ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Δικαιοσύνη προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου



Στις ανάγκες της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου προσαρμόζεται και η Δικαιοσύνη, με το νομοσχέδιο που υπερψήφισαν χτες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Οπως κατήγγειλε το ΚΚΕ - το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νομοθέτημα - με πρόσχημα την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, δυσκολεύει την πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα και πιέζονται αφόρητα οι δικαστές. Με το νομοσχέδιο «ωθούνται και ολοκληρώνονται αλλαγές, όπως η ουσιαστική παρεμπόδιση προσφυγής στα δικαστήρια για τα φτωχά λαϊκά στρώματα λόγω κόστους. Παράβολα καινούρια, μεγαλύτερα χαράτσια, αύξηση των δικαστικών εξόδων», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα.
Ο Α. Σκυλλάκος εστίασε στις αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη όλο και δυσκολεύει και με αυτό το νομοσχέδιο, με τα παράβολα γίνεται πιο ακριβή η δικαιοσύνη και πλήττονται οι φτωχότεροι. Μειώνεται η προστασία για τα λαϊκά στρώματα, για το αδύνατο μέρος, με μια σειρά διατάξεις που υποβαθμίζουν τους όρους εξέτασης των συνηθισμένων υποθέσεων. Από την άλλη, γίνεται μια προσπάθεια να είναι πιο αποτελεσματική η δικαιοσύνη για τους ισχυρούς οικονομικά». Επιπρόσθετα, είπε ότι «υπάρχουν διατάξεις που κάνουν πιο αποτελεσματική τη δικαιοσύνη υπέρ των τραπεζών, με τις διατάξεις για την εκτέλεση που μετατρέπονται εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, σε πταίσματα από πλημμελήματα». Μετατροπή από πλημμελήματα σε πταίσματα, δηλαδή, ποινική υποβάθμιση των αδικημάτων των εργοδοτών, όπως είναι η παραβίαση της κυριακάτικης αργίας, η παράβαση των μέτρων ασφαλείας σε οικοδομικές εργασίες και μια σειρά άλλα αδικήματα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο θέμα των δικαστών, λέγοντας πως «βλέπουμε ότι χειροτερεύουν οι όροι εργασίας και επιδιώκεται η μεγαλύτερη χειραγώγησή τους». Οπως είπε, προβλέπονται κυρώσεις «για τους δικαστές που καθυστερούν την επεξεργασία δικογράφων». Δηλαδή «όποιος καθυστερεί, τιμωρία, αποστέρηση άδειας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι «η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης είναι μια εθνική μας υπόθεση. Από την άλλη μεριά όμως, ως διαρθρωτική αλλαγή, περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο. Αυτό δε λέει τίποτα». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Τζαβάρας, σημειώνοντας ότι είναι «μια φιλότιμη προσπάθεια για να αποκατασταθούν πολύ βασικής σημασίας δυσλειτουργίες στο χρόνο και χώρο τη δικαίωση. Κανένας δεν μπορεί να έχει αντίρρηση», καθώς και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλευρής. Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσονται για τη στάση που θα τηρήσουν επί της αρχής την οποία θα διατυπώσουν στην ολομέλεια της Βουλής.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου