ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών
Επανακατατέθηκε χτες, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η όξυνση της ανεργίας σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης
Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών
Πρόταση νόμου με τον τίτλο«Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών»κατέθεσε χτες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις για το ζήτημα της ανεργίας, που σε συνθήκες κρίσης παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Η συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ κατατίθεται για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη ήταν στις 26/10/2010 και συζητήθηκε την 1/3/2010 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οπότε και απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει το ΚΚΕ και τον Ιούνη του 2006, η οποία αντιμετωπίστηκε ξανά με τον ίδιο τρόπο από τα κόμματα του κεφαλαίου στη Βουλή. Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής της Πρότασης Νόμου σημειώνεται:
«
Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επανακαταθέτει την πρόταση του νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών που χάνουν την απασχόλησή τους. Τα μέτρα αυτά στις σημερινές συνθήκες με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης αποκτούν ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα.
Το πρόβλημα βέβαια της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι ένα νέο ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία γίνεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πλήττει, πριν από όλα, την κύρια παραγωγική δύναμη που είναι η εργατική τάξη, διογκώνοντας την ανεργία. Ηδη, στη χώρα μας σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2011 καταγράφονται 878.266 άνεργοι, ποσοστό 17,7%, ενώ στην πραγματικότητα οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 (ένα) εκατομμύριο.
Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα, τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.
Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιορισθούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλισθεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία, ωστόσο, είναι αβέβαιη και επί πλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Η ανεργία αυξάνει όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων.
Τα μέτρα που κατά καιρούς εξαγγέλλονται για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας είναι μέτρα που στην ουσία ανακυκλώνουν τη φτώχεια μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα πείνας. Ταυτόχρονα, το επίδομα της ανεργίας το μετατρέπουν μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση των επιχειρηματιών που τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες. Αυτός ο δρόμος ακολουθήθηκε μέσα από τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόσθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΕΕ, που λαμβάνονται και με τη δική τους συμμετοχή, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μείωσαν την ανεργία, ακόμα και στις περιόδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και την αύξηση των κερδών τους.
Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτήν τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, αποκτά γενικότερη σημασία η πρόταση του ΚΚΕ για αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνον στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του παραγωγικού συνεταιρισμού, με κεντρικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.
Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τη χώρα μας και τους εργαζομένους και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει αυτή η προοπτική».

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου
Αρθρο 1
1. Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
2. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Θεωρούμε ως κατώτερο βασικό μισθό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων τα 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, επομένως το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται σύμφωνα με τα παραπάνω στα 1.120 ευρώ.
Αρθρο 2
Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δε βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Αρθρο 3
Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
Αρθρο 4
Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Αρθρο 5
1. Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
2. Κατά το διάστημα της ανεργίας απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
Αρθρο 6
Καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
Αρθρο 7
Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
Αρθρο 8
Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
Αρθρο 9
Η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
Αρθρο 10
1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7 και 14 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της πιο πάνω παραγράφου.
Αρθρο 11
1. Οι αυτοαπασχολούμενοι που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών τους ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αρθρο 12
1. Απαγορεύεται η κατάσχεση και αναστέλλεται η αναγκαστική εκτέλεση αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 για κάθε οικογένεια.
2. Οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας διαγράφονται και αναστέλλεται κάθε είδους υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι αγρότες για αγροτική εκμετάλλευση της παραγράφου 1 από δάνεια ως δανειολήπτες με οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.
3. Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
Αρθρο 13
1. Οι αγρότες που από οικονομική δυσπραγία δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αρθρο 14
Η καταβολή έκτακτου επιδόματος για όλους τους ανέργους άμεσα που θα μπορούσε να γίνει και πριν από την ψήφιση του παρόντος νόμου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Αρθρο 15
Καταργείται κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας πρότασης.
Αρθρο 16
Καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου