ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Νέα κλιμάκωση με πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Ερχεται άμεσα στη Βουλή. Επιστολές Παπαδήμου στην τρόικα

Οργανωμένος παντού και με κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων
Την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επέλασης με την προώθηση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα (βλέπε ένθετο) και την ψήφιση νέων αντιδραστικών νόμων με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισε χτες η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Η κυβερνητική επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε την κατάργηση της δεύτερης ανάγνωσης των νομοσχεδίων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του αντιλαϊκού νομοθετικού έργου. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, κυριάρχησαν οι αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες, με αφορμή την απουσία από την Επιτροπή των δυο υπουργών που μετέχουν στη συγκυβέρνηση από τη ΝΔ (Αβραμόπουλος, Δήμας).

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έστειλε προχτές την τελευταία από τις επιστολές που ζητούσε η τρόικα προκειμένου να εκταμιεύσει την 6η δόση του δανείου, αλλά και να δοθούν οι «εγγυήσεις» από την τρικομματική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός του μαύρου κυβερνητικού μετώπου, στην επιστολή του προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του «Γιούρογκρουπ», της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και της προώθησης των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει ομαλότητα στα δημοσιονομικά της και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο εξωτερικό» επισημαίνει στο κείμενό του ο Λ. Παπαδήμος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 και τα λάβει όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα που απορρέουν από αυτή» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εκπλήρωση του στόχου αυτού».
Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ακόμα τα βήματα του αντιδραστικού κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα:
 • «Πρώτον, να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που περιγράφονται στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα». Μέτρα που θα φέρουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, δραστική περιστολή των κοινωνικών παροχών, περαιτέρω διεύρυνση της φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών.
 • «Δεύτερον, να επικυρώσει το νέο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Να προχωρήσει, δηλαδή στη νομική κατοχύρωση του νέου πολυετούς μνημονίου.
 • «Τρίτον, να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου θα πλήξει αποκλειστικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τέλος ότι «η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας». Ο Λ. Παπαδήμος εντελώς προκλητικά ισχυρίζεται ότι «οι Ελληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγάλων οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων».
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΣΥ
Ακόμα 60 δισ. ευρώ πεσκέσι στις τράπεζες
Τη σχετική ρύθμιση στήριξε έμμεσα και το κόμμα του Κουβέλη, ψηφίζοντας «παρών»
Τρία «ναι» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στην Βουλή, προκειμένου να κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα διατεθούν επιπλέον 60 δισεκατομμύρια για τα τραπεζικά ιδρύματα, ανεβάζοντας στα 168 δισεκατομμύρια ευρώ τον πακτωλό που χαρίζεται στο τραπεζικό κεφάλαιο. Την κύρωση - που συζητήθηκε την Τετάρτη - καταψήφισε το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του να κάνουν λόγο για προκλητική ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο στήριξε η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ «παρών» ψήφισε η Δημοκρατική Αριστερά.
Δείχνοντας το μέγεθος της ληστείας σε βάρος του λαού, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «προέβλεπε αρχικά την παροχή εγγύησης του δημοσίου στην Τράπεζα Ελλάδας 30 δισεκατομμυρίων για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα και εν ριπή οφθαλμού το ποσό αυτό διπλασιάστηκε με πρόταση του υπουργού, για να γίνει 60 δισεκατομμύρια». Πρόσθεσε ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί στο τραπεζικό σύστημα «είναι εννέα φορές περισσότερα από το σύνολο μισθών και συντάξεων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012. Είναι δέκα φορές περισσότερα από αυτά που επίσης προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων και τις δαπάνες στους τομείς πρόνοιας, παιδείας, υγείας και άλλων κοινωνικών δομών».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν, καθώς και στις αναφορές τους περί «μοντέλου ανάπτυξης με δανεικά», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολίασε παρεμβαίνοντας πως «πάνε να ενοχοποιήσουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος δούλευε σαν σκυλί όλα αυτά τα χρόνια και οι τράπεζες είχαν δισεκατομμύρια κέρδη και όχι μόνο αυτές, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο. Τώρα, λοιπόν, στην κρίση το σύστημα και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διασώσει ό,τι μπορεί από το τραπεζικό σύστημα». Επίσης επισήμανε ότι «οι τραπεζίτες δεν είναι τίποτα άυλα, είναι συγκεκριμένοι: είναι εφοπλιστές, είναι βιομήχανοι, διαπλέκονται, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, ο πυρήνας δηλαδή, η πλουτοκρατία που λέμε εμείς».
Εισηγούμενος την κύρωση, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι «οι τράπεζες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο οικονομικό μας σύστημα και αποτελούν πυλώνα στήριξης και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας», αναφερόμενος στον «επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης των πιστωτικών ιδρυμάτων για ρευστότητα». Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, όσο και του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Χρυσανθακόπουλος. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Ν. Τσούκαλης ανέφερε: «εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας, ως το εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά», δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει «παρών».
Ο Π. Καψής κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τον δημοσιογράφο του συγκροτήματος του «ΔΟΛ» Π. Καψή έχρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας, ο Λ. Παπαδήμος. Ο Π. Καψής, «εκλεκτός» της κυβερνητικής συμμαχίας, έχει διατελέσει διευθυντής των «Νέων» και του «Βήματος» και θα ορκιστεί σήμερα, προκειμένου να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του. Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος όρισε επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου τον καθηγητή Γκ. Χαρδούβελη, ενώ από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Παγουλάτος αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού.
Το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2011, είτε με τη μορφή «πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», είτε με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ετοιμάζουν τα παρακάτω:

 • Νέες «παρεμβάσεις» στο λεγόμενο «ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων. Κατεβάζουν το πλαφόν των αποδοχών και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους
 • Συρρίκνωση στις αναπηρικές συντάξεις, «αλλαγές» στους όρους χορήγησής τους, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.
 • Τα χαράτσια «αλληλεγγύης» θα παρακρατούνται μήνα με το μήνα από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ο ασφαλής τρόπος να τα αρπάζουν από εργαζόμενους και συνταξιούχους που αρνούνται οργανωμένα να τα πληρώσουν. Το μέτρο μπαίνει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2012.
 • Πλήρης εφαρμογή της κοιναγορίτικης Οδηγίας Μπολκεστάιν για το «άνοιγμα» 350 επαγγελμάτων και για την προσφορά φρέσκου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στο μέτρο υπάγεται και η «πλήρης απελευθέρωση» των οδικών μεταφορών (ταξί και φορτηγά).
 • Παραπέρα περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη σε ολόκληρο το σύστημα Υγείας
 • Σταδιακή αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ, με κλιμάκωση από το Γενάρη του 2012 μέχρι και το 2015. Δρομολογούν μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ από την ερχόμενη χρονιά.
 • Επέκταση της «εργασιακής εφεδρείας» σε ολόκληρο τον κρατικό τομέα, σε τομείς που δεν είχαν περιλάβει στο προηγούμενο σάρωμα (νοσοκομεία κ.ά.).
 • Νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικία και τις χρήσεις γης, προκειμένου και να προσελκύσουν «επενδυτές» στο ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας.
 • Κατάργηση της εισφοράς πάνω στις τιμές χονδρικής του φαρμάκου, που αποδίδεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Στα σκαριά έχουν και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ενδεχομένως καταθέσουν λίγο αργότερα (αρχές 2012). Προχωρούν με τον αποχαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για να τους φορολογούν όπως και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου, φέρνουν νέα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους κ.ά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου