ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ Πιο δυνατοί προχωράμε μπροστάΠλήθος διαδηλωτών στην Ομόνοια και στους γύρω δρόμους
Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας έδωσαν και χτες μια μεγάλη απεργιακή μάχη. Αναμετρήθηκαν με το κεφάλαιο, την κυβέρνησή του και τα κόμματά του. Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία και στις 73 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, χτύπησε δυνατά η αδούλωτη ψυχή της εργατικής τάξης. Παρά την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, τον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι της χώρας μας δήλωσαν ότι το εργατικό κίνημα είναι εδώ. Στέκεται όρθιο και αποφασισμένο. Με στήριγμα τη δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, η εργατική τάξη της χώρας μας τραβάει μπροστά. Κλιμακώνει την πάλη της με όλες τις μορφές. Δυναμώνει την αλληλεγγύη της, στεριώνει τις βάσεις της λαϊκής συμμαχίας και δράσης.
Στην Αθήνα των αγώνων
Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες της Αθήνας και χτες 1η Δεκέμβρη, ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Μαζί τους έσμιξαν αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και γυναίκες, δίνοντας υπόσταση στο σύνθημα που αναγραφόταν στην εξέδρα της συγκέντρωσης: «Ενιαίο μέτωπο των εργαζόμενων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου της αστικής τάξης». Πάνω από τέσσερις ώρες, από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις και μετά στην Ομόνοια και από εκεί στο Σύνταγμα, μέχρι κάτω στους στύλους του Ολυμπίου Διός, ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι διαδήλωσε με τις σημαίες και τα αιτήματά του.
Οι απεργοί χαλυβουργοί στην κεφαλή της πορείας
Παίρνοντας δύναμη από το δίκιο του αγώνα τους και την ταξική γραμμή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με όπλο την αλληλεγγύη της τάξης τους, στάθηκαν για άλλη μια μέρα απέναντι στην εργοδοσία, αψήφησαν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, σήκωσαν τη γροθιά τους στην κυβέρνηση και στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και ξεκαθάρισαν: Δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη, οι αγώνες μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αντέχουμε. Προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο δυνατοί πιο αποφασισμένοι.
«Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία»!
Ξεχωριστή παρουσία στη συγκέντρωση της Ομόνοιας η ομάδα των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που πήραν θέση ανάμεσα στα άλλα απεργιακά μπλοκ και στη συνέχεια μπήκαν στην πρώτη γραμμή της πορείας προς το Σύνταγμα. Και τη σημασία αυτής της παρουσίας την έδωσε ο αντιπρόσωπός τους χαλυβουργός, αντιπροέδρος του Σωματείου τους Νίκος Χαροκόπος όταν από το βήμα της συγκέντρωσης φώναξε: «Ν' ανάψει η φωτιά του αγώνα στα εργοστάσια»! Για να ακουστεί το σύνθημα: «32 μέρες απεργία - Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία». Ο εργαζόμενος διάβασε το ψήφισμα της προχτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται: « Κύριοι βιομήχανοι, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Την τελευταία μας λέξη δεν την είπαμε ακόμα! Είμαστε μια γροθιά. Ετοιμοι, για την πιο σκληρή ταξική αναμέτρηση! Δεν γυρνάμε στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ... Ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους (...). Οπου οι εργάτες υποχώρησαν η επίθεση της εργοδοσίας γιγαντώθηκε. Ακολούθησαν απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, μέχρι και κλείσιμο των επιχειρήσεων, με τους εργάτες απλήρωτους για πολλούς μήνες. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, όλοι έχουμε πείρα. Οι βιομήχανοι μας κλείνουν τα σπίτια και όχι ο αγώνας μας για δουλειά. Το ψωμί μας το υπερασπίζουμε με αγώνα όχι με παρακάλια.
Στην πορεία με τα λάβαρα της εργατιάς
Ηρθε η ώρα ο αγώνας σαν φωτιά να ανάψει στα εργοστάσια. Τώρα η συμμετοχή σας στον αγώνα δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη. Παραμερίστε τους ανθρώπους των βιομηχάνων, μην τους φοβάστε, είναι ανίσχυροι όταν οι εργάτες πάρουν απόφαση. Κάντε γενική συνέλευση, ελάτε σε επαφή μαζί μας, αποφασίστε απεργία. Είναι η ώρα οι βιομήχανοι να πάρουν ένα καθαρό μήνυμα που μόνο ο αγώνας των εργατών στα εργοστάσια μπορεί να δώσει. Ολοι στον αγώνα. Η νίκη θα είναι δική μας».Στο μήνυμα των χαλυβουργών χιλιάδες διαδηλωτές απάντησαν: «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Αυτά τα παράσιτα υπερασπίζεται η κυβέρνηση με την πολιτική της, αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ΕΕ. Αυτούς έβαλαν στο στόχαστρό τους οι απεργοί.
Να ανάψει παντού η φωτιά του αγώνα
Το φώναξαν και το έγραψαν στα πανό τους το Συνδικάτο Μετάλλου: «Κάτω τα αντιλαϊκά μέτρα», το Συνδικάτο Γάλατος, Τροφίμων, Ποτών που καλούσε τους εργάτες «να απαντήσουν στην τρομοκρατία», η Ενωση των Λογιστών για την «ανατροπή των μονοπωλίων», το Σωματείο Ηθοποιών που σημείωνε: «Κυβέρνηση - ΕΕ φτωχαίνουν το λαό, τσακίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό», δίπλα τους οι μουσικοί καλούσαν σε ξεσηκωμό, πιο πίσω οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των ΒΑΕ. Η ΠΑΣΕΒΕ έδειχνε τον πραγματικό ένοχο: «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», το Συνδικάτο των ΟΤΑ, το σωματείο καθαριστριών, μιλούσαν για την ανάγκη οι εργάτες να υπερασπιστούν την Υγεία και την Πρόνοια, δίπλα τους οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, στις μεταφορές, στην ενέργεια, δήλωναν θα μείνουν σταθεροί στον αγώνα τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ. Με τα δικά τους συνθήματα τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΜΕΒΓΑΛ, στην ΑΓΝΟ που απάντησαν αποφασιστικά στην εργοδοσία, του Πράκτικερ, σωματεία από τα εργοστάσια της Λαυρεωτικής, των Ηλεκτροτεχνιτών. Το δικό τους «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι που αντάμωσαν με το ΠΑΜΕ για πρώτη φορά, όπως έκαναν μισθωτοί τεχνικοί με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Δίπλα τους οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας, Αχαρνών, Περιστερίου, έδιναν το δικό τους στίγμα με την πάλη που διεξάγουν ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία. Μαζί με τους εργάτες και οι σπουδαστές, με τις σημαίες του ΜΑΣ σταθεροί στην γραμμή της ταξικής πάλης διαδήλωναν: «Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, φοιτητές και εργάτες σε κοινό αγώνα για την εξουσία του λαού».
Με χειροκροτήματα το πλήθος των διαδηλωτών υποδέχτηκε την αναγγελία για την παρουσία στη συγκέντρωση πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Εκτός από τον εκπρόσωπο των χαλυβουργών, χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Μανώλης Καραντούσας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών, ο Χρήστος Μαργανέλλης εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου αλλά και ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας.
Μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν κατά χιλιάδες προς τη Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα και στη συνέχεια μέσω της Λεωφόρου Αμαλίας ολοκλήρωσαν την απεργιακή τους κινητοποίηση.
Να οργανωθούμε σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά
Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη χτεσινή συγκέντρωση της Αθήνας
«Το ερώτημα που μπαίνει είναι θα δεχτούμε αυτά που ζητάνε οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κεφάλαιο γενικότερα; Θα παραδώσουμε τα δικαιώματά μας; Θα δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο; Θα λιώνουν τα κορμιά μας στα εργοστάσια - κάτεργα καθημερινά; Θα δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας; Και όλα αυτά για να αυγατίσουν τα κέρδη τους; Η κυβέρνηση και οι εργοδότες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πιθανή στάση πληρωμών για να επισπεύσουν και να εφαρμόσουν καθολικά τον εργασιακό μεσαίωνα, θα τους το επιτρέψουμε; Εμείς λέμε όχι, δεν μπορούμε και δε θέλουμε. Απαντάμε με οργάνωση των εργαζόμενων παντού σε κάθε τόπο δουλειάς και στη γειτονιά», τόνισε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ο Μανώλης Καραντούσας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
«Θα τα δώσουμε όλα, θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται, όσες θυσίες χρειάζονται για να μην είναι η "Χαλυβουργία" και η "ΑΓΝΟ", που πήραν πίσω τις απολύσεις, οι μόνες φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά τα παραδείγματα αυτά να γενικευτούν. Σε κάθε εργοστάσιο και υπηρεσία όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν τις αλυσίδες της στυγνής εκμετάλλευσης ή τον αγώνα, να επιλέγουν τον αγώνα. Ετσι πρέπει και έτσι θα απαντήσουμε. Απαντάμε με ενιαίο μέτωπο, με το ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ κάτω στους δρόμους, στις γειτονιές, στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στα καράβια, στα μαγαζιά. Για να μην πληρώσουμε τα χαράτσια, να μην κοπεί σε κανέναν άνεργο και ανήμπορο το ρεύμα, το νερό, για να είναι δωρεάν και ελεύθερη η είσοδος σε όλους μας στα νοσοκομεία, για να μη μείνει κανένα σχολείο δίχως θέρμανση και βιβλία, να μην περάσει η εφεδρεία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».
Να ξεμπερδεύουμε με τους εργατοπατέρες
Μεταξύ άλλων, ο συνδικαλιστής σημείωσε: «Δε θέλουν, ούτε μπορούν όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες να παλέψουν για τα δίκια μας. Θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα αν δεν υπήρχε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Πρέπει τώρα ο κάθε τίμιος εργάτης που ξέρει από πρώτο χέρι ότι όλοι αυτοί έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, να τους γυρίσει την πλάτη, να συσπειρωθεί στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, να ανατρέψει τους συσχετισμούς δύναμης στα συνδικάτα, που είναι το δεξί χέρι της εργοδοσίας, να ξεμπερδεύουμε με δαύτους».
Και παρακάτω σημείωσε: «Ο δικός μας δρόμος είναι να μην πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους, τα χαράτσια, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας - Υγείας κ.ά. Για να γίνει πράξη αυτό, πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός απέναντι στο μαύρο μέτωπο που συγκροτήθηκε από κοινού από ΕΕ - ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Να πέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κυβέρνηση, να γυρίσουμε την πλάτη στα αστικά κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στα ιδεολογήματα της εργοδοσίας ότι για να έχουμε δουλειά πρέπει να έχουν κέρδη τα αφεντικά».
Σημαντικά στηρίγματα οι Λαϊκές Επιτροπές
Στην πλούσια για τη λαϊκή οργάνωση πείρα που προκύπτει από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών αναφέρθηκε ο Χρήστος Μαργανέλης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Περιστερίου. «Ο οργανωμένος λαός», τόνισε εξαρχής, «μέσα απ' τις Λαϊκές Επιτροπές που καθημερινά πυκνώνουν τη δράση τους δυναμώνει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή συμμαχία από τα κάτω, που θα εμποδίσει να προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα, που θα εκφράσει την αλληλεγγύη και θα δώσει την προοπτική. Είναι η στέρεα βάση για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου».
Για να τονίσει: «Η συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών αποδείχθηκε ανάγκη των καιρών και σωστή πρόβλεψη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων που πριν ένα χρόνο πήραν την πρωτοβουλία να τη συγκροτήσουν. Ηταν πολύ μεγάλη ανάγκη, και σήμερα φαίνεται πολύ περισσότερο, να αγωνιστεί ο λαός οργανωμένα, να βρεθεί σε συνθήκες αλληλεγγύης, να μη βρεθεί μόνος του στην κρίση, να εκφραστεί αυτό που λέμε "ένας για όλους και όλοι για έναν"».
«Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας»!
Από την παρέμβαση του Ιταλού συνδικαλιστή
Ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι
Ο Πιερ Πάολο Λεονάρντι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας, χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργατών της Ιταλίας. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία οι εργαζόμενοι και ο λαός ζούνε στο πετσί τους τις εντολές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που προστατεύουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης που βιώνουμε». Υπογράμμισε, δε, πως «η νέα κυβέρνηση του τραπεζίτη Μόντι υποστηρίχτηκε απ' όλες τις αστικές δυνάμεις της Ιταλίας και από όλα τα συνδικάτα συνεργασίας, είχε μεγάλη υποστήριξη και από το Βατικανό και έχει άμεση σχέση με το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις».Ενδεικτικά, όμως, είναι και τα όσα «περνάει» η κυβέρνηση της Ιταλίας, που είναι αντίστοιχα με τον αντιλαϊκό ορυμαγδό μέτρων που έχουν πάρει και παίρνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις: «Με ένα νέο νόμο θα υπάρξουν νέες περικοπές 20 δισ. Τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 68 ή 70 χρόνια. Θα μειωθούν οι συντάξεις στο κόστος ζωής. Θα αυξηθούν οι φόροι κατά 2 και 3 μονάδες στα βασικά αγαθά. Θα ξεκινήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ολες οι υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πωληθούν όλες οι υποδομές του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Στον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταλλουργίας τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την κρίση για να κλείσουν εργοστάσια και να στείλουν στο εξωτερικό που τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργατών είναι χαμηλότεροι. Η FIAT έκλεισε ένα εργοστάσιο στη Σικελία και κατάργησε την εθνική σύμβαση με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών συνδικάτων. Στις 16 Δεκέμβρη έχουμε καλέσει σε γενική απεργία των εργατών στον κλάδο της μεταλλουργίας ενάντια στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης». Κλείνοντας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενώσουμε «την πάλη των εργατών όλων των χωρών ενάντια στον καπιταλισμό», αλλά και ότι «ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας»!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου