίτευγμα την υφιστάμενη μείωση της φορολογίας στους ιδιώτες που θα επενδύσουν, αφήνοντας «παράθυρο» και για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Ενδεικτική ήταν η φράση του: «Μειώσαμε το φόρο των εταιρειών που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα από το 40% στο 20%. Πρέπει να σας πω ότι κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες, που αντικειμενικά είναι ανταγωνίστριες στην προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων, έχουν και συντελεστή φορολόγησης 15%».
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός άφησε θολό το θέμα της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης - που επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ - αναφερόμενος απλώς στη χαρτογράφηση των επίμαχων περιοχών και υποστηρίζοντας πως πλέον «η Ελλάδα βγάζει ένα τέτοιο χάρτη. Ο χάρτης αυτός έχει τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θεωρώ αυτό ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα». Ο χάρτης ωστόσο, που διακινεί το υπουργείο, περιορίζεται στη σήμανση της υφαλοκρηπίδας μόνο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και όχι στο Αιγαίο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου